voseba Napisano 18 Września 2008 Autor Share Napisano 18 Września 2008 dziekuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Super ta chłodnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Zasiadam i podziwiam. Jak to jeden z modelarzokierowców z Epotransu powiedział: "Stare są najlepsze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 18 Września 2008 Autor Share Napisano 18 Września 2008 "Stare są najlepsze" Popieram:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 18 Września 2008 Share Napisano 18 Września 2008 Oj piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 No to ja użyję słowa BOMBOWO Tak w ogóle to ile kosztuje taka siateczka i gdzie ją można dostać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Fiu fiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Bardzo ładnie, aż mnie zamurowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 19 Września 2008 Autor Share Napisano 19 Września 2008 Dziękuje za opinie:) No to ja użyję słowa BOMBOWOTak w ogóle to ile kosztuje taka siateczka i gdzie ją można dostać?? Obie siatki kupiłem na allegro, miedziana kosztowała 7zl za arkusz 10x20 cm, druga to blaszka fototrawiona TRIMASTER, kosztowała 15zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archi Napisano 23 Września 2008 Share Napisano 23 Września 2008 To mnie chłopie zmiażdżyłeś . Wspaniała robota. Bardzo podoba mi się, że tak podchodzisz do modelarstwa-ambitnie i profesjonalnie. Pełne uznanie dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 24 Października 2008 Autor Share Napisano 24 Października 2008 Długo się nic w temacie nie działo, wiec mała aktualizacja. Zrobiłem od podstaw ramę. Na początku budowy miał to być model z pudła, czyli standardowy ciągnik 4x2. Z biegiem czasu doszedłem do wniosku, że zamiast ciągnika zrobię podwozie pod zabudowę 6x2. Jako dawca części poszedł zestaw Scania wrecker z italeri. Niestety rama i tak była za krótka, więc zabrałem się za przerabianie. Niestety nie wyszło z tego nic dobrego:( Rozczarowany wyglądem poprzerabianej ramy i pod wpływem tematu forumowicza Archi postanowiłem zrobić ramę od podstaw. Długość ramy wziąłem stąd: Niestety nie dysponuje żadnymi innymi rysunkami technicznymi, więc resztę wymiarów dotyczących zmiany kształtu podłużnic ramy wziąłem z ramy z firmy Heller. Zdjęcia z budowy: Zdjęcia gotowych podłużnic ramy zrobię jutro przy świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czerniawa Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archi Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Fajnie, że zdecydowałeś się na ten "manewr" . Budowa ramy od podstaw może do łatwych czynności nie należy, ale cieszę się, że zdecydowałeś się na taki ruch. Tzw. scratch building przynosi o wiele więcej korzyści niż typowe sklejanie wyprasek. Kształci nie tylko manualne zdolności, ale również pewne cechy charakteru, bo tu już nie ma miejsca na pośpiech i nerwy. Każdą czynność trzeba starannie zaplanować i dokładnie przemyśleć. Jeśli zrobimy coś nie tak, to albo możemy wkleić spapraną część do modelu (co nie ma sensu) albo zrobić znowu wszystko od nowa. U Ciebie bardzo porządnie to wygląda. Widać, że dokładnie zaprojektowałeś przebieg prac. Dzięki temu elementy wyglądaja czysto i starannie wykonane. SUPER robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 25 Października 2008 Autor Share Napisano 25 Października 2008 Witam. Ogólnie trudniej było się zabrać za samą budowę niż zbudować ramę. Śpieszyłem się tylko przez 5minut, efektem było powtórne wycinanie na szczęście tylko jednego elementu. Rama ma 456mm długości i co za tym idzie byłe klejona z dwóch części. Najtrudniejsze było zachowanie kątów prostych przy kratownicach. Klejenie jednego takiego kąta tj. ok. 300mm długości trwało ok. 3h. Mam nadzieje, że nie będzie zbyt dużo poprawek, ale to się dopiero okaże po malowaniu podkładem. Zdjęcia gotowych podłużnic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Po prostu szczena opada . Co tu dużo mówić ... jedynie mogę Ci życzyć powodzenia w dalszej budowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 26 Października 2008 Autor Share Napisano 26 Października 2008 Kabina. Swojego czasu zrobiłem już kabinę a ściślej mówiąc wyciąłem osłonę chłodnicy, rozciąłem ja na dwie części (zgodnie z oryginałem) i dorobiłem zawiasy do drzwi jak i do górnej części atrapy chłodnicy. Dolna część atrapy z zawiasami będzie musiała poczekać aż do zrobienia reszty kabiny. Zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
/ Miklóś Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 To się nazywa fachowa robota . Tak trzymaj, podoba mi sie sposób w jaki budujesz model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian77 Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 Nie mam pytań. Szczęka opada do ziemi. Nie wiem czy ktoś ma więcej cierpliwości od Ciebie. Z uwagą będę śledził twoje dalsze kroki. Może choć 1/10 z tego uda mi się zaadaptować na swoje potrzeby. Powodzenia, lecę po popcorn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 2 Listopada 2008 Autor Share Napisano 2 Listopada 2008 Witam. Udało mi się ukończyć prace nad przednim błotnikiem. Niestety żeby urealnić błotnik kabiny musiałem go trochę poprzerabiać. To próbuje osiągnąć: Od tego zaczynałem: Gdy skończyłem obcinać zbyteczne elementy, z błotników heller’a za dużo nie zostało: Następnie wkleiłem kawałek aluminiowej blaszki imitującej krawędź ramy płyty podłogowej oraz dokleiłem kawałek plastiku, który będzie ramą płyty podłogowej kabiny. Wywierciłem też otwory gdzie wkleję druty imitujące śruby: I to co zrobiłem. Na tym etapie tylko tyle mogłem zrobić. Wewnętrzna część błotnika zrobię dopiero po przyklejeniu błotnika do płyty podłogowej kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 Mógłbyś napisać jak zrobić te nity bo chciałbym spróbować zrobić takie do sleepera a tobie świetnie wychodzą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 2 Listopada 2008 Autor Share Napisano 2 Listopada 2008 Mógłbyś napisać jak zrobić te nity bo chciałbym spróbować zrobić takie do sleepera a tobie świetnie wychodzą . Wiercę otwór wiertłem 0.6mm i wkładam drucik z odpowiednio oszlifowaną końcówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek14pl Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 Po tych zdjęciach to mi szczena opadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 Witam. Mała aktualizacja. Udało mi się dokończyć błotniki: Zabrałem się za budowę od podstaw mocowania kabiny do ramy, czyli zawiasów na których przechyla się kabina. Fotki z budowy: Efekt końcowy i dla porównania to, co było w zestawie: Zacząłem też przerabiać płytę podłogową kabiny: I to by było na tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 No no Sebastian, ładnie ci to idzie.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi