Czes Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 Czesc wszystkim.Jak w temacie zaczolem robic mala dioramke.Krotko ja wam opisze (bedzie to scena Wrzesnien 1939,mam zamiar wykonac niemiecki czolg lacznosci Leicht (funk)Pz.Kpfw.I Ausf.A firmy dragon do tego mysle o czterech zolnierzach(dwoch czolgistow I dwoch piechoty).Kazda opinia i rada mile widziane. Dzien1 Podstawa jest zrobiona z korka,modelina na to polozylem ziemie do kwiatkow zmieszana z wikolem. Dzien 2 Wykonalem drzewko (pierwsze ktore zrobilem sam) I do tego karmnik z modeliny . Przymiarka Karmnik Teraz poczekam az wszyystko wyschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 19 Października 2016 Autor Share Napisano 19 Października 2016 Witam wczorajsze prace nad podstawa dioramy. Teraz mam pytanie do was czy dodac plot? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 19 Października 2016 Share Napisano 19 Października 2016 (...) czy dodac plot? Zostaw płot resztę wymień/popraw/wyrzuć (zwłaszcza drzewo i tą "lepiankę" dla ptaków.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 19 Października 2016 Autor Share Napisano 19 Października 2016 (...) czy dodac plot? Zostaw płot resztę wymień/popraw/wyrzuć (zwłaszcza drzewo i tą "lepiankę" dla ptaków.) Dzis wieczorem popracuje nad zmianami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 19 Października 2016 Share Napisano 19 Października 2016 Powtórze to co powiedział Hiwis. Drzewo do drzewa niepodobne, ma zbyt nieproporcjonalne grubości konarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 19 Października 2016 Autor Share Napisano 19 Października 2016 A co myslicie o drodze moze zrobic ja jasniejsza(jak by byla piaszczysta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 19 Października 2016 Share Napisano 19 Października 2016 https://www.google.pl/search?q=polna+droga&rlz=1C1AOHY_plPL715PL715&espv=2&biw=1280&bih=911&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj69pLB9-bPAhUGGZoKHRFBDnoQ_AUIBigB https://www.google.pl/search?q=polna+droga&rlz=1C1AOHY_plPL715PL715&espv=2&biw=1280&bih=911&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj69pLB9-bPAhUGGZoKHRFBDnoQ_AUIBigB#tbm=isch&q=droga+gruntowa+ i zastanów się jaki efekt chcesz uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 19 Października 2016 Share Napisano 19 Października 2016 Jak będziesz robił drzewo z drutów... obierz je z izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 19 Października 2016 Autor Share Napisano 19 Października 2016 https://www.google.pl/search?q=polna+droga&rlz=1C1AOHY_plPL715PL715&espv=2&biw=1280&bih=911&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj69pLB9-bPAhUGGZoKHRFBDnoQ_AUIBigB https://www.google.pl/search?q=polna+droga&rlz=1C1AOHY_plPL715PL715&espv=2&biw=1280&bih=911&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj69pLB9-bPAhUGGZoKHRFBDnoQ_AUIBigB#tbm=isch&q=droga+gruntowa+ i zastanów się jaki efekt chcesz uzyskać. Posiadam taki piasek Chodzi mi czy nie bedzie za dluzej roznicy miedzy ta ziemia ktora juz jest na dioramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 19 Października 2016 Share Napisano 19 Października 2016 Nawet nieźle to wygląda ale bardziej pasuje tu scenka wiejska ,jak na mój gust zbyt sielsko jak do pojazdu pancernego . Jak będziesz robił następną do popatrz jak jak w można to zrobić niekoniecznie mieszając ziemie z z klejem ,bo wychodzą grudy i bardziej to przypomina ziemię orną niż drogę . Spróbuj najpierw pomalować teren ,posadzić trawę ,posypać ją suchą ziemią a potem zakroplić np ,Unigruntem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 20 Października 2016 Autor Share Napisano 20 Października 2016 Czesc.Mialem mala przygode z podstawa do dioramy cala mi sie wygiela(pewnie ziemia z mieszkania z wikolem ja wyciagnela).Musialem zrobic nowa podstawe na ta chwile prezentuje sie tak (zielone jeszcze nie doklejona jak myslicie moze byc?)bedzie jeszcze drzewko ale juz nie wlasnie roboty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Jako podstawę dioramy zastosuj materiał który nie absorbuje wilgoci i nie deformuje się pod jej wpływem - najlepiej odpowiednio docięty kawałek płyty styropianowej lub styrodurowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 20 Października 2016 Autor Share Napisano 20 Października 2016 Jako podstawę dioramy zastosuj materiał który nie absorbuje wilgoci i nie deformuje się pod jej wpływem - najlepiej odpowiednio docięty kawałek płyty styropianowej lub styrodurowej. Teraz juz wiem nauczka na przyszlosc. Dzieki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Zróżnicuj kolor drogi żeby nie był taki jednolity. Możesz nakruszyć tam trochę zielska. Dodać jakieś wilgotne plamy. Te ślady po skosie też trochę bez sensu. Jest lepiej niż było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Wywal na pewno te skrawki trawy bo wyglądają jak zielone, zwierzęce skóry porozrzucane losowo na ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 20 Października 2016 Autor Share Napisano 20 Października 2016 Na ta chwile jest tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 20 Października 2016 Autor Share Napisano 20 Października 2016 Wywal na pewno te skrawki trawy bo wyglądają jak zielone, zwierzęce skóry porozrzucane losowo na ziemi. Podokladalem wiecej krzakow wydaje mi sie ze poprawilem tym wyglad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 W sumie nie powinienem się mądrzyć bo sam dopiero zrobiłem dwie podstawki ale: Kępki trawy na drodze daj mniej więcej w linii. Pojazdy które się poruszały drogą raczej nie gniotły środka drogi. Wtedy drogi, zwłaszcza wiejskie nie były przesadnie szerokie. Głównie na szerokość wozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 22 Października 2016 Autor Share Napisano 22 Października 2016 Czesc.Dzis zaczolem prace nad Pz.Kpfw.II Ausf.C (Polish Campaign)Model bede robil z otwartym wlazem wiec w srodku wstawilem przegrode ma ona na celu oddzielnic (czesc silnikowa-pomaluje na czarno,reszta bedzie biala) patrzac przez wloty do silnika nie bedzie widac bialego koloru.Zostawilem tez otwarty przedni wlaz kierowcy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 23 Października 2016 Share Napisano 23 Października 2016 Popracuj nad lepszą obróbką i spasowaniem elementów bo na tym zdjęciu kiepsko to wygląda. .Zostawilem tez otwarty przedni wlaz kierowcy. Sugerujesz że kierowca wciskał się do wozu przez tą szczelinę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 24 Października 2016 Autor Share Napisano 24 Października 2016 Prace ida powoli dzis malowalem elementy drewniane Czy wyszlo dobrze sami zobaczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Października 2016 Share Napisano 24 Października 2016 Szczypce do cięcia miały rączki z bakielitu - bardziej Red Brown kolor by pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Października 2016 Share Napisano 24 Października 2016 Bakelit. Onrabiałeś ślady łączenia form czy widać jakieś farfocle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Października 2016 Share Napisano 24 Października 2016 Telefon tyle razy mi coś innego podpowiadał że już sam nie wiedziałem co tam piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 24 Października 2016 Autor Share Napisano 24 Października 2016 Szczypce do cięcia miały rączki z bakielitu - bardziej Red Brown kolor by pasował. Koloru takiego nie posiadam(wiec zostawie jak jest)co nie znaczy ze go nie zakupie na przyszlosc.Dzieki za rade. Bakelit. Onrabiałeś ślady łączenia form czy widać jakieś farfocle? Tak wszystkie elementy obrabialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi