Przemek Przybulewski Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Malując PLZ05 dłubię kolejnego pokraka czyli Cougara 6x6 w wersji HEV czyli Hardened Engineer Vehicle. Czemu ta wersja? No cóż chyba głównie ze względu za zapasowe koła ładnie wiszące po bokach i komponujące się bryłą pojazdu. Na początek pudełko, niezaduże ale wyładowane wypraskami: - Generalnie instrukcja umożliwia zbudowanie dwóch wersji. Regularnego MRAPa (A) i HEVa (B) chociaż model ma jeszcze trzecią tajemniczą opcję ©: Sama konstrukcja rozpoczyna się od opcjonalnych schodków i zawieszenia. Dosyć ubogiego w detale, ale też i po założeniu kół bardzo mało widocznego: Później czas na osie i elementy napędu. Pod środkową pokrywą oczywiście niczego nie ma: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Mam go na rozkładzie, ale w wersji standardowej. Popatrzę na Twoje tempo prac licząc na efektowny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 model ma jeszcze trzecią tajemniczą opcję © Najprawdopodobniej JERRV. Pozaglądam, Twoja osoba jak zwykle gwarantuje szybkie tempo i bardzo dobry rezultat No i efektowny model na warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Mam go na rozkładzie, ale w wersji standardowej. Popatrzę na Twoje tempo prac licząc na efektowny model.Dzięki. Postaram sięnie zawieść oczekiwań. model ma jeszcze trzecią tajemniczą opcję © Najprawdopodobniej JERRV. Pozaglądam, Twoja osoba jak zwykle gwarantuje szybkie tempo i bardzo dobry rezultat No i efektowny model na warsztacie. Hmm, być może. Niestety nie do końca się na tym znam. A czy JERRV nie wywodzi sie właśnie z HEVa?Model fajny. Kiedyś wpadł mi w ręce i miał iść na handel ale jakoś się uchował. Zacząłem go robić bo trafiłem niechcący na fajny filmik na youtube jak go testowali i urwali tylną oś przy hamowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 czy JERRV nie wywodzi sie właśnie z HEVa? Wszystko na to wskazuje, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 11 Maja 2016 Autor Share Napisano 11 Maja 2016 Przeglądając zdjęcia z netu wychodzi, że zawieszenie w modelu jest dosyć ubogie i chyba środek też trochę potraktowany po macoszemu. Na razie posklejałem zbiorniki paliwa i zderzać z wyciągarką. Zestawową imitację liny zeszlifowałem i zastąpiłem cieniutką nitką: Posklejałem też elementy wnętrza, ławeczki, fotele, jakiś regał itd: I pomalowane: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Maja 2016 Share Napisano 11 Maja 2016 Nie wiem, na ile chcesz sie bawić we wnętrze. Ja trochę czasu zainwestowałem, ale pomimo otwarci tylnych drzwi niewiele widać. Z drugiej strony sumienie nie pozwalało mi zostawić pustostan w środku. Brakuje elektroniki, kabli, dużej częsci wyposażenia. Ps. Środek jest w prawidłowym kolorze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Nie wiem, na ile chcesz sie bawić we wnętrze. Ja trochę czasu zainwestowałem, ale pomimo otwarci tylnych drzwi niewiele widać. Z drugiej strony sumienie nie pozwalało mi zostawić pustostan w środku. Brakuje elektroniki, kabli, dużej częsci wyposażenia.Ps. Środek jest w prawidłowym kolorze??? Szczerze? To nie chcę. W D9R nie przyklejałem dachy żeby można było zdjąć go i zajrzeć do środka bo przez szyby nic nie widać. Nawet przez otwarte drzwi tam niewiele widać. Tu obawiam się będzie podobnie, jak nie gorzej. Góry nie będę robił zdejmowanej bo za dużo cięcia i kombinowania - łatwo coś zepsuć.Co do środka to na pewno nie jest. Znaczy się podłoga nie jest. Ale to z premedytacją ją przemalowałem na inny kolor. Gdzieś widziałem takie zdjęcie i nie mogę go teraz zlokalizować. Tak czy siak środek prawie gotowy, jeszcze tylko lakier matowy, deska rozdzielcza i trochę pigmentów: I porównanie do malowanej haubicy PLZ05: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 Uwielbiam ten wóz. Czekam na wincyj. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 20 Maja 2016 Autor Share Napisano 20 Maja 2016 Ostatnio więcej dłubałem przy PLZ więc niewiele się działo ale skończyłem zestawowe wnętrze: Zbliżenie na zegary: I pomalowałem resztę kabinki i przymocowałem światła: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 20 Września 2016 Autor Share Napisano 20 Września 2016 Model sklejony i pomalowany. Ale po kolei. Najpierw kombinowany preshading: Później delikatnie pierwszy kolor: Drugi odcień: I zmontowany w całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 Wiedząc, jak elegancko potrafisz pomalować model, to tutaj jestem zawiedziony. Ten kombinowany preshading jest po prostu przekombinowany, dziwnie te kolory dobrałeś. Na zdjęciach oryginałów powierzchnia tych w miarę nowych pojazdów jest niemal jednolita, a farba CARC Middlestone jest bardzo trwała. Wiem, że trzeba jakoś z zabawki zrobić model, ale tutaj te przebijające plamy psują efekt. Nie padaj ofiarą zbytniego efekciarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Września 2016 Autor Share Napisano 21 Września 2016 Wiedząc, jak elegancko potrafisz pomalować model, to tutaj jestem zawiedziony. Ten kombinowany preshading jest po prostu przekombinowany, dziwnie te kolory dobrałeś. Na zdjęciach oryginałów powierzchnia tych w miarę nowych pojazdów jest niemal jednolita, a farba CARC Middlestone jest bardzo trwała. Wiem, że trzeba jakoś z zabawki zrobić model, ale tutaj te przebijające plamy psują efekt. Nie padaj ofiarą zbytniego efekciarstwa Dzięki. W rzeczywistości te plamy sa bardz omało widoczne, aż się bałem że ta powierzchnia jest za jednolita, taka wręcz płaska. Zdjęcia trochę to podbiły i stąd taki wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi