vollff Napisano 1 Maja 2016 Napisano 1 Maja 2016 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam. Postanowiem w konkursie letnim wystartować - a jakże z Land Roverem. Może trochę faktow i jakieś nawiązanie do tematu przewodniego Snatch Land Rower został zbudowany na podwoziu LR Defendera 110 - Pierwsze wersje były wykorzystane w akcjach policyjnych w Irlandii Północnej gdzie sprawdzały się bardzo dobrze w pacyfikowaniu demonstracjii. W iraku i Afganistanie (piasek, pył, słońce, gorąc) było juz znacznie gorzej. Pomiędzy rokiem 2003 a 2009 - 37 żołnierzy British Army zginęło w tych pojazdach. Brytyjskie media nazwały je: Snatch Land Rovers: the 'mobile coffins' of the British army (The Guardian) Ostatecznie we wrzesniu 2010 (LATO-jeszcze) zaczęly je zastępowac Oceloty, Cougary, Mastiffy i inne MRAPY Ciekawostką jest że Snatche były dalej wykorzystywane - Panama remote controlled vehicle czyli sterowany radiowo LR z trałem przeciwminowym. Poniżej kilka linków do artykółow napiętnujących Snatche http://www.theguardian.com/uk/2008/nov/01/snatch-land-rovers-army http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/7703703.stm http://defenceoftherealm.blogspot.co.uk/2006/07/of-course-we-do-care.html Dane techniczne (Wikipedia): Kraj produkcji: United Kingdom Koszt jednej sztuki: £50,000 + armour Wyprodukowano: 991 Specifikacja: Waga 4,050 kg(8,930 lb) Długość 4.55 m (14 ft 11 in) Wysokość 1.79 m (5 ft 10 in) Szerokość 2.03 m (6 ft 8 in) Uzbrojenie: Brak personal weapons carried by "top cover" Engine: Land Rover 300 Tdi engine 111 horsepower (83 kW) Power/weight 37 hp/tonne Suspension Wheel 4×4 Operational range 510 kilometres (320 mi) A tak sie prezentuje Snatch LR - i coś takiego będę chcał stworzyć Tak się często kończyły patrole :( a tak wygląda Panama remote controlled vehicle Mój ulep powstanie na bazie defendera 110 z Hobby Boss + konwersja Black Doga - T35092 LR defender Snatch Barracuda + koła żywiczne z Castoff a jako wisienka na torcie kalki Star Decals, z ktorych będę potrzebował te czerwone tablice A oto inbox: i taki zestaw Black Doga - jeszcze nie dotarł więc zamieszczam zdjęcie poglądowe ze strony producenta i kalki To tyle tytułem wstępu - wkrótce pierwsza relacja z postępów Cytuj
vollff Napisano 2 Maja 2016 Autor Napisano 2 Maja 2016 Witam Prace ruszyły Na początek 3 litrowy "tedejik" od Land Rovera. Znalazłem w moim scratchu - stare blaszki Edka z pokrywami zaworów i listwy wtryskowej dedykowane do tego modelu, ktorych nie wykorzystałem - przyszedł na nie czas, fajnie wygładają te napisy Nadtępnie rama z zawieszeniem i cały układ napędowy To na razie tyle - wkrótce ciąg dalszy Pozdrawiam Cytuj
bazylms Napisano 2 Maja 2016 Napisano 2 Maja 2016 Bardzo ciekawy pojazd. Faktem jest że dużo odwagi mieli chłopaki jeżdżąc czym takim na patrole. Cytuj
Skoren86 Napisano 2 Maja 2016 Napisano 2 Maja 2016 Widzę, że dużo pracy masz ze szwami w modelu wytrwałości z materią. Pozdrawiam Cytuj
makinen Napisano 3 Maja 2016 Napisano 3 Maja 2016 Wspólczesny pojazd 4x4 z obszaru działania mnie interesującego- będę zaglądał. Cytuj
Panzer Machine Napisano 3 Maja 2016 Napisano 3 Maja 2016 Szpary i nadlewki baaaardzo charakterystyczne dla Hobby Bossa Cytuj
vollff Napisano 3 Maja 2016 Autor Napisano 3 Maja 2016 ilnik będziesz eksponował? Witam Nie raczej nie będę - nie mam siły i ochoty dorabiać te wszystkie kabelki i inne duperele. Klapa będzie otwieralna ale zrobie jak przewidział Hobby Boss. Może w koncowej galerii będzie kilka zdjęć z otwartą maską. Planuje raczej jakiegoś figuranta do dziury w dachu wsadzić. Szpary i nadlewki baaaardzo charakterystyczne dla Hobby Bossa Ramę zrobili z czterech części Kazda podłużnica jest zrobiona z dwóch połówek Trzeba to skleić i szpachlować, ale tak poza tym to jest w miare ok - model nie ma jakichs wielkich baboli - sklada się przyjemnie Przeglądnąłem internety - i mam zdjećie referencyjne Do czegoś takiego będę dążył Pozdrawiam Cytuj
hiwis Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Jedna z najpiękniejszych terenówek świata Powodzenia. Cytuj
vollff Napisano 6 Maja 2016 Autor Napisano 6 Maja 2016 Witam dziś przyszła konwersja Black Doga Powiem szczerze - powaliła mnie na kolana - czeka mnie miesiąc szlifowania, żeby coś z tego zrobić Czeka mnie nierówna walka z materią Jedynie Blaszki wyglądają fajnie Cytuj
karambolis8 Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Byczy zestaw. Szkiełka żywiczne się do czegoś nadają? Cytuj
makinen Napisano 6 Maja 2016 Napisano 6 Maja 2016 Hmmm...najszczęśliwiej to nie wygląda... Powodzenia! Cytuj
vollff Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 Witam. Powalczyłem z czeską materią. Przeszczepiłem podłogę kabiny kierowcy - żywiczna była tragiczna, poprawiłem progi części tylnej oraz wyprostowałem górny rant nad drzwiami. Ogólnie ta konwersja BLACK DOGA jest tragiczna. Wszystko krzywe, drzwi nie pasują - będę musiał doklejać paski plastiku zeby to jakoś wyglądało, albo zrobić otwarte - Jeśli ktoś kiedyś będzie chciał zrobić sobie Snatcha to szczerze odradzam tą konwersję - No chyba ze lubi szlifować doklejać obcinać, dopasowywać itp.... A i jeszcze Duużo szpachli potrzeba. Parę fotek z prac Planowałem jeszcze jednego LR tym razem cywila - ale ogrom prac przy tym pojeździe nie pozwoli mi chyba zrobić tego drugiego. Cytuj
kubisz Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 Powodzenia z dopasowywaniem tej żywicy, przyda Ci się go co najmniej tyle samo, co szpachli Planowałem jeszcze jednego LR tym razem cywila - ale ogrom prac przy tym pojeździe nie pozwoli mi chyba zrobić tego drugiego. Pocieszaj się tym, że przy cywilu tej konwersji nie będziesz potrzebował... Cytuj
vollff Napisano 9 Maja 2016 Autor Napisano 9 Maja 2016 Za to będzie taka Mniej skąplikowana - ale też może być mina Cytuj
makinen Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 Współczuję problemów z materią. Rzeczywiście wygląda to dość rozczarowująco... Cytuj
vollff Napisano 11 Maja 2016 Autor Napisano 11 Maja 2016 Wiam - mały update Wszystko w primerze - W miarę moich mozliwości - wyprowadziłem budę do stanu zadowalającego Tak to wygląda dziś. Jedno wiem na pewno - NIGDY WIĘCEJ ŻADNEJ KONWERSJI - "BLACK DOGA" Najwięcej roboty będzie z drzwiami i szybą przednią - są najbardziej skopane W realu - goście mający podobny problem z materią Cytuj
makinen Napisano 11 Maja 2016 Napisano 11 Maja 2016 A może spróbuj odciąć siatkę z drzwi - taki cienki plaster i przykleić ją do zestawowych? Cytuj
vollff Napisano 11 Maja 2016 Autor Napisano 11 Maja 2016 jest to jakaś opcja. Zrobienie tej siatki z jakiegoś materiału zastępczego - tez jest możliwe - nie powinna być trudna do zrobienia - kawałek kartki i powycinane kółka - pokombinuję i wkrótce przedstawię efekty. Cytuj
vollff Napisano 16 Maja 2016 Autor Napisano 16 Maja 2016 Witam zmagania z LR ciág dalszy. Najgorszy syf z jakim miałem do tej pory doczynienia. Chcę to posklejać pomalować i zapomnieć Oto co proponuje Black dog w temacie tylnych drzwi i kierowcy Tak jaj powiedziałem - chcę to poskładać, pomalować i wypchnąć Tak swoją drogą - powinna być specjalna nagroda ża zużycie jak największej ilości szpachli a nagrodą - jeszcze więcej szpachli Inną sprawą jest jak można było zrobić taką lipną konwersję, gdzie praktycznie każda część jest krzywa lub nie pasująca do siebie i jeszcze za to żądać 45 GBP Mały postęp - pomalowałem podwozie - na razie na zielono Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi