jonathan Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Klasa 5 - Dioramy Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o model Tamiya Rok 2040 Po ostatnim światowym konflikcie życie na ziemi całkowicie się zmieniło. Może łatwiej byłoby powiedzieć, że prawie wyginęło. Ostała się garstka ludzi i zwierząt zamkniętych w bunkrach, podziemiach i tunelach. To co pozostało na powierzchni albo zginęło albo z czasem się zmieniło i przystosowało do warunków panujących na ziemi. Po 12 latach wiecznych ciemności i mrozów, klimat zaczął się powoli zmieniać. Radioaktywny pył opadł, pożary wygasły, dym został rozwiany. Brak dostępu do słońca oraz panujący klimat odbił się mocno na florze. Jednak kilka ostatnich lat to wiele zmian... Wiele... Z pomysłem na ten model miotam się już od kilku miesięcy. Całość oczywiście zainspirowana serią książek z uniwersum Metra 2033. Jeżeli chodzi o wybór czołgu to wahałem się między dwoma Trumpeterami T-62 w rożnych wersjach. Ostatecznie jednak padło na Tamiya T-55 Enigma. Okroję go troszkę z dodatkowego opancerzeni, może wykorzystam przeciwwagę na wieży do jakiś celów. Z figurkami z pomocą przyszła Zvezda. Trzeba będzie chłopaków troszkę przerobić, ale ogólnie nie jest już żle. Także ta parka będzie stanowiła trzon projektu: A co tam kryją pudełka? I nasze soldaty Troszkę dodatków które się wykorzysta, albo i nie... Kolorystyka czołgu... Hmmmm pewnie polecę w russian shadow Chciałbym walnąć kamuflaż zielono czarny, a potem nałożyć na niego cienką warstwę ciemnej farby. No zobaczymy co i jak. Jutro wolne, więc będzie można troszkę podłubać. Ogólnie model wygląda na nieźle spasowany, więc będzie to jakaś odmiana od Lavochkina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Kolejny Teciak w konkursie, super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 25 Maja 2016 Autor Share Napisano 25 Maja 2016 Całkiem spory ich wysyp ;] Ale to dobrze, będzie można podejrzeć to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Bardzo fajny pomysł - będę podglądał - Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 27 Maja 2016 Autor Share Napisano 27 Maja 2016 "...- Mam na imię Igor, jestem dowódcą tego czołgu. Stara poczciwa maszyna, nie to co te nowoczesne buble. Sama elektronika która wiecznie nawala. Z resztą większość tych wszystkich systemów i tak się już na nic nie zda. Z resztą za dużo czołgów już nie zostało. Większość pochłonęło piekło tamtego dnia. Piekło – jakże to określenie tu pasuje. Płonęło wszystko. Nasze hangary potopiły się jakby były z wosku. Niewiele się ostało z naszej bazy, ale to co zostało pozwala nam jakoś przetrwać. Mamy zapas ropy na jeszcze kilkanaście lat, akumulatory, agregaty, amunicje. Wszytko to przydaje się w handlu wymiennym. Dzięki temu mogliśmy rozpocząć własną hodowlę świń, królików i świnek morskich. Mięso jest, gorzej z warzywami. W podziemiach chcą rosnąć tylko grzyby i karłowate ziemniaki. Tęsknię za sałatką, chrupiącą i świeżą. Część z ludzi nawet nie pamięta takich rzeczy. Spędzili większość życia w naszym bunkrze, jakże mają pamiętać? Dobra. Koniec marudzenia. Czas się zbierać na stalker, chłopaki pewnie już czekają… " Zabieramy się za większe części: Pierwsze przymiarki: Na razie osprzętu nie będę przyklejał. Trzeba troszkę nałożyć szpachli i wyszlifować a graty by to tylko utrudniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 No temat ciekawy juz mi się podoba , będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Ciekawe, będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 O, kolejny teciaczek ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 Sorki że post za postem ,co do figsów to może wstawisz gościa z zestawu Tacoma KW-5. http://www.takom-world.com/page/57/50.htm# wszak miotacz ognia to najniebezpieczniejsza broń w Metrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2016 Figurka pierwsza klasa! ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 11 Czerwca 2016 Share Napisano 11 Czerwca 2016 To dawaj ją! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 16 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2016 280zł dla jednej figurki? Jeszcze mnie tak nie pogięło Przyszły metalowe gąski... i kilka dodatków. Więc trzeba będzie się zaraz zabrać za model. PS Z jakiej masy tworzycie dioramy? Spróbowałem gipsu modelarskiego na małej podstawce, ale jest dość kruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Ja formuję teren z DAS putty http://hobby.uk.com/das-terracotta-980g-pack.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Dziękuję Panzer Machine - wypróbuję. Tymczasem z powodu kontuzji trafiło się trochę wolnego czasu więc działamy!! W porównaniu do Lavochkina Zvezdy, klejenie tego modelu to czysta przyjemność. Na początku połatałem część otworów w wieży których nie będę potrzebował. Potem zabrałem się za zawieszenie. Tu także aż do znudzenia wszystko pasujące Trochę przymiarek na sucho... Muszę poszukać w domu green stuff. Pierwszy raz będę przerabiał figurki. Kurde do tej pory w ogóle udało mi się jedna pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Z figurkami z pomocą przyszła Zvezda. Trzeba będzie chłopaków troszkę przerobić, ale ogólnie nie jest już żle. A kocur jest w zestawie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Sierściuch jest w zestawie. W prawdzie nie ma takiej kity, ale... jest Soldaty też już wstępnie posklejane. Green stuff jest. Więc popołudnie spędzę na rzeźbieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Ogon możesz spróbować z waty zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 To już Zvezda oficjalnie trzaska figurki zielonych ludzików z Krymu? Szczyt hipokryzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 To już Zvezda oficjalnie trzaska figurki zielonych ludzików z Krymu? Szczyt hipokryzji Dla nich to nie hipokryzja I pamiętaj że takie mundury można kupić w każdym sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 "Stary, to znaczy Igor nas goni do wymarszu. Mamy jechać na przedmieścia. Zrobili z nas ekipę ratunkową. Grupa czterech Świeżaków zapuściła się za daleko. Nie wracają już od kilku dni. Nic tam pewnie nie znajdziemy poza resztkami mundurów i porozrzucanym sprzętem. No chyba że napadli ich ludzie, to znajdziemy co najwyżej gołe trupy - chociaż i te można wykorzystać... choćby do nawożenia jałowej gleby. Nie lubię takich wypadów, nigdy nie wiesz co Cie tam czeka. Chociaż za poprzednia ekspedycję ratowniczą stary dał mi Wintorieza, kumple mało nie poszczali się z zazdrości. Który dwudziestolatek może pochwalić się takim dobytkiem? Musimy tylko przygotować nasz "krowę" i wyruszamy. Może lepszy byłby któryś z samochodów opancerzonych, ale to nie nasze rewiry. Tam gdzie ludzie przydaje się gruby pancerz i dobre wyposażenie. Lecę zalać zbiorniki. Za godzinę wyruszamy..." No to troszkę trzeba zacząć postarzać nasza "krowę". Na pierwszy rzut poszły błotniki, a raczej ich końcówki... Jak się okazało po ich wycięciu z przodu pojawia się prześwit. Pewnie niewidoczny po założeniu kuł i gąsienic. Jednakże po co zostawiać takiego babola. Wystarczy przyciąć kawałek płytki polistyrenowej i zaślepić ów szparę. Zaraz wszystko się oszlifuje, popoprawia, wygładzi I można przymierzyć znalezione na złomie błotniki ;] No prawie jak stąd Jutro dalsza zabawa. Czas pomalować koła i wannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2016 Skoro złomu jest więcej... to więcej jest zabawy. Z przeciwagi dla dodatkowego pancerza którego zakładać nie będę postanowiłem wykonać "koszyk stalkera" Trzeba dorobić jakieś spawy. Na razie nie wygląda to za dobrze, ale jak się pobrudzi i styra, może nabierze klimatu. A miałem się zając podwoziem... Trzeba tez poskładać metalowe gąski. Będzie trochę lutowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Czerwca 2016 Share Napisano 21 Czerwca 2016 Harmoszkę czy bałałajkę wrzuć do koszyka. Będzie w klimacie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2016 Ta i dorzucę kilka sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi