daffy Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Czym lepiej kleić jako klej ogólny do sklejania plastiku? Czy CA czy np. Revelloska Contakta z igłą? Bo używając Contacty zauważyłem że zbyt mocno topi plastik i wszystko się rozłażi. Czy może wamodoski z pędzelkiem i drugi z igłą? --- I jeszcze jedno. Czy znaczenie ma plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Dajesz STANOWCZO za dużo kleju. Są na ten temat obszerne wątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Do plastiku tylko Tamiya Extra Thin Cement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Do plastiku tylko Tamiya Extra Thin Cement. Ja revellowski z igłą odłożyłem w kąt (trudno zapanować nad wylewaniem się kleju z igły, ale można go śmiało użyć do klejenie dużych powierzchni) i używam tegoż właśnie Tamiya thin cement (składasz elementy i smarujesz delikatnie pędzelkiem po spoinie - klej sam w nią wnika) + CA. Koniec z glutami, rozmazanym klejem itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2016 OK skoro tak mówisz znaczy to że contacta jest niezła. Spróbuje dawać mniej z tej igły. Tamiyowski jest faktycznie niezły, miałem i używałem dawniej go. Obecnie na składzie mam tą revelloską contacte, wamod z pędzelkiem i wamod lemon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Ja używam czterech klejów. Tamyi Extra Thin, która jest świetna, ale rozpuszcza mocno farbę i nie daje najmocniejszej spoiny świata i moim zdaniem nie zdaje egzaminu tam, gdzie połączenie ma być mocne, np. przy podwoziach. Contacty z igłą, która jest bardzo dobra w miejscach, w których są szpary na tyle duże, że Tamka się nie nadaje, a na tyle małe, że nie chce mi się tego szpachlować - robi wtedy za szpachlówkę, a również tam, gdzie spoina ma być względnie elastyczna i trwała. CA z pędzelkiem Pattexu do wszelkiej drobnicy i silnych, sztywnych połączeń (trzeba ostrożnie przy odstających rzeczach, bo bardzo łatwo je odłamać wtedy) i clearfixu humbrola do większości owiewek, oprócz tych, które się mają trzymać, bo to bardziej glut niż klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi