Skocz do zawartości

Arado Ar 196 A3 - Revell - 1:72

Tleli

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hmmm - faktycznie jakiś przykurzony wyszedł. Chyba nic z tym już nie dam rady teraz zrobić...

"Jak ciężarówka" Coś w tym jest, niestety...

Chciałbym, żeby zostały te rdzawe podbarwienia. Natomiast bardziej chodzi o "kurzowe futerko" widoczne miejscami (zwłaszcza na zdjęciach przy sztucznym oświetleniu). To wina bezbarwnego lakieru matowego (to znaczy, wina jest moja, ale to na tym etapie schrzaniłem). W zasadzie należało by model od nowa pomalować...

Trochę mnie ten efekt podłamał - do tego stopnia, że zacząłem się zastanawiać, czy dać model do galerii. Ale przecież chodzi o zabawę, więc jak najbardziej się tam znajdzie. Trochę obtarć i obić już porobiłem - dokończę w sobotę pewnie...

Przetrzyj "ściereczką do matowienia" efekt murowany, będziesz zadowolony:-)!!!

Pozdrawiam

Hej Tleli!

No, no - kawal dobrej roboty! Nie myslalem, ze tyle da sie wycisnac z tego "smerfnego" modelu i to jeszcze w 1/72... A tym okurzeniem sie nie przejmuj. Zrob jak Spiton radzi (z tym matowieniem) i bedziesz mial efekt wyplowialej od slonca farby. Swietny model - po Twojej relacji tez chce takiego tylko w 1/48

Ano, polerowałem go już wcześniej, ale za Waszą namową pomachałem jeszcze trochę ściereczką. To, co zostało niech się nazywa nalotem od morskiej wody ;)

Stuki, obtarcia, słona woda,

aż pływaków trochę szkoda.

W poprzednim odcinku

Może jutro uda mi się go poobijać.

Dziś miałem dobry nastrój do przecierek. Założyłem, że jakkolwiek namalowano nowe znaki rozpoznawcze, to nie odnawiano całej powłoki lakierniczej hydroplanu przez te dwa lata służby u Bułgarów. W chwili obecnej pływaczki wyglądają tak (zdjęcie może ciut przejaskrawione):

dsc03124gu8.th.jpg

Muszę obejrzeć efekty przy dziennym świetle i wtedy zdecyduję, czy coś poprawiać, czy kończyć i wstydu oszczędzić ;)

CDN...

Dość tej sztukaterii.

Zapraszam do galerii!

W poprzednim odcinku

...czy kończyć i wstydu oszczędzić

Końcowy stan pracy przedstawia się następująco:

dsc03141gf9.th.jpg

Przyznam, że czuję się trochę zmęczony - nie tyle modelem, co tempem pracy - bez konkursu robiłbym go pewnie ze dwa miesiące dłużej. Myślę jednak, że model dobrze odzwierciedla moje aktualne zdolności (i niezdolności) modelarskie.

Pracy było sporo (co przewrotnie zaliczam do plusów zestawu Rewella ;) ) - począwszy od korekt wymiarów i żłobienia linii podziału, po dorabianie oszklenia i różnych drobiazgów. Model dał mi mnóstwo frajdy - fajnie było patrzeć, jak powstaje. Poza tym, w miarę postępu pracy, coraz bardziej podobała mi się konstrukcja pierwowzoru.

Dziękuję za wszystkie uwagi i zachęty do pracy nad Ar 196. Dzięki temu będzie on ważnym punktem mojej "kolekcji bałkańskiej".

Jeszcze dziś założę swój kącik w galerii konkursowej.

Wygląda (a w zasadzie wyglądałby) świetnie. Piszę wyglądałby, bo na Twoich fotkach niestety nie wygląda zbyt dobrze. To oczywiście wina zdjęć a nie modelu. Proponuję do galerii zrobić naprawdę dobre fotografie, bo w przeciwnym razie model straci co najmniej 50% swojego "uroku"

pozdrawiam i czekam (z niecierpliwością) na zdjęcia.

A.

ps.: mam nadzieję, ze nie poczytasz sobie moich słów za złośliwość ;)

Dziękuję.

Jeśli jutro zdążę mu zrobić drugą sesję zdjęciową, to dodam kilka inaczej eksponowanych zdjęć. Dzięki za radę.