slamacek Napisano 15 Maja 2016 Share Napisano 15 Maja 2016 (edytowane) No to pierwsze kroki poczynione, choć przyznam, że z duszą na ramieniu - ręce nie te same, wzrok nieszczególny i, chyba najgorsze z tego wszystkiego, chęć zrobienia modelu na najwyższym poziomie. Ambicja, cholerna ambicja... Okrętu przedstawiać nie trzeba i muszę przyznać, że zawsze był mi bliższy niż wielbiony bliźniak, model Fujimi też należy chyba do znanych. Kupiłem wersję z zestawem elementów fototrawionych, który ponić przedstawia stan okrętu z ostatniego rejsu. Dzisiaj znalazłem czas na złożenie zestawowej podstawki i wklejenie usztywnień w część podwodną Pytanie do braci szkutniczej mam o widoczny na spodzie części podwodnej ze zdjęcia - rozumiem, że trzeba się go pozbyć... Edytowane 27 Czerwca przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 15 Maja 2016 Fajnie popatrzeć na kolejną "700", szczególnie, że... Ambicja, cholerna ambicja... ... a to mi się cholernie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Kibicuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 To patrzymy i kibicujemy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 16 Maja 2016 Autor Share Napisano 16 Maja 2016 Witam ciekawskich, wiedziałem, że mogę na Was liczyć Coś o dodatkach: z Japonii leci dedykowany do Musashiego zestaw Nano Dread Fine Moldsa, w Martoli kupiłem lufy artylerii wszelakiej od RB Model i Master-Model. W sumie wydaje się, że może będzie z tego ładny okręt. Pytanie do mądrzejszych ode mnie - jak oddać fakturę opancerzenia kadłuba tej skali? Zastanawiam się nad wytrasowaniem linii podziału bądź naklejaniem cienkiego papieru (może japonki)- co według Was będzie wizualnie bliższe oryginałowi w tej skali? No i zamówiłem drugiego Musashiego, którego chciałbym zrobić w wersji bezpośrednio po opuszczeniu stoczni w 1942 roku - tak dla porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Maja 2016 Share Napisano 17 Maja 2016 Będę obserwował z ciekawością, zwłaszcza że mam bliźniaczy zestaw bliźniaczego okrętu na stoczni. Masz już jakąś koncepcję zrobienia pasów linoleum na pokładzie lotniczym? Fujimi nawet na blaszce o tym zapomniało, a te na kalkomanii wyglądają tak sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 17 Maja 2016 Autor Share Napisano 17 Maja 2016 Tak daleko jeszcze nie doszedłem - na razie cieszę się, że jedzie do mnie Proxxon czyli będzie łatwiej z usuwaniem wszelkich przeszkadzajek w modelu - i w związku z tym w stoczni mała przerwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 20 Maja 2016 Share Napisano 20 Maja 2016 Pytałeś o blachy kolego. Blacman dopracował sprawę. Nakleił cienką folię na model, zobacz w jego temacie. Były jeszcze próby z malowaniem podkładem odrobinę grubszej warstwy na różnych panelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 20 Maja 2016 Autor Share Napisano 20 Maja 2016 Gdzię mi to umknęło, znalazłem tylko informację o foli 35/25 mikronów samoprzylepnej w wątku o nieplastikoym Yamato. I o niej pomyślałem na swoim modelu. Dzięki ganjavir za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 21 Maja 2016 Autor Share Napisano 21 Maja 2016 (edytowane) No i listonosz przyniósł: lufy (tylko zapomniałem policzyć działka plot z drugiej burty i będę musiał dokupić drugi tuzin przy okazji i zabawkę bardzo wyczekiwaną: Edytowane 27 Czerwca przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Maja 2016 Share Napisano 21 Maja 2016 Gdzię mi to umknęło, znalazłem tylko informację o foli 35/25 mikronów samoprzylepnej w wątku o nieplastikoym Yamato. I o niej pomyślałem na swoim modelu. Dzięki ganjavir za pomoc Rzeczywiscie nieco dyskusji nt burt jest w wątku budowy BB56: viewforum.php?f=89&start=30 Doody odtworzył całość poszycia przy pomocy taśmy na swoim Yamato (1-200) i wyszło to po prostu genialnie. Obawiam się, że odtworzenie takiej mozaiki nitowania burt typu Yamato w 700 może nieco trudniejsze. Warto jednak się pokusić - z całą konsekwencją uproszczeń oczywiście - plastikowe są smutne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 21 Maja 2016 Autor Share Napisano 21 Maja 2016 o wlaśnie – dziękuję blacman za sznureczek, już oczywiście podejrzałem Twoją mistrzowską robótkę. Co do uzbrojenia „mojego” kadłuba jest jedno ale (którego się spodziewałem) – folia 25 mikronów na mojej wyspie jest rzeczą nie do znalezienia... nic to – zmienię trochę kolejność prac, a do kadłuba wrócę po urlopie zaopatrzony już na pewno w folię. A teraz na pierwszy ogień pójdą działa i nadbudówka i samoloty – w końcu tam też jest sporo dłubania. No i większość tego co się da z blaszek złożyć bez przyklejania do pokładu. Trochę wydłuży to prace w stoczni, ale i tak nie liczyłem na wodowanie przed wrześniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 22 Listopada 2016 Autor Share Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Pięć miesięcy ciszy, co mogłoby oznaczać, że zapomniałem o moim ukochanym cesarskim okręcie. Nic z tego Niestety - nie te oczy na tak małe stworzenie i wciąż czekam na _dobrze_ dopasowane okulary. Lupa okazuje się dla mnie zbyt skromną pomocą Ale żeby nie było, przy modelu na razie nic nie zrobiłem, za to dotarły wreszcie znalezione na ebayu blaszki LionRoara, taśma miedziana i bulaje (mam nadzieję, że właściwe) i taki prezent przed chwilą listonosz doniósł. Zdaje się, że już dzisiaj jestem stracony dla świata Edytowane 27 Czerwca przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 22 Listopada 2016 Share Napisano 22 Listopada 2016 Pięć miesięcy ciszy, co mogłoby oznaczać, że zapomniałem o moim ukochanym cesarskim okręcie. Mam nadzieję, że nie będziemy czekać kolejne pięć miesięcy... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 20 Lutego 2017 Autor Share Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Wracam do stoczni z nowymi oczami Jak pisałem w pierwszym poście - oczy nie te i to była największa przeszkoda w pełnowymiarowym powrocie do hobby. Ale to już przeszłość - nawet nie potrafię opisać swojej radości, jako że po wielu próbach znalazłem wreszcie chyba najlepsze na dziś dla mnie szkła powiększające: ile się nacudowałem i nawymyślałem, aż wreszcie postanowiłem kupić najzwyklejsze i najtańsze plastikowe szkła do czytania. I to jest strzał w dziesiątkę! Zapłaciłem na ebayu 70 centów za plastiki o mocy +1,5 dioptrii. Widzę w nich wszystkie szczegóły, choć oczywiście trzeba obrabiany element zbliżyć trochę do oczu (ale nie na kilka centymetrów jak w innych przeze mnie próbowanych lupach). Mały minus - mogę pracować w nich około godziny - tyle wytrzymałem dzisiaj. Ale radochę naprawdę mam wielką Przez tę godzinę wiele nie zrobiłem, ot pousuwałem trochę dupereli z pokładu głównego, chryzantemę oraz drzwi i drabinki z tyłu dział artylerii głównej. Ale frajda była. I ciąg dalszy nastąpi na pewno już jutro. Może nie będzie spektakularnie, ale stocznia nareszcie ruszyła! Edytowane 27 Czerwca przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 24 Lutego 2017 Autor Share Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Powolutku do przodu - żeby było wygodniej obrabiać działka, w klocku drewnianym wywierciło otwór na prowadnicę dział artylerii głównej i dzięki temu czyściło się je trochę przyjemniej. Klocek przydał się podczas pocieniania przedniej podłogi wież, gdyż na zdjęciach zauważyłem, że kosze pokrowców skrajnych dział leżą na podłodze a nie są z boku do tejże doczepione. Drobiazg, trochę upierdliwy, ale w sumie fajny No i wstępnie przymierzam się do wklejenia podłogi w każdej wieży - na razie trwa praca nad szablonem: Dzisiaj sprawdziłem też czy miedziana folia samoprzylepna jest dobrym materiałem na zrobienie pasów opancerzenia na Musashim. I jest genialna! Z prób jestem zadowolony, wyraźnie widać granicę nakładających się pasów folii. Jedyny minus - przed naklejaniem kadłub musi być idealnie gładki, każdą nierówność i niedokładność jest przez folię uwypuklona. Nawet taka pierdółka jak minimalny szew formy... Zdjęcia folii nałożonych na siebie nie będzie - najpierw musiałbym je pomalować podkładem, żeby zgasić odblaski światła. Ale jest dobrze I prośba o pomoc: szukam rysynków (nawet poglądowych) ograniczników obrotu dział artylerii głównej montowanych na barbecie i w podłodze wieży... Drugie pytanie dotyczy nowego wypustu bliźniaków z Fujimi (Musashi to akurat NEXT002). Ktoś miał już w ręku? Lepsze to od formy, z której składam swojego? Edytowane 27 Czerwca przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Ja również kibicuję. Bo temat przedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 10 Marca 2017 Autor Share Napisano 10 Marca 2017 (edytowane) Skrobanie, usuwanie i podobne prace wstępne wciąż trwają. Nie ma się czym za bardzo chwalić. No może tylko nową dokumentacją i kompletem pachołków Edytowane 27 Czerwca przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 15 Marca 2017 Autor Share Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) dzisiejsza niespodzianka - 336 stron... Edytowane 27 Czerwca przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Z którego roku jest to wydanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Mam to starsze jeszcze bez 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Po wiela takie chodzom ksiazki?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 15 Marca 2017 Autor Share Napisano 15 Marca 2017 Najświeższe - marzec 2017, płaciłem na Amazonie 30 funtów z dostawą upsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 29 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) Pokład wraz z drobiazgami i łańcuchem by Tetra Model Works - co prawda do nowej wersji Musashiego z Fujimi, ale myślę, że po kilku modyfikacjach przypasuje i do mojego staruszka Edytowane 27 Czerwca przez slamacek wstawiłem brakujące zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 29 Kwietnia 2017 Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Zestawy Tetra Modelworks są imponujące, to zdecydowanie trzeba im przyznać Gdzie kupiłeś ten pokład? Ja od Tetry kupuję zestaw do Haruny i muszę ściągać go bezpośrednio od producenta, bo nigdzie indziej nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi