Hubert Kendziorek Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 No i stało się. Ruszam do pracy z Hienem w dużej skali. Na początek kilka fotografii tego co w pudle i tego co dojdzie spoza pudła. Mam nadzieję, że wyjdzie lepiej, niż w 1:48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Widzę że Tony przypadł do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2016 Przypadł do gustu, do tego po mniejszym został pewien niedosyt. Poniżej kilka zdjęć z pierwszych cięć, a także przymiarek i klejeń. Ładne te żywice moim zdaniem i nieźle pasują do części z zestawu Hasegawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 30 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2016 Kokpit w miarę poskładany. Jeszcze do przemyślenia to, co za fotelem pilota. Przymiarka na sucho - i wszystko pasuje. Chyba pierwszy raz mam do czynienia z żywicami, przy których nie potrzeba w zasadzie ani jakiejś szczególnej chirurgii, ani używania wyrazów. Tak to wygląda przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Gruba ta tapicerka i wygląda mi raczej na kaloryfer niż oparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 1 Lipca 2016 Autor Share Napisano 1 Lipca 2016 Gruba ta tapicerka i wygląda mi raczej na kaloryfer niż oparcie. Trudno powiedzieć, nie znalazłem historycznego zdjęcia fotela z widocznym oparciem. Są dobre zdjęcia wraków, ale już bez tapicerki. Są dobre zdjęcia wnętrza odrestaurowanego Ki-100, gdzie wygląda to całkiem inaczej - ale to maszyna po ingerencji muzealników, a wiadomo czym się to kończy. Na przykład weźmy kolorek tego wnętrza. Only for discussion Więc chyba zostawię jak jest na grubość, ewentualnie zapuszczę płynną szpachlówką te "rowki". Dzięki za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Więc chyba zostawię jak jest na grubość, ewentualnie zapuszczę płynną szpachlówką te "rowki". No własnie i wtedy będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 8 Lipca 2016 Autor Share Napisano 8 Lipca 2016 Witam ponownie, udało się wyrwać chwilkę życiu i co nieco podziałać w kabinie. Z fotelem zrobiłem tak, jak pisałem - zalałem płynną szpachlówką Gunze i przetarłem. Rowy zniknęły. Zastanawiam się, czy wykorzystać poduchę z zestawu, czy zostawić goły fotel. Poza tym trzeba poprawić jeszcze parę drobiazgów, pasy, wash, lekkie obicia, delikatnie przetrę suchym pędzlem i będzie można zamykać. Oczywiście, po washu będzie ciemniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 Ładne toto ;] Maźniesz washem... i będzie już naprawdę spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 Ładnie, ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Lipca 2016 Autor Share Napisano 9 Lipca 2016 Ładnie, ładnie Dzięki, dzięki Maźniesz washem... i będzie już naprawdę spoko Maznąłem, jak dla mnie - jest spoko. Ale "Liga mistrzów" to to nie jest. Może trzydziesty kokpit wreszcie wyjdzie naprawdę super. Ten jest gdzieś tak piąty w karierze, wcześniej się nie przejmowałem i robiłem fabryczne, uzupełnione o blaszki - ale żywica jest moim zdaniem trudna do pobicia, jak chodzi o detal. Teraz sobie schnie, dam mu jeszcze cały dzisiejszy dzień. Połówki kadłuba w części przed wiatrochronem potrzebowały nieco perswazji, żeby się ładnie zejść. Zobaczymy, czy się zeszły czy rozeszły, jak zejdą taśmy. Dzięki za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 10 Lipca 2016 Autor Share Napisano 10 Lipca 2016 Niewielki postęp. Pompa paliwa za zagłówkiem pilota zrobiona z niemieckiej gaśnicy w 1:35. Pokrywa działek włożona na sucho. Na dole trzeba trochę szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 14 Lipca 2016 Autor Share Napisano 14 Lipca 2016 Niewielkie dalsze postępy w pracach nad dużym Hienem - przeszlifowane połączenie połówek kadłuba, pewnie jeszcze będzie trzeba poprawić, ale wygląda to nieźle. Niestety, pojawiły się też pierwsze poważniejsze problemy ze spasowaniem, chodzi o połączenie skrzydeł z kadłubem. Tak to wygląda przymierzone na sucho: Dół po ściśnięciu spinaczem do bielizny (bardzo lubię te podgumowane) wygląda dobrze. Ale góra - nie. Do pewnego stopnia sprawę utrudnia "dźwigar" - jest sztywny i ogranicza manewrowanie. Wydaje mi się, że sytuację poprawi tu korekta nasady płata przy krawędzi natarcia, sklejenie połówek płata z lekkim przesunięciem góry w kierunku kadłuba i doszlifowanie połączenia połówek płatów - choć wolałbym tego także uniknąć. Taką mam na obecną chwilę koncepcję. W związku z tym, na razie dokleiłem i ścisnąłem tylko dolne połówki płatów. Jak już dobrze klej wyschnie, zajmę się dopasowaniem górnych połówek, tak aby w miarę możliwości zminimalizować niedopasowanie na połączeniu z kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Jedziemy dalej. Nie wygląda to moim zdaniem beznadziejnie - kilka kropel Mr. Dissolved Putty chyba załatwi sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 31 Lipca 2016 Autor Share Napisano 31 Lipca 2016 Mały update w dużym Hienie: - wklejone kadłubowe uzbrojenie (Master), - wklejona pokrywa uzbrojenia, będą potrzebne poprawki, - dołożone przewody instalacji paliwowej w kokpicie, - zamaskowana od wewnątrz osłona kabiny, - dołożone pylony zbiorników pod skrzydłami. Tu uwaga - należałoby je wkleić przed sklejeniem połówek skrzydeł - nie ma jak dopchnąć potem i trzeba kombinować. Ja wyciąłem większą część elementu mocującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Lipca 2016 Share Napisano 31 Lipca 2016 Cały czas podglądam, bo od miesiąca leży u mnie i czeka na swoją kolej taki, tylko w 72-ce (92200). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2016 Cały czas podglądam, bo od miesiąca leży u mnie i czeka na swoją kolej taki, tylko w 72-ce (92200). Zatem do dzieła Tymczasem kolejne wyzwanie. Dopasowanie chłodnicy i jej obudowy do kadłuba jest słabe, co skutkuje powstaniem szczeliny między tymi elementami. Należy delikatnie spiłować tylną część chłodnicy, ale dla lepszego efektu konieczne jest dociśnięcie klejonych elementów. W tym celu wymyśliłem taką instalację. Rezultat: minimalna szczelinka, która zniknie pod kroplą Mr. Dissolved Putty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam po krótkiej przerwie. Prysnąłem i zamaskowałem oznaczenia. Czerwony to C385 z palety Gunze, żółty zaś to IJA Chrome Yellow 71.135 od Vallejo. Na to pójdzie czarny błyszczący podkład Alclada i metalizer. Będzie małe zaskoczenie - użyję Liquid Silver od Vallejo, na bazie alkoholu. Testy na Ki-61 II z RS wyszły obiecująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 3 Września 2016 Autor Share Napisano 3 Września 2016 Z duszą na ramieniu zerwałem maski... perfekcyjnie nie jest, ale jestem zadowolony (zawsze patrzę na życie z optymizmem). Pomalowane zgodnie z planem, Vallejo Liquid Silver, biały to Gunze H. Poprawki (np. przy lewej komorze podwozia taśma przysłoniła poszycie płata...), polerka i będzie można się zabierać za detale. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 25 Września 2016 Autor Share Napisano 25 Września 2016 Sidolux, wash (Deep Grey Panel Liner) i pigmenty (Gunmetal, Smoke z AK) nałożone. Daje to pewien efekt cieniowania, trochę chyba zbyt mocny w niektórych miejscach - ale to łatwo poprawić. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 fajnie wyszedł ten metalizer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 26 Września 2016 Autor Share Napisano 26 Września 2016 Dzięki. Też jestem zadowolony, zwłaszcza że nie dawałem czarnego błyszczącego podkładu. Tymczasem dokupiłem sobie żywiczne pokrywy, są lepsze niż zestawowe. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 28 Października 2016 Autor Share Napisano 28 Października 2016 Pomalowane światła pozycyjne, doklejone tajemnicze urządzenie w miejscu dyszy Venturiego, domalowane czerwone pasy na klapach oraz nałożone kalkomanie z pasami eksploatacyjnymi. Finisz już blisko. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Wyglada fantastycznie !!! W tym samolocie, trudno się zdecydować na malowanie. Twoje to świetny wybór !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Dzięki Kilka zbliżeń: Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi