Michael_94 Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Witam Wszystkich serdecznie, Próbowałem już kilku lakierów od różnych producentów i nie jestem zadowolony z efektu jaki pozostawiały. Albo robiły się chropowate mimo cienkich warstw, albo zostawiały białe naloty itp. Chciałbym prosić o podanie nazw i producentów najlepszych według Was lakierów - do aerografu - według poniższego schematu: 1. Błyszczący - pod kalki, pod washa, 2. Pół - Błyszczący, 3. Satynowy, 4. Matowy Raczej preferowane są lakiery akrylowe, chyba że wśród emalii znajdzie się coś lepszego. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Tak jak kolega wyżej wspomniał, wystarczy mieć lakier błyszczący oraz mat. To jak głęboki mat się osiągnie jest zależne od grubości samego lakieru. Tamiya X22 dla mnie ma jedna wadę, no cholernie długo schnie. Pod tym względem wole Gaia EX-03 która jest jakościowo bardzo podobna do GX100, ale zauważalnie tańsza. Schnie też trochę szybciej, przez co jest delikatnie mniej agresywna dla poprzednich warstw, ale też trzeba uważać. Jako mat używam Gaia EX-04, lakier schnie wybitnie szybko i nawet jeżeli powłoka będzie lekko chropowata, to wystarczy ja przetrzeć ściereczką bawełnianą. Obie farby można kupić za 5,35funtów*(50ml) z wysyłką. Z emalii posiadam Alclad klear kote, ale on potrzebuje ze 2 tygodnie albo lepiej na pełne utwardzenie. Szkoda, bo super łatwy w nakładaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Osobiście do celów modelarskich (pojazdy 1:24) używam lakieru w sprayu z OBI - Fly Color, bardzo ładnie się kładzie, bardzo szybko schnie, po 2 dniach można go spokojnie ściskać paluchami. Jedyna wada - dość dużo go schodzi, by uzyskać ładny połysk. Potem korzystam z H30 od Gunze, a od biedy z X22. Obydwa rozcieńczam Levelling Thinnerem od Gunze. Bardzo długo schną. Po dwóch tygodniach można odcisnąć palec jeszcze. Na czarnej liście jest u mnie Gaia - lakier mi popękał po 3 tygodniach, nakładany prawidłowo w odpowiedniej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Aqueos oraz gunze thinner. Ostatnio jak nałożyłem porządną warstwę na model to chyba dopiero po 3 dniach lakier był powiedzmy twardy, ale nie tak jak gaia. W przypadku gaia lakier na drugi dzień jest utwardzony. Podczas malowania też musiałem bardziej uważać, bo łatwo było o odciski. Z aquosem ma zaletę, że można od razu wylać mokrą warstwę i kompletnie nie narusza poprzedniej powłoki. W przypadku gaia i gunze potrafią wyjść takie cyrki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 U mnie: Połysk Akryl - Tamiya X22 + X20a (domowy) i na to Gunze Leveling Thinner Olejny - Gunze GX100 III + Gunze Leveling Thinner (osobiście uważam go za najlepszy błyszczący lakier) Mat Akryl - Tamiya XF86 + X20a (domowy) i na to Gunze Leveling Thinner Więcej nie jest mi potrzeba. Mam też półmat Tamiya, ale nie używam. Te lakiery (mat i półmat) to i tak tylko X22 z dodatkiem środka matującego, więc są bardzo dobre. Rozumiem, że położeniu lakieru tamki psikasz całość Leveling Thinnerem? Od razu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Cooper - dokładnie tak patrykvel - 3 dni? Ja po 3 godzinach szlifowałem... Kładziesz milimetrową warstwę? No to 2 w 1 - od razu czyszczenie aerografu w pakiecie Jakie proporcje x20a do lakieru polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 A gdzie ja niby napisałem, że cywile robię? :P Po prostu lubię nałożyć clear aby wyrównał powierzchnię modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 No nie przesadzajmy. Chodzi mi tylko i wyłącznie uzyskanie prawie lustra na powłoce gdzie jest sporo rożnych warstw farby bazowej i pre/prost shadingu. Jako podkład używam gunze C8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi