Skocz do zawartości

TYGRYS PÓŻNY DRAGON 1/35

rollingstones

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

obkleiłem burty i przód - zimmerit pełen odprysków

Heh, z tym "pelen" to chyba przesadzasz!

Prawdziwie odprysniety zimmerit wyglada tak:

tiger_late_2.jpg

Poza tym to ciekawa fotka: mozna zaobserwowac dokladnie jak wygladaja slady po trafieniach na bocznym pancerzu i przestrzeliny ukladu wydechowego.

A o zimmerit pytalem, bo wydaje mi sie ze ten Tiger jest jego pozbawiony (skoro jest nakladany fabrycznie, to powinny go miec wszystkie pozne egzemplarze):

tiger_late_1.jpg

Ale moza fotka jest zbyt slaba i dlatego nie widac zimmeritu?

Swietna fota ale - modelarstwo to sztuka kompromisu.

Efekt tak zniszczonego zimmeritu byłby średnio interesyjący.

Wynika to z kolorystyki malowania pojazdu. Gdyby on żółty był chociaż w całości to jeszcze można by się pokusić a tak,,,, nie robię złóżytą 300 będziemy z Reggim mieli jeden Pz.Abt .

1

Pytanie do tych co składali - element wydechu i kopułka nakrywająca C1

Przyklejamy ją na tych pięciu trzpieniach (C2 C3)do elementu rury P11 czy jescze jest jakiś element do doklejenia. Albo jestem ślepy albo coś jest do włożenia pomiedzy

Co do malowania na kotku Very Happy

Dumo, jak znajdziesz mi malowanie Tygrysa z zimmeritem w Panzergrau(oryginalnego), to nieźle :P

Rollingstones - nieźle zdewastowane osłony - dokładne przeciwieństwo moich

Rollingstones - nieźle zdewastowane osłony - dokładne przeciwieństwo moich

Reggy - to 300 dwa miesiące pózniej

Mariusz - w tyłek mu wjechali, a tak na poważnie blachy nie pomalowane a pogięte dają efekt wizualnie znacznie bardziej przejaskrawiony. Po pomalowaniu bedzie to wyglądało zupełnie inaczej - skromniej.

Zrób próbę na zwykłej folii aluminiowej to się przekonasz.

Dalsze wypociny błotniki

IMG_0001_1.jpg

Pytanie do tych co składali - element wydechu i kopułka nakrywająca C1

Przyklejamy ją na tych pięciu trzpieniach (C2 C3)do elementu rury P11 czy jescze jest jakiś element do doklejenia. Albo jestem ślepy albo coś jest do włożenia pomiedzy

ja nie składałem ale chyba wiem o co Ci chodzi

wczesne kotki miały zamykany wylot wydechu (domyślam się że to element P11) taką mała klapką na zawiasie. Późne, czyli tak jak Twój klapki nie miały. Jak niejasno napisałem to mogę jutro wkleić rysunek

Poprawiona faktury stali. Dragon zrobił na płasko.

Poprawienia wymaga wieża i góra kadłuba bez osłon silnika.

Zrobione za pomocą zmywacza do paznokci ( jest łagodniejszy niż aceton i od dluższego czasu go używam) i twardego pędzla.

Technika jest prosta - malujemy i uderzamy pędzlem od góry.

Po wyschnięciu trzeba ciut przeszlifować. Tu trzeba znaleść złoty środek bo po malowaniu faktura nie może być zbyt ostra, a zbyt mała po pokryciu farbą zniknie. Trzeba popróbować na jakiejś niewykorzystanej części (ważne aby była z zestawu - ten sam plastik)

beztytuu2-1.jpg

Pozwole się w trącić:) Tak jak rolingston's zrobiłem pogięte osłony na wydech . Ale nie wyszło mi to najlepiej bo ciężko jest pogiąć elemęty fototrawione

Tutaj pozwole wzucic fote

da8f981ce75daee8.jpg

Aha i mam pytanie jak opalić gąski tak aby się nie zniszczyły?

Sory ze zsmiecam warsztat takimi bzdetami ale to ostatni raz

Mariusz - urwij osłony i zrób tak.

Rozumiem że nie nie masz wyginarki do blach...

Dlatego wytnij element orginalny i na nim wstępnie, powtarzam wstępnie ukształtuj milimetr po milimetrze blachy.

Wyjdzie Ci lekko półokragły kształt całkowicie nie pasujący do montażu ale się nie przejmuj tym. Następnie weż kredkę okrągłą i zacznij nadawać coraz bardziej kształt odpowiadający orginałowi. Po kilku minutch takiej operacji uzyskasz optymalny kształt pasujący do montażu. Ale rozumiem że chcesz pogiąć - w tym przypadku mając nadany kształt staraj się go utrzymywać, jednocześnie za pomocą pencety delikatnie naginaj blachy aż do uzyskania tego co chcesz osiągnąć. Pamiętaj aby nie tobić tego na chama... bo odciśniesz slady pencety i bedzie to żle wyglądało.

Ostatnie poprawki zrób naginajac palcami - DELIKATNIE - zanim przykleisz to pokaż zdjęcia.

Ja chaciałem uzyskać efekt mocno pogiętych oslon....

IMG_0002-4.jpg