Jump to content

Koniec pewnego lata - Kfz.14 (Bronco 1/35)

Archelaos
 Share

Recommended Posts

Klasa 2 - Pojazdy wojskowe

Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Lato pełni i wreszcie mam okazję dołączyć do konkursu z pierwszym i mam nadzieje nie ostatnim warsztatem.

Bohaterem będzie lekki samochód dowodzenia Kfz.14. Zestaw produkcji Bronco wygląda bardzo ciekawie w ramkach, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce

Planuję go zrobić jako uszkodzonego i porzuconego na poboczu w czasie walk w 1939, choć muszę przyznać że chwilę łamałem się czy nie zrobić go w malowaniu Reichswery, z jakichś letnich ćwiczeń.

Dwa i pół miesiąca opóźnienia nie jest najlepszym prognostykiem, ale mam nadzieję, że pójdzie sprawnie!

Inbox4_zps4v3dtz1u.jpg

Inbox2_zpsgdwmojnc.jpg

Inbox1_zps5g1sswcm.jpg

Inbox3_zpsexu5bhtx.jpg

Tak, wiem, że modelik jest dość prosty

Mam nadzieję dość szybko się z nim uporać, ale nigdy nie wiadomo

Łaciatek będzie lepszy

Wrześniowy też byłby w łaty, tylko szaro-brązowe ;) No fakt, mam dylemat, jeszcze się zastanowię, bo oba malowania mają swoje plusy

Trochę podziałałem. Dziwi mnie dysproporcja miedzy fotelem kierowcy a radiooperatora - to drugie wygląda bardziej jak dziecinne krzesełko.

Niestety nie udało mi się znaleźć zdjęć wnętrza po stronie kierowcy, ma ktoś z was może dostęp do nich? Przydałoby się zrobić porządne pedały, bo model ma je tylko zamarkowane na przedniej ścianie przedziału bojowego.

KFZ_1_zpsqwajoeg9.jpg

KFZ_4_zpsx5rzqldd.jpg

KFZ_3_zpsoxknv6xb.jpg

KFZ_2_zpsnsc0zqxy.jpg

Trochę podziałałem. Dziwi mnie dysproporcja miedzy fotelem kierowcy a radiooperatora - to drugie wygląda bardziej jak dziecinne krzesełko.

Niestety nie udało mi się znaleźć zdjęć wnętrza po stronie kierowcy, ma ktoś z was może dostęp do nich? Przydałoby się zrobić porządne pedały, bo model ma je tylko zamarkowane na przedniej ścianie przedziału bojowego.

zdjęcie robione na tegorocznym Grenadierze:

tu6B6S1l.jpg

Rozmiar oryginalny: http://i.imgur.com/tu6B6S1.jpg

Dzięki!

Ale czy to na pewno oryginał czy może replika?

Sorry, że pytam, ale jeśli to oryginał, to bronco dało ciała na całej linii. W zasadzie wszystko jest do poprawki.

Edit: a w zasadzie do wywalenia i zrobienia od nowa...

Dzięki!

Sorry, że pytam, ale jeśli to oryginał, to bronco dało ciała na całej linii. W zasadzie wszystko jest do poprawki.

Z tego co pamiętam z rozmów to oryginał w 90% (miał inne, mniejsze, koła). Jak wygrzebię gdzieś kontakt do kierowcy do podrzucę i dopytasz dokładnie.

Dzięki!

Z tego co pamiętam z rozmów to oryginał w 90% (miał inne, mniejsze, koła). Jak wygrzebię gdzieś kontakt do kierowcy do podrzucę i dopytasz dokładnie.

No to trzeba będzie robić od nowa. A miało być łatwo i szybko... Słynne ostatnie słowa modelarza

Dzięki pomocy FAZZIego udało mi się dotrzeć do zdjęć z epoki. Były to co prawda zdjęcia bliźniaczego pojazdu, Kfz.13, ale podejrzewam, że poza różnicami wynikającymi z wersji reszta powinna być raczej podobna. Tak więc zabrałem się za przerabianie przodu pojazdu.

Usunięcie elementów, które już zdążyłem przykleić, lub które były odlane z podłogą, zmusiło mnie do zeszlifowania istniejącej faktury i użycia blaszki z Eduarda. Przy okazji próbowałem odtworzyć układ płyt podłogi, niestety niezbyt dobrze widocznych na zdjęciach.

KFZ_7_zpsj5unroi4.jpg

KFZ_5_zpstjsizggt.jpg

KFZ_6_zpsd8op9he6.jpg

• 4 weeks later...

Robota trochę utknęła

No nic, skończyłem miejsce kierowcy i pomalowałem wnętrze ciemnoszarą bazą. Zdjęcia wkrótce.

W tej chwili zastanawiam się, jaki kolor powinny mieć plamy kamuflażowe.

W zestawie AK który kupiłem do malowania tego i paru innych modeli, kolor Dunkelbraun jest zielonkawy w odcieniu, w zasadzie ciemne khaki. W wielu modelach i rysunkach które widziałem, ten plamy są w kolorze, który jest raczej czerwonawym brązem.

Który kolor jest właściwy?