Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Jestem szczęśliwym posiadaczem takiego oto kompresora:

http://www.mojehobby.pl/products/Modelarski-mini-kompresor.html

Nie znam się na tym urządzeniu a zauważyłem, że ostatnio źle pracuje. Stąd kilka moich pytań:

1. W przeźroczystym zbiorniczku zebrała się woda. Jak ją usunąć?

2. Kompresor szybko się grzeje

3. Kompresor nie ładuje powietrza co jakiś czas (jak od momentu zakupu), ale nie regularnie i bardzo często wykonując klekot i tyrkotanie. Często nie nadąża pobierać powietrza do zbiornika. Podczas pracy aerografem zdarzają się sytuacje, w których podczas psikania tak jakby brakuje powietrza w zbiorniku kompresora i dopiero po chwili kompresor zaczyna ładować i można dalej psikać aerografem.

Czy można coś z tym zrobić?

Drugą rzecz o jaką chciałem zapytać to problem z cynglem w aerografie.

Aero jaki posiadam:

http://www.mojehobby.pl/products/PS-289-Mr.-Procon-Boy-WA-Platinum-0.3-mm-ver.2.html

Spust chodzi bardzo "luźno" i cyngiel, który znajduje się za spustem przestał odbijać.

Dzięki z góry za pomoc.

Napisano

Ad.1 z tego co pamiętam to trzeba od dołu wcisnąć ten zaworek palcem i woda wycieknie.

Wszystkie objawy to brak zbiornika wyrównawczego przez co kompresor musi pracować cały czas więc się grzeje i szybciej zużywa...

Dorób z np. z pustej gaśnicy samochodowej, butli gazowej itp. zbiornik wyrównawczy.

Co do aero to go rozbierz i umyj igłę

Napisano

Mam ten kompresor, rzeczywiście minusem to szybkie nagrzewanie. A twój przypadek to brak zbiornika wyrównawczego, osobiście rozwiązałem ten problem zamawiając kompresor ze zbiornikiem.

Napisano (edytowane)

3. Miałem podobny problem o którym nikt wcześniej nie pisał czyli padnięty zawór załączający kompresor przy spadku ciśnienia. Polecam się Tobie w słuchać w pracę kompresora a dokładnie w sam przekaźnik załączający zasilanie(czarna puszka). Podczas normalnej pracy będziesz słyszał jak przekaźnik wyłącza zasilanie przy 4barach i załącza się przy 3 specyficznym kliknięciem. Jeżeli przy 3barach kompresor nie załączy się na stałe i będzie tylko dziwnie szarpał, to będzie trzeba wymienić przekaźnik.

PS- Macie jakieś zbaczone spojrzenie na kompresory bez tanka wyrównawczego. Mam podobny model o mocy aż 90W i przy dyszy 0,3mm utrzymuje ciśnienie 30PSI.

Edytowane przez Gość
Napisano

3. Kompresor nie ładuje powietrza co jakiś czas (jak od momentu zakupu), ale nie regularnie i bardzo często wykonując klekot i tyrkotanie. Często nie nadąża pobierać powietrza do zbiornika. Podczas pracy aerografem zdarzają się sytuacje, w których podczas psikania tak jakby brakuje powietrza w zbiorniku kompresora i dopiero po chwili kompresor zaczyna ładować i można dalej psikać aerografem.

Czy można coś z tym zrobić?

Odkręć 4 śruby imbusowe na głowicy cylindra - radiatorze. Ściągnij ten radiator, uszczelkę, weź jakiś większy pędzel i oczyść wszystko z gumowego pyłu. Poskładaj wszystko do kupy i ciesz się dalszą pracą

PS- Macie jakieś zbaczone spojrzenie na kompresory bez tanka wyrównawczego. Mam podobny model o mocy aż 90W i przy dyszy 0,3mm utrzymuje ciśnienie 30atmosfer.

Przy 30 atmosferach to chyba by Ci dyszę z gwintem wyrwało