Jump to content

Mala dioramka 1/35

Czes
 Share

Recommended Posts

Czesc wszystkim.Jak w temacie zaczolem robic mala dioramke.Krotko ja wam opisze (bedzie to scena Wrzesnien 1939,mam zamiar wykonac niemiecki czolg lacznosci Leicht (funk)Pz.Kpfw.I Ausf.A firmy dragon do tego mysle o czterech zolnierzach(dwoch czolgistow I dwoch piechoty).Kazda opinia i rada mile widziane.

Dzien1

Podstawa jest zrobiona z korka,modelina na to polozylem ziemie do kwiatkow zmieszana z wikolem.

16ibmf4.jpg

33ym34k.jpg

Dzien 2

Wykonalem drzewko (pierwsze ktore zrobilem sam) I do tego karmnik z modeliny .

v4b2vt.jpg

Przymiarka

351xq2s.jpg

Karmnik

2w36ruq.jpg

Teraz poczekam az wszyystko wyschnie

Nawet nieźle to wygląda ale bardziej pasuje tu scenka wiejska ,jak na mój gust zbyt sielsko jak do pojazdu pancernego .

Jak będziesz robił następną do popatrz jak jak w można to zrobić niekoniecznie mieszając ziemie z z klejem ,bo wychodzą grudy i bardziej to przypomina ziemię orną niż drogę .

Spróbuj najpierw pomalować teren ,posadzić trawę ,posypać ją suchą ziemią a potem zakroplić np ,Unigruntem .

Czesc.Mialem mala przygode z podstawa do dioramy cala mi sie wygiela(pewnie ziemia z mieszkania z wikolem ja wyciagnela).Musialem zrobic nowa podstawe na ta chwile prezentuje sie tak (zielone jeszcze nie doklejona jak myslicie moze byc?)bedzie jeszcze drzewko ale juz nie wlasnie roboty .

ruoaz7.jpg

Jako podstawę dioramy zastosuj materiał który nie absorbuje wilgoci i nie deformuje się pod jej wpływem - najlepiej odpowiednio docięty kawałek płyty styropianowej lub styrodurowej.

Teraz juz wiem nauczka na przyszlosc.

Dzieki za rady.

W sumie nie powinienem się mądrzyć bo sam dopiero zrobiłem dwie podstawki ale:

Kępki trawy na drodze daj mniej więcej w linii. Pojazdy które się poruszały drogą raczej nie gniotły środka drogi.

Wtedy drogi, zwłaszcza wiejskie nie były przesadnie szerokie. Głównie na szerokość wozu.

road_zpsab8yolws.jpg

Czesc.Dzis zaczolem prace nad Pz.Kpfw.II Ausf.C (Polish Campaign)Model bede robil z otwartym wlazem wiec w srodku wstawilem przegrode ma ona na celu oddzielnic (czesc silnikowa-pomaluje na czarno,reszta bedzie biala) patrzac przez wloty do silnika nie bedzie widac bialego koloru.Zostawilem tez otwarty przedni wlaz kierowcy.

1gqfdz.jpg

34qo4qq.jpg

Pozdrawiam

Popracuj nad lepszą obróbką i spasowaniem elementów bo na tym zdjęciu kiepsko to wygląda.

.Zostawilem tez otwarty przedni wlaz kierowcy.

Sugerujesz że kierowca wciskał się do wozu przez tą szczelinę ;)

Szczypce do cięcia miały rączki z bakielitu - bardziej Red Brown kolor by pasował.

Koloru takiego nie posiadam(wiec zostawie jak jest)co nie znaczy ze go nie zakupie na przyszlosc.Dzieki za rade.

Bakelit.

Onrabiałeś ślady łączenia form czy widać jakieś farfocle?

Tak wszystkie elementy obrabialem.

55s9om.jpg

2epu72g.jpg