Skocz do zawartości

Farby Gunze Mr. Hobby Acrysion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pojawiły się nowe farby Gunze o nazwie: Mr. Hobby Acrysion.

Są to farby wodne, jednak Gunze oferuje dedykowany rozcieńczalnik do nich.

Ktoś to już obmacał? Testował? Farby wodne to raczej z reguły nie jest coś dobrego, więc ciekawi mnie dlaczego Gunze idzie w tym kierunku.

Słyszałem plotki, że przez "ekologię" być może z rynku znikną farby C i H, ale oby to była tylko plotka.

Farby:

large_Farba-Acrysion.jpg?lm=1476439952

large_NCS-103.jpg?lm=1476437154

Rozcieńczalnik:

large_T-314.jpg?lm=1476463742

Do czyszczenia aerka:

large_T-313.jpg?lm=1476446752

Napisano

Czytałem, że są jeszcze mniej agresywne niż seria H, przez co nie zaliczają się do substancji palnych oraz niebezpiecznych(problemy z transportem) co niesie za sobą łatwość w malowaniu pędzlem. Dodatkowo upominali żeby nie używać rozcieńczalników od serii H oraz C.

Wątpię żeby unia coś miała zmieniać w przypadku farb hobbystycznych. Nawet gdyby, to chyba nawet Gunze C kwalifikowały by się pod kategorię lakierów specjalnych gdzie ilość ostrych rozpuszczalników może wynosić 840 gram na litr gotowego lakieru.

Napisano

Ciekawi mnie jak się tym maluje aerografem, w porównaniu do serii C i H.

Jeśli podobnie, a do tego nie byłoby nieprzyjemnego zapachu, to by były świetne farby.

Inna sprawa to cena, w Polsce kosztują one o ok. 40-50% drożej niż zwykłe Gunziaki.

Napisano

Zapachy H i C mi nie przeszkadzają specjalnie, aczkolwiek brak tych zapachów byłby na pewno zaletą.

Do tego mniej wdychania w jakimś stopniu na pewno szkodliwych substancji.