Skocz do zawartości

Dumvee GMV-N NZSAS

makinen

Rekomendowane odpowiedzi

Żandarmeria na ukończeniu, duński dumvee czeka na jeden element, który zamówiłem, a podstawkę pod M1151 z trałem będę sobie spokojnie robił w wolnych chwilach. Padło więc na kolejny model sił specjalnych w barwach Nowej Zelandii.

NZSAS1.jpg

NZSAS2.jpg

NZSAS3.jpg

Jest dostępna na rynku konwersja do tego modelu firmy AC Models , ale wściekle droga i niezbyt dobrej jakości. Wygląda tak:

ACM35004C.jpg

ACM35004A.jpg

ACM35004B.jpg

Bazą jak zwykle model M1025 firmy Tamiya, a reszta, to scratch i rozmaite szpeje.

• 1 month later...
  • 1 month later...

Podgoniłem trochę. Pomalowany środek i spód- kolejność taka związana z koniecznością skończenia wnętrza przed montażem obrotnicy. Całość poskładana na sucho. Skrzynie boczne w oryginale są drewniane (płyta OSB?), więc swoje obkleiłem balsą 0,3 mm. Wyszło bardzo dobrze.

a_zpssyhww9om.jpg

b_zpsrjiaogoz.jpg

d_zpsouzcxx0b.jpg

c_zpsm7ggnt2u.jpg

Skrzynie skrócone, wymieniłem tez zaślepki drzwi tylnych na zrobione z balsy. Zrobiłem nową skrzynię za kierowcą. Jest wyższa, niż ta za siedzeniem pasażera. Wklejona płyta drewniana za siedzeniem kierowcy. Całość na sucho.

image_zpsjewybk2y.jpeg

image_zpsj2qr4yng.jpeg

image_zpsdrqptnm0.jpeg

image_zps0m12waf8.jpeg

Skrzynie dostały docelowy kolor. Poukładałem tez trochę klamotów do środka, ale to jeszcze nie koniec. Zamykam działalność w tym roku życząc wszystkim zapału, chęci, pełnego portfela i inspiracji na polu modelarskim, a życiowo prostych dróg i realizacji celów, marzeń w zdrowiu i z uśmiechem na ustach.

image_zpswf8exlvz.jpeg

image_zps7xxocjyn.jpeg

image_zpsg1boh2bi.jpeg

image_zpsrkn4fsvx.jpeg

image_zpsox1caemy.jpeg

Spód, wnętrze i tym samym wnęki drzwi są zielone. Farba zewnętrzna jest natryśnięta na zielony i tu i ówdzie może sie lekko przecierać. Taki efekt chciałem uzyskać na progach, gdzie jest najmocniej narażona na ścieranie, ale na zdjęciach referencyjnych tego nie widać (oglądałem model z takimi otarciami). Mogę to zamalować, jeśli razi zbyt mocno.

Panowie, macie jaki pomysł na zrobienie takiej blachy? Próbowałem z blaszki puszkowej i papieru. W obu przypadkach przetłoczenia kształtowane na profilach. Niestety blacha zbyt twarda, a papier tez sie nie układa. Ktoś ma jakaś koncepcję? Słuszną?

NZSAS3.jpg

• 3 weeks later...