Panzer Machine Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Była to pierwsza próba zrobienia latacza na poważnie. Model firmy Bilek (nr kat 969) pozostawia wiele do życzenia. Połówki kadłuba były bardzo kiepsko spasowane do siebie. Wiele elementów trzeba było szpachlować. Kilka elementów zostało zastąpionych drutami tudzież mosiężnymi rurkami. Kalki były w porządku. Aczkolwiek poza tymi niedogodnościami model kleiło się bardzo przyjemnie i miałem radość z realizacji projektu. Finalny model trafia do mojego kolegi z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Witam, No model bardzo mi się podoba Fajne malowanie. BTW - tylko to nie do końca jest wersja D - bilek/italeri ma sporo błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Jesteś pewien, że łopaty wirnika głównego są OK? Mi się zdaje, że w Twoim modelu będą się kręcić odwrotnie niż w oryginale. No i jak maszyna stoi na ziemi, to raczej końcówki łopat opadają, a nie się wznoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Przecież grzechy zestawu Italeri/Bilek są znane nie od dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 @stakor1: Dzięki! Nie wiedziałem, że to nie wersja D. Jak głupek spisałem co pisało na pudełku :P @giberes: Nie jestem. heh... próbowałem je wygiąć pod zapalniczką, ale miałem strach że zniszczę części, a uwierz, że w pewnym momencie chciałem po prostu skończyć ten model. @Mikele: Dla kogo są znane to są, dla mnie już też :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Myślałem, że to oczywista oczywistość Przy modelach Hobby Bossa i Zvezdy na rynku dłubanie tego zestawu to zabawa w stylu retro. Skleiłem go kiedyś, z tymi samymi błędami i też mnie cieszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Akurat modelarski świat lotnictwa dopiero co odkrywam Może kiedyś przysiądę do Zvezdy bo słyszałem, ze jest fantastyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 18 Sierpnia 2016 Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Zapalniczką?!?! Nigdy w życiu!!! - jak widać masz instynkt samozachowawczy i dobre odruchy!! ;) Bierzesz łopatę wirnika w 3 palce - wskazujący i środkowy na górze, kciuk u dołu pomiędzy nimi i delikatnie naciskasz, przesuwasz palce kawałeczek dalej i tak robisz zwis plastikowym łopatom wirnika ;). No ten model ma błędy - wirnik obrócony, nieco za krótki, co do wersji np. Mi-24D powinien mieć pociski ppanc 9M17P a ten ma 9K114 które są na wersjach W i P. Ale stacja naprowadzania, ogon są z wersji D więc nie da się 'zpudła' zrobić wersji W. Na wersjach D nie ma też możliwości mocowania rozpraszacza gazów wylotowych EWU (chyba, że na naszym o numerze 584 ;P - ale on miał wypadek i przeszedł operację...). Kiedy się ukazała ilaterka/bilek to był to właściwie jedyny dostępny w Polsce model Mi-24 - Hasegawa miała o wiele lepszy model ale w PL niedostępny, airfix też rzadko... Zvezda zrobiła model Mi-24W na oryginalnych planach które scyfrowali (OKB Mila ponoć od nich te plany potem w wersji cyfrowej wzięli) i jako jedyny model ma prawidłową asymetrię kadłuba. Jeżeli będziesz chciał zrobić prawidłowy model wersji D to w październiku wyjdzie z Eduarda Mi-24D - przepak Zvezdy z dodatkami żywicznymi i blaszkami. Chętnie zobaczyłbym Zvezdę w Twoim wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2018 Dzięki za rady i rzeczowy feedback. Na Edka czekam i zacieram łapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 26 Sierpnia 2018 Share Napisano 26 Sierpnia 2018 Dobrze się ogląda Twoje modele. Potrafisz wydusić z nich więcej niż można by się spodziewać, poza tym staranna galeria zawsze służy za wzór dla wszystkich. Oprócz tego, że lubię Twoje prace to masz właśnie za ową staranność mój szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 3 Września 2018 Autor Share Napisano 3 Września 2018 Dzięki Gerd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi