Mateus_z Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) Witam! Postanowiłem wrócić do modelarstwa po ponad roku przerwy. Nie mam niestety za sobą zbyt wielu modeli, bo jeżeli coś zacznę to zazwyczaj budowa ciągnie się miesiącami jak nie latami... Teraz postanowiłem to zmienić i uporać się dosyć szybko (oczywiście jak na mnie) z tytułowym Flakpanzerem. Jestem można powiedzieć w połowie klejenia i co najważniejsze już po gąsienicach, ostatni raz kupiłem model z wycinanymi z ramki pojedynczymi ogniwkami. Klejenie nich to żadna filozofia, ale wycinanie i szlifowanie jest tak monotonne, że aż się odechciewa wszystkiego. Pozdrawiam, Mateusz. Edytowane 19 Lipca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 To dopiero początek klejenia Wydaje mi się, że nie powinno być tych szpar między bocznymi płytami a tylna płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 Zdjęć nie widać :( Już powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) Lekki postęp: Edytowane 21 Lipca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Lipca 2016 Share Napisano 21 Lipca 2016 zamiast zdjęć zakaz wjazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 23 Lipca 2016 Autor Share Napisano 23 Lipca 2016 Mam jakieś problemy z hostingiem fotek Teraz coś widać? Pytam, bo u mnie zawsze wszystkie zdjęcia są widoczne, a sprawdzam to na kilku przeglądarkach i trochę mnie to dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 23 Lipca 2016 Share Napisano 23 Lipca 2016 U mnie wszystko ok z fotami. Model fajnie klecisz. Będzie podstawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 24 Lipca 2016 Autor Share Napisano 24 Lipca 2016 Będzie podstawka? Za wcześnie na odpowiedź W tej chwili najważniejsze to dobrnąć do końca z modelem co nie jest takie oczywiste w moim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 zaraz go opitolisz, tryśniesz na szaro i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 25 Lipca 2016 Autor Share Napisano 25 Lipca 2016 Przyczepka gotowa. Został już do sklejenia tylko jeden, aczkolwiek najbardziej skomplikowany element - działko Flak 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Po bardzo długiej przerwie udało mi się dokończyć klejenie. Nie wiem kto projektował te siatki do pojemnika na łuski, ale zrobił to fatalnie. Elementy zupełnie do siebie nie pasowały i konieczne było przycinanie i skracanie fototrawionych siatek. Taki mały element, a pochłonął kilka dobrych godzin... Teraz potrzebuję Waszej pomocy. Kompletnie nie wiem jak pomalować wnętrze. Podczas poszukiwań spotykałem się ze standardowym białym kolorem, ale także z zielonym odcieniem. A może przekładnia powinna mieć inną barwę jak samo wnętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Moim zdaniem powinien być to kolor creamweiss - czylu biały podchodzący pod kremowy lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 20 Lutego 2017 Autor Share Napisano 20 Lutego 2017 Jest mały postęp, rozpocząłem malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 Kolejna mała aktualizacja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Lutego 2017 Share Napisano 25 Lutego 2017 Ja bym ci jeszcze radził środki porozjaśniać. W takim stanie to wszystko na koniec zaniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 12 Lipca 2017 Autor Share Napisano 12 Lipca 2017 Po bardzo długiej przerwie spowodowanej studiami wrzucam kolejną aktualizację: Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 16 Lipca 2017 Autor Share Napisano 16 Lipca 2017 Kadłub potraktowany olejami. Niestety jest to wciąż nowa dla mnie technika i dopiero się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 16 Lipca 2017 Autor Share Napisano 16 Lipca 2017 Właśnie mam ten problem, że ciągle zmywam biedronkę aż do takiej postaci, jakoś mocniejsze smugi mnie rażą. Spróbuję jeszcze trochę to uwydatnić. Korzystając z okazji chciałbym się spytać jakie kolory zwyczajowo rozciera się na panzergrau? Ja użyłem bieli, umbry naturalnej i żółtej ochry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 17 Lipca 2017 Autor Share Napisano 17 Lipca 2017 Próbując wzmocnić efekt otrzymałem coś takiego: Teraz wygląda to znośnie i mogę położyć już sidolux czy mam dalej próbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 17 Lipca 2017 Autor Share Napisano 17 Lipca 2017 Przed oczywiście był kładziony lakier, a teraz właśnie chciałem zrobić punktowego washa uprzednio zabezpieczając oleje mgiełką sidoluxu. Rozumiem, że to nie wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 17 Lipca 2017 Autor Share Napisano 17 Lipca 2017 Ale po co? Generalnie jest słabo, ale jeszcze to możesz zrobić porządnie, czyli zmyj i jeszcze raz. Bo jeżeli będziesz w to brnąć, to ci wyjdzie kupa. Dzięki za komentarz, ale jednak z tym modelem postaram się dobrnąć już do końca. Robiłem to pierwszy raz i moim błędem było zignorowanie rady innego kolegi o mocniejszym porozjaśnianiu środków paneli. Nie byłem świadom, że to tak może zaniknąć i mam nauczkę na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 30 Lipca 2017 Autor Share Napisano 30 Lipca 2017 Postanowiłem zostawić wszystko jak jest. To mój pierwszy model z jednobarwnym kamuflażem, zastosowaniem olei i mocniejszym użyciem pigmentów, dlatego też efekty nie mogą i nie będą powalające. Praktycznie model jest już ukończony, pozostało tylko dokończyć brudzenie podwozia i pomalować lampy. Przepraszam za tło na zdjęciach. Chciałem koniecznie zrobić zdjęcia w naturalnym świetle, a nie miałem niczego odpowiedniego pod ręką do podłożenia. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 A mnie się podoba subtelność na pancerzu. Tylko kurcze.... ufajdoliłeś wannę po błotnikami a układ jezdny czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 30 Lipca 2017 Autor Share Napisano 30 Lipca 2017 A mnie się podoba subtelność na pancerzu.Tylko kurcze.... ufajdoliłeś wannę po błotnikami a układ jezdny czysty. Brudzenie jeszcze nie jest dokończone. Wannę fajdałem przed założeniem układu jezdnego, teraz będę się tym zajmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Pierwsze brudzenie podwozia w mojej karierze uważam za skończone. Daleko temu do perfekcji, ale mi osobiście się podoba - a to jest chyba najważniejsze w tym hobby . Kolory na zdjęciach są lekko przekłamane, w rzeczywistości brąz na wannie jest jaśniejszy. Pozostały do zrobienia już tylko niewielkie detale. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi