Jump to content

Trójkąt latem, dlaczego nie! - Zündapp K800 + STEIB28 1:35

xerix
 Share

Recommended Posts

Klasa 3 - Pojazdy cywilne

Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Witajcie,

jak tylko robi się cieplej kumple mają wyłącznie jeden temat - czy już można wytargać z garażu ich jednoślady. A potem byle do lata! I tak właśnie jak zobaczyłem temat konkursu i spojrzałem na stertę modeli czekających na ich kolej czy czasem nie ma tak jakiegoś motocykla. Bingo! Lato to wolność, wypady nad jezioro, przygody w różnych konfiguracjach ( :P ). No i jest pomysł na pracę konkursową. Przecież nic nie kojarzy się z latem bardziej niż romans z motocyklem w tle, a jak we troje to już całkiem!

Baza do prac:

Motocykl Zündapp K800 + przyczepka pasażera STEIB Nr 28

Model w skali 1:35

Producent: Vulcan Scale Models

v591z5.jpg

1z52hww.jpg

34o7cqp.jpg

2s1khlk.jpg

Ktoś może powiedzieć, że chyba pomyliłem kategorie. A i rzeczywiście jeśli się szuka informacji n.t. tego motocykla to głównie znajduje się dwa malowania:

Dunkel Gelb - czyli Afrika Korps

Panzer Grey - czyli Wehrmacht

ot takie jak na poniższym rysunku:

3nh5.jpg

No ale gdzie tu romans i trójkąt a gdzie Wehrmacht . Dlatego zacząłem się rozglądać dalej nad wersją cywilną. I co się okazuje jest ich sporo do dziś jeżdżacych, kilka całkiem ładnych w Polsce.

Tylko tu napotkałem pierwszy challenge - które malowanie wybrać? A Wy co myślicie? Czarny i chromy?

34iheuw.jpg

2qlzbsh.jpg

1z6sa53.jpg

• Super Moderator

U ała... zabrałeś się za straszny gniot, skleiłem ten wrzód i model poszedł na dioramkę w błoto, bo upierdliwy strasznie... masa szlifowania spasowanie kół słabe a i detal (kierownica silnik i inne ) też nie powala...

Powodzenia

fakt, będzie z nim pracy, ale kto powiedział, że ma być łatwo

To co na pewno na plus tego modelu to szprychy i to, że w zestawie są od razu wyprofilowane. Niemniej już sama konstrukcja i pomysł na to jak skomplikować budowę kół ... pozostawię bez komentarza. Zacznę od tego elementu i sami ocenicie