Skocz do zawartości

TYGRYS PÓŻNY DRAGON 1/35

rollingstones

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Odwaga, z jaka masakrujesz ten model jest imponująca.

Tak trzymaj. A to ze modele, nawet czołgów latają, to norma :-)))

Spiton sam się boję ale do odwaznych swiat należy

Kolejny etap – zastosowałem pisaki aby jednak zróżnicować koła. Powiem tak to jest rewelacyjne narzędzie i niech kupi ten który ich nie ma ;) .

Nałożyłem śnieg, na koła i zastanawiam się czy dawać go na wannę. Nie wiem?

Dokończyłem przód dokładając świeżego czystego śniegu i ostatecznie zakończyłem błoto na tym fragmencie. Wygląda to tak

IMG_0002-15.jpg

IMG_0001-18.jpg

IMG_0003-15.jpg

IMG_0004-7.jpg

Nie wiem czy sobie zdajecie sprawę, że podobnie jak podwozie tego tygryska, wyglądał jego środek !! :-))

To tak na marginesie :-))

Myślę Sebastian ,że udało Ci sie pokazać czołg ciężki w warunkach zimowych !!!!!!!!Gratulacje

• 1 month later...

Czas skończyć podstawkę – bardzo szybki projekt . Nowoczesna chemia pozwala na czystą pracę z bardzo dużą prędkością. Baza to styropian, grunt – gotowa zaprawa do płytek. Po wyschnięciu pomalowałem ciemnym arylem i nałożyłem mieszankę still water Vallejo rozmieszanym z ciemnym pigmentem.

Dokładny opis prac zrobię na koniec – na ta chwilę wygląda to tak, teraz dodam trochę śniegu czystego, pigmentów itp.

W zamyśle obok czołgu biec będzie dwóch grenadierów.

IMG_0011-7.jpg

IMG_0012-2.jpg

IMG_0014-6.jpg

No i cacy, fajnie urozmaiciliby scenkę, gdyby jeden z nich na tym rozlazłym śniegu zaliczał figurę a kamrat zaskoczony zwracał się w jego stronę...czyli w sumie 2 scenki, na jednej...niejako ;)

A śnieżek, to soda zalana wodą?

Hej

Jakub Chcę aby było bardziej dramatycznie i wybrałem ten zestaw

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=1&przedm=960909&grp=&producent=100023&f_pkt=

Dwóch biegnących

Rafał - nie stosowałem wody - cały proces opiszę wkrótce - tak aby był już gotowiec naz zaś - bo robię to metodą prób i błędów. Zrobiłem na kawałku steropianu cześć testową - do niedzieli powinienem skończyć to już opiszę

No chyba, że stawiasz na dynamikę. Wówczas, zestaw podany przez Ciebie jest lepszy. Swoją drogą Ci grenadierzy fajnie "wypełnią" dioramkę. Podziwiam, dobra robota choć osobiście nadmierne błocenie to nie mój styl. Wielkie brawa za zimowe kamo. Zawsze chętnie oglądam, panzery w białej farbie, spod której przebija Dunkelgelb.

Czekam na efekt finalny.

Ten mokry śnieg...niam, zazdroszczę. O jezu jakie świetne!

Najlepszy dioramowy śnieg, jaki widziałem w swoim życiu! Tosz to wygląda jakbyś prawdziwy przyniósł i tam położył!

Zrób fotki z tłem! Albo jakiś fotomontaż niech ktoś zapoda! Moje oczy! to chyba złudzenie! Moja głowa, moje sczenka, o lany moja sczenka padla pod szafem! ślizgam się!!! AAAaaaaa!!!!!!!!!!!!!!! Jak tu ślisko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cieszę się że się podoba – jest to adopcja, przysposobienie pomysłu Radka Pitucha . Tak still water to potęga Co ciekawe zobaczcie jak się zmienił efekt po wyschnięciu całkowitym mokrego śniegu na bazie still water Dobrze że dałem Water effects w niedużej ilości jako bardziej zmarznięty śnieg. Bym przesadził. Czasami cierpliwość popłaca.

IMG_0009-14.jpg

IMG_0008-14.jpg

IMG_0004-20.jpg

IMG_0001-28.jpg

Wszystko jest stabilne na winiecie i nic się nie zmienia tak że przepis na błoto i śnieg jest następujący.

Składniki

Soda spożywcza, klej do płytek gotowy, styropian, balsa.

Still water , water effect gotowe specyfiki Vallejo

Pigment – Russian earth – MIG

Farby akrylowe Vallejo nr 71037 Mud Brown i 030 green brown

Na styropianową bazę nałożyłem klej do płytek – gotowy, opakowanie 1,5 kg starczy na 15 takich winietek. Czysto schludnie bez mieszania – polecam

Po leciutkim przeschnięciu – twardym pędzlem pionowymi ruchami nadałem ostateczną fakturę winiety. Rozjeźdżoną drogę wykonałem przy pomocy bliżej nie zidentyfikowanych resoraków mojego syna. Warto ciut przejaskrawić efekt ponieważ w późniejszej pracy specyfiki Vallejo zmniejszą jego ostrość. Po dokładnym wyschnięciu (24H) winietę pomalowałem aerografem brązową farba vallejo. Następnie wymieszałem pigment russian earth z still water. Proporcje każdy musi sobie ustalić sam ale u mnie było to mało pigmentu a dużo still water. Dosyć ciężko się to miesza ale po kilku minutach uzyskałem doskonałą ciemną brudną breje którą nałożyłem za pomocą pędzla na winietę. Poszedłem spać i jak wstałem miałem śliczne jednolite błocko. Po raz kolejny wykorzystałem still water mieszając go w proporcjach 6/2 z akrylem Mud Brown i w drugim pojemniczku z green brown.

Miesza się to doskonale. Pędzlem pomalowałem po raz kolejny dioramę i wyszła brudna woda przebijająca się przez ziemię. I to koniec prac nad ziemią.

Śnieg – tu ponownie still water jako baza. Wymieszałem go z sodą w proporcjach mało sody dużo stiil water aby powstała taka papa półprzeźroczysta. Nałożyłem na podstawkę pędzlem w miejscu gdzie miał być śnieg. I tu potrzebna jest cierpliwość. Środek ten musi wyschnąć ponieważ zmienia swoje oblicze po kilku godzinach. Robi się mniej przeźroczysty. Ma to szczególne znaczenie że still water stosuje jako śnieg roztapiający się. Śnieg bardziej zmrożony to soda wymieszana z water effect. Zasady są podobne - więcej preparatu a mniej sody. Ważne – prace trzeba prowadzić dosyć szybko ponieważ proces schnięcia wstępnego jest duży. Najlepiej pracować etapami.

Na koniec pozostaje już kosmetyka.

Myślę że proces jest prosty i rozwiąże problemy związane z roztopami.

IMG_0002-24.jpg

IMG_0004-21.jpg

IMG_0003_2-4.jpg

a tu przymiarka grenadierów -

IMG_0003-26.jpg

Moim zdanie lepiej by wyglądali jakby chcieli na czołg wejść i przejechać przez błoto żeby sobie butów nie pobrudzili.