Solo Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 Pojawiły się nowe farby Gunze o nazwie: Mr. Hobby Acrysion. Są to farby wodne, jednak Gunze oferuje dedykowany rozcieńczalnik do nich. Ktoś to już obmacał? Testował? Farby wodne to raczej z reguły nie jest coś dobrego, więc ciekawi mnie dlaczego Gunze idzie w tym kierunku. Słyszałem plotki, że przez "ekologię" być może z rynku znikną farby C i H, ale oby to była tylko plotka. Farby: Rozcieńczalnik: Do czyszczenia aerka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 Czytałem, że są jeszcze mniej agresywne niż seria H, przez co nie zaliczają się do substancji palnych oraz niebezpiecznych(problemy z transportem) co niesie za sobą łatwość w malowaniu pędzlem. Dodatkowo upominali żeby nie używać rozcieńczalników od serii H oraz C. Wątpię żeby unia coś miała zmieniać w przypadku farb hobbystycznych. Nawet gdyby, to chyba nawet Gunze C kwalifikowały by się pod kategorię lakierów specjalnych gdzie ilość ostrych rozpuszczalników może wynosić 840 gram na litr gotowego lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Października 2016 Autor Share Napisano 18 Października 2016 Ciekawi mnie jak się tym maluje aerografem, w porównaniu do serii C i H. Jeśli podobnie, a do tego nie byłoby nieprzyjemnego zapachu, to by były świetne farby. Inna sprawa to cena, w Polsce kosztują one o ok. 40-50% drożej niż zwykłe Gunziaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 zapach serii H z dedykowanym rozpuszczalnikiem też Ci przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Października 2016 Autor Share Napisano 18 Października 2016 Zapachy H i C mi nie przeszkadzają specjalnie, aczkolwiek brak tych zapachów byłby na pewno zaletą. Do tego mniej wdychania w jakimś stopniu na pewno szkodliwych substancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 19 Października 2016 Super Moderator Share Napisano 19 Października 2016 Warsztaty Modelarskie w Poznaniu maja je na testach od jakiegoś czasu. Jak juz sie dorwę do aero (broń Boże H&S, ale o tym wkrótce) to napisze kilk słów. Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 19 Października 2016 Share Napisano 19 Października 2016 ,,Słyszałem plotki, że przez "ekologię" być może z rynku znikną farby C i H, ale oby to była tylko plotka." Broń boże,trzeba będzie bawić się w mieszanie tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Października 2016 Autor Share Napisano 19 Października 2016 Obie pewnie nie znikną, ale jedna to możliwe, nie sądzę żeby Gunze utrzymywał 3 linie farb do aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 19 Października 2016 Share Napisano 19 Października 2016 Oby to nie była seria C. Najlepsze dla mnie farby do malowania karoserii cywilnych samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 19 Października 2016 Share Napisano 19 Października 2016 Witam Waszmościów. Tu recenzja Erniego na FB : https://www.facebook.com/groups/626288787535415/?fref=ts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Byłem dzisiaj w gunze.pl i pan powiedział, że starych serii nie będą wycofywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi