Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czym lepiej kleić jako klej ogólny do sklejania plastiku? Czy CA czy np. Revelloska Contakta z igłą? Bo używając Contacty zauważyłem że zbyt mocno topi plastik i wszystko się rozłażi. Czy może wamodoski z pędzelkiem i drugi z igłą?

---

I jeszcze jedno. Czy znaczenie ma plastik?

Napisano
Do plastiku tylko Tamiya Extra Thin Cement.

Ja revellowski z igłą odłożyłem w kąt (trudno zapanować nad wylewaniem się kleju z igły, ale można go śmiało użyć do klejenie dużych powierzchni) i używam tegoż właśnie Tamiya thin cement (składasz elementy i smarujesz delikatnie pędzelkiem po spoinie - klej sam w nią wnika) + CA. Koniec z glutami, rozmazanym klejem itd.

Napisano

OK skoro tak mówisz znaczy to że contacta jest niezła. Spróbuje dawać mniej z tej igły.

Tamiyowski jest faktycznie niezły, miałem i używałem dawniej go. Obecnie na składzie mam tą revelloską contacte, wamod z pędzelkiem i wamod lemon.

Napisano

Ja używam czterech klejów. Tamyi Extra Thin, która jest świetna, ale rozpuszcza mocno farbę i nie daje najmocniejszej spoiny świata i moim zdaniem nie zdaje egzaminu tam, gdzie połączenie ma być mocne, np. przy podwoziach. Contacty z igłą, która jest bardzo dobra w miejscach, w których są szpary na tyle duże, że Tamka się nie nadaje, a na tyle małe, że nie chce mi się tego szpachlować - robi wtedy za szpachlówkę, a również tam, gdzie spoina ma być względnie elastyczna i trwała. CA z pędzelkiem Pattexu do wszelkiej drobnicy i silnych, sztywnych połączeń (trzeba ostrożnie przy odstających rzeczach, bo bardzo łatwo je odłamać wtedy) i clearfixu humbrola do większości owiewek, oprócz tych, które się mają trzymać, bo to bardziej glut niż klej.