jakub476 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Przeglądając inne warsztaty w konkursie zimowym rosła we mnie chęć spróbowania czegoś innego. Jako fanatyk Japonii kupiłem A6M5 Tamiyi i blachy z Eduarda, ale potem wydało mi się to za trudne na pierwszy raz. Dokupiłem więc Hellcata z Eduarda, model jednolicie granatowy powinien ułatwić sprawę i blaszek mniej. Tak naprawdę będzie to mój pierwszy samolot. (Plastyki i Revelle 1:144 z którymi miałem kontakt lata temu, nigdy nie sklejone do końca ani nie malowane się nie liczą.) Kalkomanie Cartografu. Zamierzam złożyć okładkową wersję, znalazłem nawet jakieś zdjęcia. Jakoś nie mam przekonania to mocno matowych samolotów, będę chciał zrobić go w połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 To zdjęcie aż prosi o dioramkę trzech rycerzy na plaży. Jako fan japońskiego lotnictwa żałuje, że nie zdecydowałeś się na Zero, ale ten też ładny, więc kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Także przyłączam się do kibicujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Zasiadam i podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Powodzenia! Wbrew pozorom malowanie jest bardzo trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 No i ruszyłem. Usunięte seryjne tablice, czekają na podkład. Fajnie to wyszło, niektóre elementy były rekordowo małe jak na moje doświadczenie. Podczas malowania popsułem powierzchnie fotela, jutro przeszlifuje, pomaluje i można te elementy skleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Jakoś nie mam przekonania to mocno matowych samolotów, będę chciał zrobić go w połysku. Najzupełniej prawidłowe rozumowanie. Podaję za TBiU nr. 116: "3) schemat obowiązujący od 22 marca 1944 roku, nakazujący malowanie wszystkich powierzchni zewnętrznych farbą błyszczącą ciemno granatowo-morską ANA 623 Glossy Sea Blue, będącej błyszczącą wersją farby użytej poprzednio na powierzchniach górnych samolotu." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Tablica przyrządów prezentuje się świetnie, ale czy ten kolor wnętrza kabiny nie jest zbyt jasny i zbyt żółty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 W sumie mało się przyłożyłem do porównania zdjęcie z kolorem, zobaczę jutro. To Gunze C27. Edit: Wychodzi, że faktycznie za żółty, nie potrzebnie zaufałem instrukcji. Jednak zostawię tak ponieważ po włożeniu w kadłub będzie mało światła i zniweluje to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 21 Maja 2016 Autor Share Napisano 21 Maja 2016 Kokpit gotowy.... ale jak teraz patrze to trzeba to "drzewo" wymienić na drążek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 23 Maja 2016 Share Napisano 23 Maja 2016 Fajnie kokpit wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Połówki kadłuba skleiłem już jakiś czas temu. Spędziłem dziś trochę czasu na szlifowanie łączeń, po szlifowaniu trzeba było odtworzyć linie, a potem mi strzeliło to łba robić nity, robiłem zwykłą igłą. Na dziś mam gotową połowę i ręka musi kilka dni odpocząć. Następnie wykonałem trochę nieprofesjonalny ruch, ale to jedna cienka warstwa więc nie zaszkodzi, a teraz wiem, że miało to sens i że efekt pod farbą nie zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Hehe widzę że w latadłach idzie Ci nie gorzej jak w samochodach:-) Powodzenia będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 2 Lipca 2016 Share Napisano 2 Lipca 2016 Extra Ci to idzie.U mnie nity nie są tak ładne i równiutkie jak u Ciebie.Zawisy na skrzydłach tez sam trasowałeś? Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi