Solo Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Zastanawiam się, czy istnieje jakaś w miarę prosta i skuteczna metoda robienia odlewów prostych elementów. Przykładem niech będzie zaginiona felga w moim Jaguarze, której nijak nie potrafiłem sam dorobić i musiałem skorzystać z uprzejmości jednego z kolegów. Nie mam ochoty ani za bardzo umiejętności żeby bawić się w formy z silikonu i odlewy z żywicy, zwłaszcza że mam na myśli kopiowanie prostych elementów. O, na przykład niedługo będę potrzebować jednej małej antenki do mojego F/A-18C (producent dał tylko jedną antenkę, a model potrzebuje dwóch), w kształcie małego bąbla. Da się to jakoś zrobić w miarę prosto? Czytałem że ponoć formę można wykonać z modeliny, a sam odlew z kleju epoksydowego. Ktoś próbował? Czy trzeba czymś na przykład smarować formę, żeby potem odlew łatwo z niej wychodził? A może są jeszcze jakieś inne metody na takie proste odlewy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Plasteliny smarować nie trzeba. Słyszałem, że do takich prostych odlewów nadaje się klej Distal, ale sam nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Tego nie mam, ale mam dwuskładnikowy UHU Plus, tak w ogóle fajny do robienia przezroczystych światełek itp. Może się nada. Musze spróbować. Jak rozumiem w modelinie po prostu odciskam potrzebny kształt i zwyczajnie potem (po stwardnieniu) wlewamy klej, a potem czekamy aż zaschnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Ja bym wykorzystał plastelinę, a nie modelinę. Modelina taką porowatą powierzchnię no i pewnie ją trzeba by było jakimś tłuszczem smarować. Formę z plasteliny zrobisz w minutę i łatwo oddzielisz odlew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Hmmm, plastelinę to nawet mam w domu. A może jeszcze lepiej: Blu Tacka jakiegoś użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Może tak A tu po polsku Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Formę z plasteliny zrobisz w minutę i łatwo oddzielisz odlew. Przy robieniu formy plastelina może się odkształcać podczas wyciągania "matki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Właśnie też tak pomyślałem i spróbuję chyba jednak w modelinie. Poeksperymentuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Tylko nie zapomnij pochwalić się wynikami eksperymentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 No ale skoro potrzebny jest jeden odlew i dodatkowo "matka" jest pod ręką, to przecież forma może się psuć ;) Można też w jednym kawałku plasteliny zrobić kilka odcisków. Jak przed wyciągnięciem matki wstawisz plastelinę do lodówki, to powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Chodzi o to, że takie maleństwo trudno byłoby wyjąć z plasteliny bez deformacji formy, nawet jeśli będzie schłodzona i sztywna. Tak prosty wyrwanie jej do góry z formy może też troszkę uszkodzić plastelinę. Naturalnie spróbuję, jak nie wyjdzie to użyję modelinę. Może dobrym pomysłem jest jednak posmarowanie jakąś oliwką plastelinę przed odciśnięciem formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Modelina obawiam się wchłonie trochę ten klej dwuskładnikowy, nawet jak posmarujesz tłuszczem, bo jest porowata. Ale próbuj i pokaż efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 To tak skomplikowany element do skopiowania, że nie wiem czy dam radę... Naturalnie chodzi o tę wypukłą antenkę tuż za panelem inspekcyjnym działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Nie sądzę, żeby plastelina się odkształciła przy wyciąganiu matki przy tak skomplikowanym kształcie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Idź do zaprzyjaźnionego dentysty lub protetyka i poproś o odrobinę masy wyciskowej light. Mieszasz z katalizatorem nakładasz na element - 5 minut i masz formę na setki odlewów. Ja do takich drobnic używam takiego zestawu Polecam, rewelacyjna sprawa jeśli chodzi o szybkie odlewy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Wow! Wash w zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Niestety, dentystów mam tylko niezaprzyjaźnionych, to mi niczego raczej nie dadzą, może tylko kanałowe bez znieczulenia. Można to gdzieś kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Solo - kupić można dziś wszystko. Poszukaj czym prędzej odpowiedniego sklepu. Już nie raz zresztą na naszym forum zaopatrzenie dla dentystów było zbawienne dla modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 W małych ilościach i bardzo tanie znalazłem coś takiego: Nada się to? I jeszcze pytanie jaki do tego katalizator nabyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 https://dentaltree.pl/produkt,334,stomaflex_gel_catalyst_60g Ja używam tej i jestem bardzo zadowolony: https://dentaltree.pl/produkt,199,oranwash_l https://dentaltree.pl/produkt,201,indurent_gel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Ciekawie to wygląda. Czyli jak rozumiem mieszasz żel z katalizatorem, w to wkładasz element do skopiowania i zostawiasz aż masa stwardnieje? Długo to trwa? Nie ma problemu z wyciągnięciem wzoru? Edytowane 20 Czerwca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Czas sieciowania zależy od ilości dodanego katalizatora. Trwa to 5-10 minut góra. Masa jest elastyczna, z pamięcią kształtu. Nigdy nie miałem problemu z rozformowaniem odlewu. Na marginesie tak właśnie kopiowałem dokładnie ten sam element z Horneta, który był mi potrzebny do innego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Brzmi super. A z czego robiłeś same odlewy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 21 Czerwca 2016 Share Napisano 21 Czerwca 2016 (edytowane) żywica AXON F32 - ja tylko tej używam. Ale możesz użyć innej dostępnej na rynku Edytowane 21 Czerwca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2016 Możesz pokazać na zdjęciu jak wyglądają te formy robione z tego preparatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi