toled Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Klasa 3 - Pojazdy cywilne Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o model Tamiya Jest późne lato, 10 sierpień 2007 roku, z Francji docierają smutne informację - zmarła legenda motoryzacji - Jean Rédélé, twórca firmy Alpine. To właśnie dzięki niemu powstał kultowy model A110. Wspaniały pojazd, który zdobywał nagrody m.in w rajdzie Monte Carlo, Korsyki, Portugalii. Gdyby nie Jean Rédélé, nigdy nie mielibyśmy okazji zobaczyć tak wspaniałego pojazdu jakim jest Alpine A110. Dlatego też właśnie takim warsztatem postanowiłem uczcić tego wspaniałego konstruktora. O ile się uda, model planuję skończyć 10 sierpnia w 9-tą rocznicę śmierci Jean`a Rédélé. Inbox: Kolor? Oczywiście tylko i wyłącznie Light Blue Metallic ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Ładny samochód, kiedyś bardzo mnie kusił ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 22 Maja 2016 Share Napisano 22 Maja 2016 Mnie nadal kusi Powodzenia i wyrobienia się w terminie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 22 Maja 2016 Autor Share Napisano 22 Maja 2016 Ja osobiście polecam. Robiłem już wersję Monte Carlo, jak to starsza Tamiya - wszystko idealnie do siebie pasuje i składanie tego bez waloryzacji może być nudne ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2016 Pytanie do kolegów modelarzy - posiada może ktoś dokładniejsze fotki silnika ew. ma link do takich? Od trzech dni siedzę i oglądam różne zdjęcia, ale dosyć ich mało :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 22 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2016 W trakcie poszukiwań wszelakich dokumentacji, zabrałem się do roboty nad kastą. Kasta przeszlifowana została papierem 2500 na mokro, pokryta Surfacerem 1500 i pokryta czterema cienkimi warstwami Tamiya X-13. Po wyschnięciu przeszlifowana znów delikatnie papierem 3000 i pokryta jedną cieniutką warstwą bezbarwnego "Fly Color" z Obi. Po wyschnięciu dwie mokre warstwy. Dałem jej 3 dni na wyschnięcie, dzisiaj zabieram się za polerowanie, będzie to długi i niebezpieczny proces, bo można łatwo coś popsuć ;-) Pracę zacząłem od dachu - dwa razy Tamiya Fine i dwa razy Tamiya Finish. I na tym zakończyłem dzień dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 22 Czerwca 2016 Share Napisano 22 Czerwca 2016 Ładne lusterko oby reszta kasty udała się tak samo wyprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 23 Czerwca 2016 Share Napisano 23 Czerwca 2016 Pytanie do kolegów modelarzy - posiada może ktoś dokładniejsze fotki silnika ew. ma link do takich? Od trzech dni siedzę i oglądam różne zdjęcia, ale dosyć ich mało :( Na internecie są manuale, ale do wersji z silnikiem 1100 i 1300. Za to instrukcję do 1600 na pewno dostanie na e-bay'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Odrobina chłodu pozwala wrócić do modelarni i robić swoje. Zabrałem się za silnik - waloryzacja imitacjami śrub i nakrętek,dorobione przewody zapłonowe, do zrobienia będzie kopułka rozdzielacza, bo Tamiya jej nawet nie zrobiła, a szkoda, do tego bagnet, jakieś drobne przewody odchodzące od alternatora itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 26 Czerwca 2016 Share Napisano 26 Czerwca 2016 Idziesz w dobrą stronę Kolorek na kaście bardzo ładnie położony - powiedz mi jak z ziarnem - jest mocno widoczne "gołym okiem"? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Tak wygląda ziarno: Na żywo jest bardzo stonowane i drobne, sądzę, że idealnie pasuje do skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 26 Czerwca 2016 Share Napisano 26 Czerwca 2016 Dzięki za fotkę - skusze się na ten kolorek Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 4 Lipca 2016 Autor Share Napisano 4 Lipca 2016 Lecimy dalej z silnikiem. Doloty do silnika poszły "out" i zostały dorobione nowe, na każdym z nich jeszcze zostanie umieszczona siateczka filtrująca. Dodane przewody zapłonowe, dorobiona kopułka rozdzielacza, linka gaźnika i przewód w oplocie. W trakcie powstaje bagnet olejowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Lipca 2016 Autor Share Napisano 11 Lipca 2016 Rama dostała amortyzatory - hand made. Kawałek pręta metalowego + sprężynka z Castoramy ;-) Dzisiaj zrobiłem też felgi i upiększałem tarcze hamulcowe - okazało się, że Tamiya zaliczyła wpadkę - ramkę mam z felgami z wersji Monte Carlo. Ale jakoś to przeżyje, będzie chociaż odrobinę widać tarczę hamulcową ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Lipca 2016 Autor Share Napisano 16 Lipca 2016 Weekend deszczowy, to i sporo czasu do roboty ;-) "Alpaczka" dostała koła, w kolorze Flat Aluminium X-16, ale dość jasno to wygląda, więc dodam "łosza" jeszcze. Trochę flockowania wnętrza, dojdzie jeszcze imitacja skórzanego siedziska z tyłu. Na świeżo rozpoczęte boczki drzwiowe, będzie dużo zabawy - klamka do zrobienia (ktoś ma może swoje sposoby na klamki? ) I rozgrzebana deska rozdzielcza, dojdą kalkomanie zegarów + kropelka jakiegoś microscale czy innego badziewia jako imitacja szkła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2016 Termin zaczął bardzo gonić, tydzień czekałem na nową dyszę do aero, dłubałem co mogłem. Boczki drzwiowe: Gotowe wnętrze: No i buda ;-) + bonus, kupiłem dla testu Dupli Color Chrome Effect - stwierdzam, że Alclad to nie jest, ale efekt zdecydowanie bardzo pozytywny Zostało parę drobnostek, kalkomanie, złożyć wszystko w całość, więc przypuszczam, że to koniec tutaj i następna pojawi się galeria ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Udało mi się wyrobić w terminie. 10 sierpnia 2016r. Całość w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarrov Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Model ładny, lecz coś mi nie pasuje przy ramkach od okien. Wyglądają jakby były pomalowane pędzlem, przynajmniej na fotkach tak się prezentuje, możliwe, że na żywo wygląda to lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Boczne, to taśma aluminiowa (Coś jak BMF), przód i tył to już maskowanie + spray ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Po pierwsze - gratulacje za wyrobienie się w terminie Modelik bardzo fajnie się prezentuje - podoba mi się polerka no i zdjęcia niczego sobie Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi