Jump to content

Amerykanska lokomotywa parowa Big Boy skala H0 1:87

jureczek
 Share

Recommended Posts

Witam

W modelarskim wnuki mnie tak napastowały ,ze bez "'CIUCH CIUCHA"nie było mowy aby wyjść

No wiec czego nie robi się dla kochanych dzieciaków

Ha Ha - tak nawiasem mówiąc sam jestem dużym dzieciakiem

Wiec uległem

PB040011_zps63xdnnv6.jpg

PB040015_zpsbkrg3z7v.jpg

PB040014_zpsg5sri0fa.jpg

PB040013_zpsjw6zrqkp.jpg

PB040012_zpsaw0pvvip.jpg

Wypraski to Monogram ,bardzo fajne

Nie jestem kolejarzem,jednak przejrzałem sporo i nawet znalazłem Kermit z przed 8 lat jak budował BR-52

W pierwszej kolejności z wnukami zbudowaliśmy tory i posadziliśmy trawkę

Dzieci miały sporo frajdy i ja również

PB040010_zps9qo8pyvc.jpg

Troszkę ,tu i ówdzie będą poprawki ,ale zabawa jest super

I coś innego niż czołgi i samoloty

• 2 weeks later...
  • 5 months later...

Witam

Kolego Piotr proszę się nie podśmiewać.Działam powolutku,zaś jak zauważyłem na forum pancerka Waści się ostro rozbudowuje.Gratulacje

Wnuki trochę podrosły ,teraz maja prawie 5 i 3 lata ,ale ciuch ciuchu nie zapomniały i ostro dziadka molestują z tematem ,bo w miedzy czasie troszkę wyremontowałem swoja dziuple aby mogły mi -" Bardziej szkodzić "

IMG_3218_zpsucedeul1.jpg

IMG_3217_zpsksyk9ty1.jpg

Przepraszam za gadulstwo

Do rzeczy

Dla nie wtajemniczonych : lokomotywa Big Boy to -"prawie" największa lokomotywa parowa na świecie .Wyprodukowano 25 szt w latach 1941-1944.Długość z tenderem ok40 m ,masa 540 ton prędkość max 130 km/h ,średnica kol napędowych 173 cm

Oznaczenie amerykańskie układu jezdnego 4-8-8-4.Kocioł parowy zamontowany na dwóch ostojach

Wnuki maja frajdę ,ponieważ bardzo dużo elementów się składa ,jak klocki "lego",tzn. bez kleju

Instrukcja to pokazuje

IMG_3483_zpsdss8ofic.jpg

Składamy na sucho

IMG_3481_zpszpgut7tf.jpg

IMG_3480_zps3tnbfg6u.jpg

IMG_3479_zps33o9krcd.jpg

Ciekawi mnie dalsza praca ,tzn czy układ jezdny będzie ruchomy? Kolka wszystkie się obracają ,ale czy po zamontowaniu łączników kol także ? No i malowanie tutaj będzie pole do popisu z delikatnym brudzeniem

• 2 weeks later...

Całkiem ładnie, ale:

- widać zacieki zdaje się po malowaniu sido,

- kalka paskudnie siadła, chyba była za gruba,

- przybrudź jeszcze napis, bo teraz bardzo się nowością odznacza.

• 2 weeks later...

IMG_3514_zpsdn6jnxbl.jpg

Musze wymienić ta rurkę ,Jest zespolona z całym kotłem , a nie wygląda to zbyt realistycznie

CA nie daje rady ,a zepsuł się włącznik w mojej 30-to letniej zwarciuwce , wiec lutowanie musi poczekać.Rurka po obu stronach

IMG_3515_zpsiboex7wo.jpg

IMG_3532_zpsxlr1okff.jpg

IMG_3533_zpsopz9ezrb.jpg

IMG_3534_zpsqgcl4jwv.jpg

Udało mi się naprawić moja zwarciuwke, trochę teraz dłużej sie dogrzewa .

Bidulka ma 39 lat, rok produkcji 1978

Bazylms ,ale ty masz oko.Wszystko prawda.Propo pobrudzenia będzie ,jak skleję całość . Ciekawi mnie tez jak znajdujesz czas na klejenie Swoich "cudeniek" ,bo gdy przeglądam forum ,jesteś wszędzie z fachowymi radami.Dzieki wielkie za Twa obecność

Dalej działam po wolutku

A ,ze jestem naprawdę porządnie zakręcony na punkcie klejenia ,restauruje swoje stare "żołnierzyki" w 1:35 ,oczywiście w ramach odpoczynku od ciuchci

Ooooo.....gdzieś mi wątek uciekł a tu tyle zmian.....

Jureczku,oczywiście w żaden sposób nie podsmiewam się z ciuchci ,a juz broń Boże z Ciebie. Wręcz przeciwnie, fajnie,że działasz w różnych kierunkach.

A zazdroszczę baaaaaaaardzo świetnego "kącika " modelarskiego. Udało Ci wygospodarować coś czego wielu chciałoby mieć. Całkuem profesjonalny warsztat .

Zazroszczę