neptun1939 Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Powoli do przodu. Zmalowane wszystkie paski, kwadraciki itp. Wnęki podwozia w Hurricanie zgodnie z sugestią przemalowane. I obiecane zdjęcia z namiotu: Hurricacne: Ciężko uchwycić spód, zazwyczaj jest prześwietlony dlatego kilka zdjęć z różnym światłem. W świetle dziennym fajnie widać zróżnicowanie kolorystyczne a a w namiocie się ono gubi... Najlepsze ujęcie na którym widać zróżnicowanie: Spitfire: Obecnie oba płatowce dostały Gloss i schną. W przyszły weekend kalki i brudzenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2022 Kalki prawie położone. Poddałem się w tej bezsensownej walce. O ile na Hurricanie siadły fajnie ( brak nitów w miejscach kalek) o tyle na spicie nie dam rady ich położyć za pomocą tego badziestwa: Zakupiłem już Micro Set I Sol oraz Decal Softer 3 od Billmodela. Jak tylko dotrą będę poprawiał kalki ( ułożenie w nitach ) - mam nadzieję że się uda. Jak nie trzeba będzie malować oznaczenia na Spicie. Na zdjęciach widać kłaczki z patyczków - już usunięte Spit: Kalki zamiast wchodzić w nity robią się wypukłe: Hurricane: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Prawie koniec. Wash położony. Jutro jak farba zaschnie ( Wash z emalii rozcieńczany rozpuszczalnikiem do Emalii Wamodu, teoretycznie nie powinien ruszyć akrylowego glossu Vallejo, ale jednak go ruszył i jest on wilgotny/lepi się) dorzucę ślady eksploatacji: lekkie obicia, odymienia od KMów, okopcenia od rur wydechowych, kilka rainsów, na spodzie ślady ziemii/kurzu - wszakże te płatowce startowały z lotnisk polowych... Hurricane: Spitfire: Ps. Panowie doradźcie jakiś sensowny akrylowy lakier błyszczący, bo ten z Vallejo jest daremny ( słabo kryje, nie daje połysku, rozpuszcza się pod wpływem rozpuszczalnika do emalii) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Kwietnia 2022 Share Napisano 25 Kwietnia 2022 Błyszczący to dla mnie tylko Mr Color GX100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Mam lakier VMS. Wadą jest cena. Trzeba go kłaść dość grubo, co na powierzchniach pionowych rodzi ryzyko zacieków. Ale efekt jest bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Kwietnia 2022 Share Napisano 26 Kwietnia 2022 Tamiya X-22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 30 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2022 I generalnie ostatnie foty w warsztacie tego Hurricana i Spitfire'a. Temat odżyje za jakiś czas, przy kolejnym brytolu w 72 Ślady eksploatacji dodane, właśnie położony półmat. Galeria pojawi się na dniach ( najpewniej 3 maja) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 12 godzin temu, neptun1939 napisał: Galeria pojawi się na dniach ( najpewniej 3 maja) Nie zapomnij zdjąć masek z oszklenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 7 godzin temu, zaruk napisał: Nie zapomnij zdjąć masek z oszklenia. Maseczki zdjąć i linki dodać muszę Ale to jak farba uschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 7 godzin temu, zaruk napisał: Nie zapomnij zdjąć masek z oszklenia. Zawsze można powiedzieć że ćwiczą loty bez widoczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 54 minuty temu, neptun1939 napisał: i linki dodać muszę Jak mus to mus, ale odradzam. Samolot jest z grudnia 1940, czyli żadnych linek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 52 minuty temu, greatgonzo napisał: Jak mus to mus, ale odradzam. Samolot jest z grudnia 1940, czyli żadnych linek. Czyli na hurricanie też nic ( od anteny na kadłubie do statecznika pionowego)? Na spicie myślałem dać od środka kokardy na kadłubie do stateczników poziomych. Ale się na brytolach nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Hurrie - nie wiem jaki to okres, miejsce. A od tego rzecz zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 2 Maja 2022 Autor Share Napisano 2 Maja 2022 Galeria wjechała: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi