vollff Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 (edytowane) Witam Od pewnego czasu dłubie sobie Cougara 4x4 Początkowo chciałem zrobić wersję brytyjską zwaną "Ridgeback", ale pancerz siatkowy przerósł moje możliwości. Tutaj zdjęcia tego angielskiego wynalazku:) Jako ze siatka przekracza moje możliwości, postanowiłem zrobić ten model prosto z pudełka, jedyna zmianą bedą polskie oznaczenia, PK na wieży i dodana antena DUKE z tyłu - z grubsza coś takiego Jeszcze tylko dwa zdania z Wikipedii: Cougar – amerykański transporter opancerzony typu MRAP zapewniający zwiększoną ochronę przed wybuchem min lądowych oraz improwizowanych ładunków wybuchowych. Według ujawnionych danych, Cougar jest zdolny przetrwać wybuch 14 kg TNT pod kołami lub 7 kg TNT pod kadłubem. Pojazdy Cougar wykorzystywane są przez Siły Zbrojne Stanów Zjednoczonych, oraz zostały zamówione przez armie Wielkiej Brytanii (pod nazwą Mastiff PPV), Kanady oraz Iraku. Pomiędzy 15 listopada 2008 a styczniem 2009 Polski Kontyngent Wojskowy w Afganistanie w bazie Ghazni otrzymał z zasobów USMC 40 samochodów Cougar 4x4 do użytkowania na zasadach koalicyjnego porozumienia ACSA (Acquisition and Cross-Servicing Agreement), w miejsce wypożyczonych wcześniej HMMWV. W polskiej służbie pojazdy zostały uzbrojone w 1-2 karabiny maszynowe 7,62 mm PK. Jako baza - zestaw PANDA A to co do tej pory ulepiłem Pozdrawiam Ps. jak ktoś ma więcej zdjęć Cougara w Polskich barwach i byłby skłonny udostępnic - będę wdzięczny Pozdrawiam Jacek Edytowane 21 Października 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Bardzo ciekawy i oryginalny temat. Będę śledził relację z uwagą. Podrzucę też linka do Twojego warsztatu koledze, który może mieć trochę zdjęć naszych Cougarów. Meng Panda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 21 Października 2016 Autor Share Napisano 21 Października 2016 Bardzo ciekawy i oryginalny temat. Będę śledził relację z uwagą. Podrzucę też linka do Twojego warsztatu koledze, który może mieć trochę zdjęć naszych Cougarów. Meng Panda Poprawione czeski błąd Zdjęcia były by super - szczególnie ze środka pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 Zdjęcia były by super - szczególnie ze środka pojazdu Jak wpiszesz w gugla "cougar mrap interior" czy coś w tym stylu, to znajdziesz pierdyliard fotek amerykańskich pojazdów. Uważaj jednak, bo tam czasem się przyplątają zdjęcia MaxxPro, M-ATV, któregoś RG albo innego Caimana. Szybko załapiesz, co wyróżnia Cougara. Tutaj jednak znów uważaj, bo z kolei wariant 6x6 też się lekko różni, może nie dechą rozdzielczą, ale tym co jest zaraz za przednimi fotelami. A jak poszukasz różnymi kombinacjami słów "cougar", "mrap", "pkw" "polska" itp. to znajdziesz np. takie zdjęcie wnętrza naszego: źródło: http://www.sadistic.pl/szukaj/mrap/ No właśnie - jeśli chodzi o polskiego Cougara, to chyba najciekawszym "oznaczeniowo" jest "BORO" z oznakami rozpoznawczymi 34 BKPanc i słoneczkami na szybach tarczy O/GPK: źródło: http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?163408-Polish-Afghan-Deployment&p=5657389&viewfull=1#post5657389 źródło: http://wyborcza.pl/1,76842,9818735,Polscy_zolnierze_odbieraja_talibom_bron_i_narkotyki.html źródło: http://zafganistanu.pl źródło: http://isaf.wp.mil.pl/pl/4_936.html Na forum Humvee kilka lat temu mieliśmy akcję z takimi właśnie oznaczeniami (godła 34 BKPanc) do polskiego M-ATV, ale niestety tamto źródło kalkomanii wyschło Mnie się ostały jedynie napisy "BORO" (bo pomyłkowo przypisaliśmy jedno z powyższych zdjęć z wieżą do M-ATV), mógłbym podesłać, ale i tak Cię to raczej nie urządza... Jest też taki "husarz": źródło: http://zafganistanu.pl/?paged=45 Na pierwszy rzut oka czekają Cię 3 zmiany w stosunku do zestawu, gdybyś nie zmieniał decyzji o budowie polskiego: 1) usunięcie dachu Frag 7 nad wieżą (nasze go nie miały, a Panda niestety odlała boczne ścianki O/GPK z kawałeczkami tego dachu ); 2) usunięcie anteny systemu anty-IED Chameleon (to ta kopuła na patyku), 3) ewentualna korekta elektroniki we wnętrzu, ale to jest jeszcze do sprawdzenia, bo Panda chyba dała w zestawie takie radio (Falcon III AN/VRC-110), jak na powyższym zdjęciu z panią żołnierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Będę zaglądał bo temat nietypowy A co do zestawu to mam pytanie jak z jego jakością bo ten od MENGA jest dużo droży a nie ma blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 22 Października 2016 Autor Share Napisano 22 Października 2016 A co do zestawu to mam pytanie jak z jego jakością bo ten od MENGA jest dużo droży a nie ma blaszki Cześć Co do jakości to nie mam zastrzeżeń, Detale wyraźne, mało nadlewek i wypychaczy, wszystkie części spasowane. Dużo części W sumie szpachli jeszcze nie używałem. Blaszki fajne. Gdzieś czytałem ze ten model nie trzyma wymiarów - jest węższy od orginału, ale model Menga jest za to za długi. Reasumując - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 ten od MENGA (...) nie ma blaszki Ma. Niewielką, ale ma. ten od MENGA jest dużo droży ten model nie trzyma wymiarów - jest węższy od orginału, ale model Menga jest za to za długi. Cougar Menga (wariant 6x6, tak na wszelki wypadek dodam, tym można choć częściowo spróbować tłumaczyć różnicę w cenie) jest faktycznie kilkanaście milimetrów za długi - Meng długość całkowitą oryginału (z rozłożonymi schodami) potraktował jako długość bez tych schodów, stąd aż taki faul. Meng z kolei coś pochrzanił z szerokością i zrobił model o kilka milimetrów za wąski, choć tej różnicy właściwie nie widać (w przeciwieństwie do mengowego wydłużenia modelu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Dzięki za obszerne wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 28 Października 2016 Autor Share Napisano 28 Października 2016 Witam Czy ktoś ma jakieś linki do sklepów int. gdzie mogę znaleźć PKM oraz WKM 12.7mm? Ewentualnie ktoś może ma na zbyciu powyższe ? Są zestawy takie jak ten : http://www.ebay.co.uk/itm/182305869084?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT - co w razie nie możności znalezienia innej opcji będę musiał zakupić - problem w tym ze musze mieć dwa PKM - jeden do kolejnego projektu w barwach polski wieć wolał bym jakąś żywicę. Nie chcę kupować dwóch zestawów broni bo co zrobie z resztą? A i może jeszcze namiary na jakieś beryle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Października 2016 Share Napisano 28 Października 2016 Przeglądnij ten wątek: http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=35&t=164 Masz tam kilka źródeł pozyskania karabinów PKM i NSW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Października 2016 Share Napisano 28 Października 2016 Hej, czyli na podstawie powyższego mogę rozumieć, że z tego zestawu Pandy da się bez większego problemu zrobić "Polaka"..? Oczywiście uwzględniając kosmetykę, o której pisałeś Kuba.?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 28 Października 2016 Share Napisano 28 Października 2016 WitamNie chcę kupować dwóch zestawów broni bo co zrobie z resztą? Jak to co?sprzedasz! ja sam z chęcią odkupię od ciebie kilka sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Hej, czyli na podstawie powyższego mogę rozumieć, że z tego zestawu Pandy da się bez większego problemu zrobić "Polaka"..?Oczywiście uwzględniając kosmetykę, o której pisałeś Kuba.?! A dlaczego ma się nie dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Hej, czyli na podstawie powyższego mogę rozumieć, że z tego zestawu Pandy da się bez większego problemu zrobić "Polaka"..?Oczywiście uwzględniając kosmetykę, o której pisałeś Kuba.?! Wszystko się zgadza - jest nawet radio takie jak na zdjęciu z panią żołnierz. Jedyne co trzeba zrobić to usunąć kopulastą antene a w jej miejce wkleic DUKE. Ewentualnie wersja druga - zamontować dwie anteny DUKE z tyłu a miejsce po antenie z przodu poprostu zaszpachlować. Oba warianty będą poprawne. Co do wnętrza to w zasadzie nie ma co tam robić bo i tak nic nie widać, poza tym dokumentacja jest kiepska (zaledwie kilka zdjęć ). Co najwyżej można pociągnąć kilka kabelków.Poza tym wieża do lekkiej przeróbki, polskie oznaczenia - i Polski Cougar gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 To sobie chyba sprawię na gwiazdkę..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 To sobie chyba sprawię na gwiazdkę..! Ja sobie już kupilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 1 Listopada 2016 Autor Share Napisano 1 Listopada 2016 Pogmerałem w googlu troszeczke i fajnych fotek ukazujących detale wnętrza znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 13 Listopada 2016 Autor Share Napisano 13 Listopada 2016 Witam - dłubię dalej przy Cougarze Robię wnętrze - dołożę jeszcze swd i AK74 - które lekko przerobię - w sumie najbardzej przypomina Beryla. Kabel do radia jest za gruby - wymienię go to tylko do zdjęć Na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 Nie wiem na ile zamierzasz działać w środku, ale jeśli pojazd ma A. Antenę DUKE, to powinien mieć skrzynkę kontrolną wewnątrz B. Antenę BFT, to brakuje całego osprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vollff Napisano 13 Listopada 2016 Autor Share Napisano 13 Listopada 2016 Chcę mu zamontować DUKE z resztą już zamówione. Problem ze skrzynką jest taki że nie ma jej za bardzo gdzie wcisnąć :( Jak duża ona jest? Masz jakieś zdjęcie? Moze wiesz gdzie to kupić albo jak zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 Makinen napisał o brakach w elektronice... Pytanie, czy będą w ogóle widoczne i czy gra warta świeczki. To co pokleiłeś bardzo dobrze się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 Niestety nie bardzo wiem, gdzie jest montowana główna skrzynka kontrolna Duke'a (bo o dobre zdjęcia Cougara 4x4 w sieci bardzo trudno ). Natomiast przydałoby Ci się coś takiego, jak RCU (Remote Control Unit). Widoczne po prawej stronie, na desce rozdzielczej, z żółtą i zieloną diodą: https://afghanistanmylasttour.files.wordpress.com/2010/04/inside-the-mrap.jpg O takie coś: http://www.ipkeys.com/wp-content/uploads/2015/01/rcu_int.png RCU jest w takim miejscu, że widać je z zewnątrz, więc warto dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 Skrzynka kontrolna DUKE jest w podelu Maxx PRO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 Jeszcze jedno. Polskie Cougary miały kamery DEVS (Driver's Enhanced Vision System, do jazdy w nocy lub w trudnych warunkach). Zestaw Pandy ma ekran tego systemu (który Ty przykleiłeś jako rozłożony przed kierowcą), natomiast na boxarcie nie widzę samej kamery. Poniżej widoczna pomiędzy przednimi szybami na tym amerykańskim Cougarze: http://images.military.com/media/equipment/military-vehicles/cougar-4x4-mrap/cougar-4x4-mrap-08.jpg i na tym polskim: http://i.iplsc.com/kazda-operacja-jest-wspierana-przez-prace-wywiadu/0003QRJRDE0QSSLK-C122-F4.jpg Takie elementy są w modelu M-ATV Pandy, ale z tego co widziałem, to każdy tę kamerę przykleja (chociaż - o ile dobrze pamiętam - tam z kolei nie ma ekranu...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi