llotniskowiec Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Witam Jestem początkującym modelarzem. Maluje pędzlem i srebrnym Humbrolem powierzchnie skrzydeł i za każdym razem zostają smugi po pędzlu. Czytałem rożne opinie ale to chyba jest kwestia rozcieńczenia farby. Jakieś uwagi podpowiedzi?? Z gory dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Jakieś uwagi podpowiedzi?? Z gory dziękuje za pomoc Jest to najtrudniejsza farba do pomalowania pędzlem, żeby było gładko. Widziałem na forum modele malowane srebrnym sprajem z supermarketu. Dawało to jakoś radę, dużo lepiej niż pędzelkiem. viewtopic.php?f=64&t=52571 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Pomalować pędzlem, srebrnym, bez smug to zadanie prawie niewykonalne. No, może dla jakiegoś bardzo doświadczonego modelarza. Jeśli już musisz, to moja rada. Bardzo rozcieńczona farba i bardzo szeroki pędzel. Po nałożeniu srebrnej warstwy i dobrym (min. 24 godz.) wyschnięciu, nałóż warstwę sidoluxu. Potem znów srebrnym i sidolux. Po trzech, czterech warstwach powinno to jakoś wyglądać. Lub, lepiej jak w międzyczasie napisał kolega letalin, kupić puszkę srebrzanki akrylowej szykoschnącej w hipermarkecie lub w sklepie z farbami do samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llotniskowiec Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Dzięki to lecimy do supermarketu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Maluje pędzlem i srebrnym Humbrolem Jeśli to nr. 11 to z nim lubią dziać od pewnego czasu się dziwne rzeczy. Ale podobny do opisanego przez Ciebie przypadek miałem z nr. 242. Nie łączył się z ichnim Enamel Thinnerem i po wyschnięciu zostawały białe smugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llotniskowiec Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 jakbys zgadl nr 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Przejdź na 27001. Znacznie rzadsza i drobniejsze ziarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 27001 to matt Alu 27002 (błyszcząca) bardziej chyba odpowiada 11. Tylko jeden problem, nikt nie pisze czym to właściwie rozcieńczać? Ja rozcieńczam tak jak każdą farbę humbrola benzyną lakową lub rozcieńczalnikiem humbrola, ale sądząc po zapachu farby, znacznie szybszym czasem schnięcia i faktem, że kolejna warstwa rozpuszcza warstwę poprzednią - mam poważne wątpliwości czy dobrze robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Farby olejne po prostu takie są. Muszą długo schnąć między warstwami. Przesiądź się na Vallejo. Możesz rozcieńczać wodą, albo wódką, szybciej schną, nie rozpuszczają się, nie dają smug. Możesz powoli się przesiadać. Zamiast następnego Humbrola, kup Vallejo, nie będą się między sobą gryzły. Zacznij od Vallejowego aluminium ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llotniskowiec Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 To moze i ja spruboje Vallejo nakupowalem revell i humbroli a tu patrze ze kazdy proponuje akryle ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Nie skreślaj ich od razu! Sam wykańczam pomału swoje zapasy humbroli. Choć niektóre przeleżakowały u mnie ze 20 lat, to szczelnie zamknięte są jeszcze do użytku. Wielu używa i emalii i akryli. Niezaprzeczalną zaletą akryli jest czas schnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Kup se spray humbrola, albo tamki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llotniskowiec Napisano 20 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Nie nie skreślam ich, ja dopiero zaczynam przygodę z modelami, a wiec nie chciałem nawydawac forsy nie wiadomo ile. Na razie maluje pędzelkami " co nie jest czasem łatwe" z czasem będziemy ulepszać warsztat. A tak nawiazując do tematu smug spray zrobił robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 To moze i ja spruboje Vallejo nakupowalem revell i humbroli a tu patrze ze kazdy proponuje akryle ?? Vallejo tak, ale do pędzla. Do aerografu szkoda zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llotniskowiec Napisano 26 Września 2016 Autor Share Napisano 26 Września 2016 Chyba coraz gorzej to wyglada, ale doświadczenie wzrasta , rozcieńczenie i nakładanie farby to jednak wyższa szkoła jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi