Aleksander z Zalasu Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 (edytowane) Witam. Podglądając Wasze prace na forum, stwierdziłem, że ja też coś popełnię publicznie, może uda Wam się mnie czegoś nauczyć . Na początku uwaga dla osób wrażliwych. Nie mam talentu do prac precyzyjnych, więc to co zobaczycie, może się odbić na waszej psychice modelarskiej . Na tapetę biorę śmigłowiec PZL SW-4. Planuję popełnić go na wzór śmigłowca o numerze fabrycznym 60.04.07. Śmigłowiec ten, początkowo przeznaczony dla szkoły pilotów AgustaWestland, gdzie jednak nie trafił, gdyż pozostał do dyspozycji naszej fabryki i obecnie jest wykorzystywany do prób nowych instalacji i modernizacji. Dwa Modele póki co czekają na mnie w urzędzie pocztowym, ale to nie oznacza, że nie mam co robić. Obecnie pracuję nad tablicą przyrządów, która na tym śmigłowcu diametralnie różni się od tej z poprzednich serii śmigłowców. Aby tablicę wykonać najpierw zrobiłem "plany modelarskie" tablicy jak na obrazku poniżej: Po podklejeniu na karton o grubości 1 mm, posklejaniu wyciętych elementów, zgrubnym przeszlifowaniu do uzyskania ogólnego zarysu, poszpachlowaniu i zgrubnym przeszlifowaniu do konturu wygląda to tak: Teraz czeka mnie jeszcze kolejna warstwa szpachli i szlifowanie. Kolejnym etapem prac będzie wykonanie osłony tablicy. Edytowane 30 Czerwca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Nie widać zdjęć. Prawdopodobnie nie ustawiłeś publicznego dostępu do zdjęć w folderze Picasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 30 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2016 Dostęp został upubliczniony. Czy możecie mi jeszcze podpowiedzieć, jak zrobić by w poście był podgląd zdjęć coby nie było zbędnego klikania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Musisz wklejać linki do zdjęć z rozszerzeniem .jpg. Klikasz na zdjęcie w albumie Picasy prawym klawiszem - Właściwości - i kopiujesz adres zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Albo prościej - picasa2html.com wpisujesz nazwę z Picasy (zazwyczaj adres email), wybierasz odpowiedni album, rozdzieczosc zdjec, bb-code i kopiujesz na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 Z takim dostępem do dokumentacji masz szanse na świetny model Następnym razem wrzucaj tylko większe zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 5 Lipca 2016 Autor Share Napisano 5 Lipca 2016 Rozpoczynając temat, zapomniałem o jednej ważnej rzeczy, mianowicie wypadałoby pokazać śmigłowiec, który chcę odwzorować. A oto i on, śmigłowiec PZL SW-4 numer fabryczny 60.04.07: Prace nad tablicą przyrządów trwają. Zrobiłem kolejną warstwę szpachli i przeszlifowałem, po czym okazało się, że potrzeba jeszcze więcej szpachli. Po operacji wygładzania przyszedł czas na grunt i pierwszą warstwę farby (śmigłowiec, którego mam nadzieję odwzorować wewnątrz jest pomalowany na kolor szary). Po malowaniu, okazało się że kolor który użyłem (najbardziej zbliżony do oryginału), na tak małej części jest zbyt ciemny, więc w celu jak najlepszego zbliżenia się do oryginału użyłem farby jasnoszarej (FS36270). I tu się okazało, że na jasnym widać delikatnie mówiąc niedoskonałości, a co za tym idzie zdejmowanie nierówności i wypełnianie wgłębień szpachlą, szlifowanie ponowne malowanie. Przy okazji wykonałem przymiarkę i okazało się, że tektura trochę spęczniała, warstwa kleju najwyraźniej też ma swoją grubość no i w efekcie, tablica była za długa o około 2 mm. Pomogło usunięcie dwóch sekcji ze środka, jeszcze raz szpachla, szlifowanie, uzupełnienie powłok lakierniczych. Wynik tych praz jest dla mnie zadowalający (jak na mój modelarski poziom i zdolności manualne), aczkolwiek wiem, że można to zrobić dużo lepiej, zresztą sami ocenicie. W tak zwanym międzyczasie rozpocząłem prace nad dreugim egzemplarzem tablicy na drugi model śmigłowca. Na zdjęciach, tablica jest tylko położona na kesonie, jeszcze nie przytwierdzona na stałe. Sama płyta na której zabudowane są przyrządy pilotażowo nawigacyjne, nie jest jeszcze pomalowana, czeka pozostałe elementy wyposażenia kabiny, coby za jednym zamachem pomalować na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 To jeszcze SW-4 czy już AW 009? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 6 Lipca 2016 Autor Share Napisano 6 Lipca 2016 Fizycznie to jest to samo, ot włosi zmienili sobie nazwę handlową, by im się lepiej sprzedawało (chyba). Póki co, to ten śmigłowiec ma certyfikat typu EASA R.100, a tam pisze PZL SW-4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Wiem, wiem, nabijam się z polityki firmy. PZL SW-4 jakoś promować się nie dało, ale nowy śmigłowiec AW to czemu nie ;) Luki otwierać zamierzasz, czy kokpit to jedyne planowane przeróbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 6 Lipca 2016 Autor Share Napisano 6 Lipca 2016 Myślałem aby pogrzebać coś przy silniku, ale jak przygotowałem sobie szablony i wydrukowałem, to zwątpiłem. W skali 1:48 silnik jest zbyt mały dla mnie, tym bardziej że ma dużo szczególików, bez których silnik dużo traci. To przerasta mój poziom. Być może otworzę bagażnik, tam są tylko ściany do zrobienia, może mi się uda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Noo...silnik jest mały...potwierdzam .......aaale bagażnik możesz zrooobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 11 Lipca 2016 Autor Share Napisano 11 Lipca 2016 Sławekb, czy przypadkiem to nie ty robiłeś SW-4 z otwartym przedziałem silnikowym? Jeśli tak, to podeślij linka do galerii, bo nie mogę trafić w sieci. Tymczasem praca idzie do przodu. Przy montażu kabiny, zauważyłem mały błąd producenta modelu. Producent nie przewidział wału łączącego dźwignie skoku ogólnego i jego osłony. Wał ten powinien być za fotelem lewego pilota, pomiędzy dźwigniami skoku ogólnego, zaznaczenie czerwoną elipsą: Zakończyłem obróbkę tablicy przyrządów. Wygląda to tak (zdjęcie zrobione przez lupę): Teraz pora na fotele. Zastanawiam się tylko, czy zrobić je w konfiguracji wyjściowej, tzn. tylko jeden fotel pasażera z tyłu, czy tez może jednak dać komplet foteli. Śmigłowiec lata z różnymi konfiguracjami foteli i jak bym nie zrobił to będzie dobrze, tylko które "dobrze" wybrać?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=38335 nie wiem czy się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 12 Lipca 2016 Autor Share Napisano 12 Lipca 2016 Dzięki za linka. Powiem Ci że udał się Twój model. Przewody olejowe, rura chłodzenia startergeneratora, przewód odpowietrzajacy skrzynkę napędów silnika, wszystko jest na miejscu. Jestem pod wrażeniem, dużym wrażeniem . Ale żeby nie było, górna część skrzynki napędowej silnika, jest niezgodna z rzeczywistością, ale zdziwiłbym się gdyby komuś udało się na podstawie zdjęć z sieci poprawnie odtworzyć ten kształt. No i ta gaśnica obok śmigłowca, jak wisienka na torcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Dzięki za uznanie...rzeczywiście wszystko było zrobione ze zdjęć dostępnych w sieci,więc wymiary itd.są tylko "na oko".....ogólnie fajnie się kleił...z tego co pamiętam,to nie było problemów ze spasowaniem......Działaj,bo widzę,że wiedzę masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 22 Lipca 2016 Autor Share Napisano 22 Lipca 2016 Trochę podziałałem. Bagażnik będzie otwarty, więc należy zrobić przestrzeń bagażnikową. Zacząłem od zrobienia planów bagażnika: Po pewnych "delikatnych" uproszczeniach i po uwzględnieniu faktu, że grubość ścianek modelu jest większa o jakieś 48 razy niż grubość poszycia kadłuba powstało oto coś takiego - bagażnik: Otwór drzwiowy do bagażnika w kadłubie, wykonałem metodą ubytkową, tzn. drzwi brutalnie przerobiłem na wióry. Mam zamiar odtworzyć je z tektury. Po złożeniu wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 2 Października 2016 Autor Share Napisano 2 Października 2016 Przez ostatnie dwa miesiące, udało mi się złożyć kadłub w całość, i pomalować go kilkakrotnie, dochodząc do akceptowalnego przezemnie wyniku (aczkolwiek nie zachwycającego). Złożyłem jeszcze podwozie. Niestety nie pokażę zdjęć, tak samo jak i przez dłuższy czas nie zrobię żadbych postępów, gdyż pocharatałem sobie trzy palce przy obróbce drewna. A palce są niezwykle przydatne w modelarstwie :-). Także temat na razie zostanie zamrożony. Pozdrawiam. Jednoręki bandyta :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi