dbariusz Napisano 8 Października 2016 Autor Share Napisano 8 Października 2016 Paka od środka jest zużyta tak jak na zewnątrz jak i od spodu. Moim zdaniem jedynie od środka jest ok. Ok. to środka nie ruszam. A jeżeli dobrze zrozumiałem to muszę stłumić to zużycie od spodu i na zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 8 Października 2016 Share Napisano 8 Października 2016 No tak mi się wydaje, że o ile z zewnątrz to delikatne przetarcia to na dole paki pod spodem przecież nikt tak nie szorował. Ewentualnie wydaje mi się, że zakurzenie/zabrudzenie jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Muł postał trochę na półce i chyba już dojrzałem żeby dalej nad nim popracować. Założenie było takie żeby był dosyć mocno sponiewierany, więc zrobiłem mu trochę obić (moje pierwsze ) oceńcie proszę czy iść dalej, czy je zamalować i próbować jeszcze raz. Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Obicia słabo wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 ok. ale totalne dno i zamalowywać wszystko, czy coś tam można zachować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 Wg mnie to klapa i do zamalowania. Złe jest w zasadzie wszystko - rozmiar, kształt, rozmieszczenie. Jedynie pomysł na Jaśniejsze najpierw I ciemniejsze w środku jest ok. Ale pamiętaj że to moja opinia, jednak na moim etapie modelarstwa ja bym takich u siebie nie akceptował. To masz moje przykładowe fotki z ostatniego modelu. Nie jestem mistrzem i daleko mi do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 Dzięki za wyjaśnienia i fotki, teraz wiem o co Ci chodzi Poszperam jeszcze w necie, pooglądam zdjęcia i filmiki , a potem kolejna próba . Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 16 Października 2017 Autor Share Napisano 16 Października 2017 Obicia wersja 3 (wersja 2 nie nadawała się do prezentacji ), nie jest to mistrzostwo ale dostrzegam postępy powoli uczę się obsługi gąbeczki Wiem, że kolejna wersja była by lepsza (zrobił bym to drobniejszą gąbką) ale obawiam się ponownego zamalowywania, bo zaczyna to być widoczne. Więc jeżeli nie jest bardzo źle to naklejam kalkomanie i ruszam dalej z syfieniem. Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 21 Listopada 2017 Autor Share Napisano 21 Listopada 2017 Po dalszym ciągu psucia modelu wyszło mi coś takiego: i w innym świetle Teraz samochodzik idzie na półeczkę czekać aż się flack złoży i zainstaluje na pace. Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 22 Listopada 2017 Share Napisano 22 Listopada 2017 Dopiero teraz się dopatrzyłem.... Vierlingsflak na 3-tonowym Maultierze??? Może jednak warto przerzucić się na pojedynczego. Karykaturalnie to będzie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 23 Listopada 2017 Autor Share Napisano 23 Listopada 2017 Flakvierling 38 według danych z wikipedii ważył 1,5t w ustawieniu bojowym (bez wózka) więc zostaje nawet mały zapas wagowy . Dużo takich kombinacji jednak nie było, rozwiązanie to myślę stosowano jedynie w razie konieczności, ze względu na brak miejsca i niewygodną obsługę działka na tak małej pace, co widać na poniższych zdjęciach: Ale dziękuje bardzo za czujność Ps. Flakvierling'a jeszcze nawet nie ruszyłem. Wczoraj urodziła mi się druga córka więc szybko do tego nie przysiądę, a to daje trochę czasu na przemyślenia i ewentualną zmianę koncepcji Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 23 Listopada 2017 i niestety błąd... obydwa zdjęcia nie przedstawiają ciężarówki 3t tylko 4,5t prawdopodobnie na pierwszym Mercedes na drugim obstawiałbym Bussiga, dla 3 tonowej ciężarówki nie problemem jest masa ale odrzut w trakcie strzelania i wytrzymałość skrzyni (czy raczej jej brak) nawet do flaka pojedyńczego często dodawano dodatkową lawete na 3 t podwoziu... Także teoretycznie może i tak natomiast zdjęć brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 23 Listopada 2017 Autor Share Napisano 23 Listopada 2017 Skoro jeden człowiek mówi Ci że jest coś nie tak - możesz z nim dyskutować. Jeżeli dołącza do tego drugi i również twierdzi że robisz źle - w takim wypadku należy ich posłuchać. Znawcą tematu nie jestem, jeżeli twierdzicie że takie połączenie nie miało sensu to nie będę go na siłę robił. Merten, Greif dziękuje za pomoc i wyprowadzenie mnie z błędu. A nad swoim Maultierem jeszcze pomyślę co mu dodać żeby nie miał pustej paki, może jeszcze holować Flakvierling'a, a na pace mieć trochę różnych skrzyń, albo pozostanę przy samych skrzyniach Przy okazji trafiłem na fajny warsztat http://www.militarymodelling.com/forums/postings.asp?th=89751&p=5 Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 23 Listopada 2017 po to jest forum nomen omen gdzieś w publikacji swego czasu to pierwsze zdjęcie było mylnie podpisane jako Opel Blitz... i wiele osób zasugerowało się tym podpisem, niestety jak to na ogół bywa wiele opracowań zawiera błędy które czasem są weryfikowane czasem nie i funkcjonują długie lata... Opcja z holowaniem może być. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Dbariusz- Faktycznie fajny warsztat ale facet tez nie uniknal bledow... Zwracam uwage na znak taktyczny na przyczepie ktory ma sie nijak ani do samej przyczepy ani do calosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Zwracam uwage na znak taktyczny na przyczepie ktory ma sie nijak ani do samej przyczepy ani do calosci Żeby zaraz "nijak". Wtedy już rzeczywiście nie był używany w tej formie, ale model facet zrobił zacny, a nawet wyszukał, ze 1 taki Vierling był właśnie w 6. baterii, więc.... i tak szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 To nie chodzi o to ze nie byl uzywany. To bateria holowanych wyrzutni rakietowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 @7urgen Nie, to znak baterii przeciwlotniczej sprzed 1943 roku. Przypomina oznaczenie baterii Nebelwerferów po 1943 roku. Ale tylko trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Tak, masz racje, nie spojrzalem na tablice wczesniejszych oznaczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 A znacie może jakąś stronkę z rozpiską jakie oznaczenie kiedy było stosowane i co oznacza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Gdzies mialem jeszcze symbole taktyczne pojazdow Luftwaffe ale tylko jednostek stricte lotniczych. Musialbym poszukac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 Super. Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Wystarczy wpisać w nety hasło Leo Niehorster i się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 25 Listopada 2017 Autor Share Napisano 25 Listopada 2017 Dzięki. Znalezione i dodane do ulubionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 6 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2018 Dodałem kilka gratów na pakę: Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi