Archelaos Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Lato pełni i wreszcie mam okazję dołączyć do konkursu z pierwszym i mam nadzieje nie ostatnim warsztatem. Bohaterem będzie lekki samochód dowodzenia Kfz.14. Zestaw produkcji Bronco wygląda bardzo ciekawie w ramkach, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce Planuję go zrobić jako uszkodzonego i porzuconego na poboczu w czasie walk w 1939, choć muszę przyznać że chwilę łamałem się czy nie zrobić go w malowaniu Reichswery, z jakichś letnich ćwiczeń. Dwa i pół miesiąca opóźnienia nie jest najlepszym prognostykiem, ale mam nadzieję, że pójdzie sprawnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Lepiej późno niż wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Nie jest to Tygrys Królewski z Dragona więc części masz zdecydowanie mniej to i powinieneś się wyrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Łaciatek będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 14 Lipca 2016 Autor Share Napisano 14 Lipca 2016 Tak, wiem, że modelik jest dość prosty Mam nadzieję dość szybko się z nim uporać, ale nigdy nie wiadomo Łaciatek będzie lepszy Wrześniowy też byłby w łaty, tylko szaro-brązowe ;) No fakt, mam dylemat, jeszcze się zastanowię, bo oba malowania mają swoje plusy Trochę podziałałem. Dziwi mnie dysproporcja miedzy fotelem kierowcy a radiooperatora - to drugie wygląda bardziej jak dziecinne krzesełko. Niestety nie udało mi się znaleźć zdjęć wnętrza po stronie kierowcy, ma ktoś z was może dostęp do nich? Przydałoby się zrobić porządne pedały, bo model ma je tylko zamarkowane na przedniej ścianie przedziału bojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Trochę podziałałem. Dziwi mnie dysproporcja miedzy fotelem kierowcy a radiooperatora - to drugie wygląda bardziej jak dziecinne krzesełko. Niestety nie udało mi się znaleźć zdjęć wnętrza po stronie kierowcy, ma ktoś z was może dostęp do nich? Przydałoby się zrobić porządne pedały, bo model ma je tylko zamarkowane na przedniej ścianie przedziału bojowego. zdjęcie robione na tegorocznym Grenadierze: Rozmiar oryginalny: http://i.imgur.com/tu6B6S1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 14 Lipca 2016 Autor Share Napisano 14 Lipca 2016 zdjęcie robione na tegorocznym Grenadierze: Dzięki! Ale czy to na pewno oryginał czy może replika? Sorry, że pytam, ale jeśli to oryginał, to bronco dało ciała na całej linii. W zasadzie wszystko jest do poprawki. Edit: a w zasadzie do wywalenia i zrobienia od nowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 zdjęcie robione na tegorocznym Grenadierze: Dzięki! Ale czy to na pewno oryginał czy może replika? Sorry, że pytam, ale jeśli to oryginał, to bronco dało ciała na całej linii. W zasadzie wszystko jest do poprawki. Edit: a w zasadzie do wywalenia i zrobienia od nowa... Z tego co pamiętam z rozmów to oryginał w 90% (miał inne, mniejsze, koła). Jak wygrzebię gdzieś kontakt do kierowcy do podrzucę i dopytasz dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 14 Lipca 2016 Autor Share Napisano 14 Lipca 2016 zdjęcie robione na tegorocznym Grenadierze: Dzięki! Ale czy to na pewno oryginał czy może replika? Sorry, że pytam, ale jeśli to oryginał, to bronco dało ciała na całej linii. W zasadzie wszystko jest do poprawki. Edit: a w zasadzie do wywalenia i zrobienia od nowa... Z tego co pamiętam z rozmów to oryginał w 90% (miał inne, mniejsze, koła). Jak wygrzebię gdzieś kontakt do kierowcy do podrzucę i dopytasz dokładnie. No to trzeba będzie robić od nowa. A miało być łatwo i szybko... Słynne ostatnie słowa modelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Archelaos - nie poddawaj się bo pokrak rzadkospotykany tu masz jakieś rzuty, ale dość ubogie w szczegóły: https://www.the-blueprints.com/blueprints-depot/tanks/tanks-a/adler-kfz14.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 18 Lipca 2016 Autor Share Napisano 18 Lipca 2016 Dzięki pomocy FAZZIego udało mi się dotrzeć do zdjęć z epoki. Były to co prawda zdjęcia bliźniaczego pojazdu, Kfz.13, ale podejrzewam, że poza różnicami wynikającymi z wersji reszta powinna być raczej podobna. Tak więc zabrałem się za przerabianie przodu pojazdu. Usunięcie elementów, które już zdążyłem przykleić, lub które były odlane z podłogą, zmusiło mnie do zeszlifowania istniejącej faktury i użycia blaszki z Eduarda. Przy okazji próbowałem odtworzyć układ płyt podłogi, niestety niezbyt dobrze widocznych na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 20 Lipca 2016 Autor Share Napisano 20 Lipca 2016 Miejsce kierowcy prawie gotowe. Jeszcze tylko parę drobiazgów i można ruszać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Robota trochę utknęła No nic, skończyłem miejsce kierowcy i pomalowałem wnętrze ciemnoszarą bazą. Zdjęcia wkrótce. W tej chwili zastanawiam się, jaki kolor powinny mieć plamy kamuflażowe. W zestawie AK który kupiłem do malowania tego i paru innych modeli, kolor Dunkelbraun jest zielonkawy w odcieniu, w zasadzie ciemne khaki. W wielu modelach i rysunkach które widziałem, ten plamy są w kolorze, który jest raczej czerwonawym brązem. Który kolor jest właściwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi