Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Projekt ruszy za niedługo - jak skończę jednego Tygryska, ale już zakładam temat, aby skompletować co nie co, a do tego potrzebuje waszej pomocy.

Bohaterem jest:

20161208_192932.jpg

z dodatkami:

20161208_193047.jpg

Zakup mikołajkowy na allegro sfinansowała mi żona.

Będę powoli przeglądał dodatki i orientował się co do czego. Będę potrzebował pomocy co , gdzie i czy jest w dobrej wersji.

Dokupie jeszcze jeden fotel bo jest tylko jeden. I chyba dokupię kalki.

Najpierw chciałem te:

6739_rn.jpg

ale ostatecznie będą te:

8815_rd.jpg

Jesli coś trzeba jeszcze dokupić, czekam na sugestie.

No i najważniejsze - jakie farby polecacie (najlepiej gunze lub tamka)

Napisano

Cześć,

w zasadzie ze składowych do naszego D Blk52 masz komplet wyróżniających go elementów - zamiennie w dodatkowych ramkach hase i w zestawie CMK, w CMK brakuje anteny pod wlotem powietrza (obok bombla/ bąbla) ale jest w ramkach(YF). Reszta składowych z dyszą Airesa to komplet. Kokpit i brakujący fotel - nie wiem jaki jest zestaw kokpitu - najbliżej Naszym do F-16I Sufa Aires albo F-16F Wolfpack, ten ma właściwe fotele - "baranek" na siedzisku i oparciach oraz właściwe stabilizatory przy zagłówkach. Jest blacha interior Eduard do DBlk52 Kinetic - wyprzedana, do szukania w sklepach, aktualnie jest w dobrej cenie na E-bay U.K. Kalki z tej edycji Techmodu - dobre, jest dodatkowa wersja "pełny tygrys" z ModelMaker z wersji demo - maski do pasków, świetnie się prezentują. CFT - jeśli chcesz montować robi Arma Hobby, ( te zestawowe mają fantazyjne linie podziału) jak również wyrzutniki podkadłubowych flar (fajne). Podwieszenia - najsłabszy punkt zestawu - belka podkadłubowa oraz belki podskrzydłowe do baniaków oraz środkowa B1, B9 i F1 ( dla GBU, AGM, JADM itp.) nie nadają się do zastosowania, będą odstawać. Polecam wyciągnąć z jakiegoś zestawu Kinetic / Tamiya albo karambolis8 -Adam Gudynowski - robił żywiczne klony z Tamki do swojej pracy (https://www.scalemates.com/profiles/mate.php?id=26926&p=projects&project=22988). Belki z prowadnicami dla AIM są poprawne , same pociski nie - potrzebujesz AIM 9X - Eduard albo Arma Hobby. Brakuje Snipera - zasobnik obserwacyjny - albo Edek, albo do wyciągnięcia z zestawów Kinetic ( jest w niektórych F-16 i Hornecie) albo Academy F-15E Seymour Jonson ( nowe edycje z nowymi ramkami), Wolfack się nie nadaje i drogi, shull trudno osiągalny i też drogi. To tyle . Jeśli masz ochotę - podzielę się wiedzą w trakcie budowy z sympatii za Horneta:) Artur

Napisano

Oj, dużo tych informacji. Bardzo dziękuje.

Posegreguje drobiazgi, zrobię fotki i mam nadzieję, że uda mi się to złożyć w całość.

Co do zbiorników komforemnych, to latały Jastrzębie z samym garbem w wersji dwuosobowej?

Czy snajper zawsze był montowany, czy jest jakaś wersja uzbrojenia bez Snipera lub ewentualnie można zrobić go bez podwieszeń.

Napisano

Sniper z Edka to dobra inwestycja i niedroga. Możesz go zawsze dokupić na sam koniec, bo jego brak nie przeszkadza w budowie. F-16 ze sniperem fajnie się prezentuje

277880-26926-34.jpg

Napisano

CFT są ok, ale idealnie do Hasegawy pasować nie będą. Odlewy są cienkościenne, więc podejrzewam, że troszkę podpiłowując, a trochę naginając i łapiąc na CA da się je dopasować niewielkim wysiłkiem.

Napisano

Sniper zamówiony. Można i AGM-65 kupić tylko muszę poszukać gdzie są w Polsce dostępne.

EDIT:

Widzę, że w żywicach mam AGM-154 JSOW - czy my takie mamy?

Napisano

Zastanawiam się, czy dokupić blachy

http://www.mojehobby.pl/products/F-16D-Hasegawa-4196825.html

czy żywice

http://www.mojehobby.pl/products/F-16I-Sufa-kokpit-HAS.html

Mam kokpit zywiczny, ale do wersji jednomiejscowej, więc i tak z tyłu byłby zestawowy plus fotele żywiczne.

Za dużo nie widać, więc mam dylemat, bo wolałbym zainwestować w uzbrojenie lub zacząć już zbierać na wersję jednomiejscową z szarym tygryskiem.

Napisano
Sniper zamówiony. Można i AGM-65 kupić tylko muszę poszukać gdzie są w Polsce dostępne.

EDIT:

Mavericki zamów, to Ci MH sprowadzi.

AGM-154 nie mamy chyba jeszcze, ale mamy ponoć mieć.

Napisano

EDIT:

Mavericki zamów, to Ci MH sprowadzi.

AGM-154 nie mamy chyba jeszcze, ale mamy ponoć mieć.

Chyba mamy

71oH4RjS4crw8TmSHGoW_Rv-5wPWKwxzl8vjTSrrtmVMlSHaiqn6si51nJh_oI8rxo-aDXZf-lgH5Ap7EIOBp3ncUopNeYntuA9U2TP8teUVPBRTrpYSfHA2j0NmmSLGj3D7wktUvA3wSbMHcxqBPe6Ao7b58enIoNCw9dQzavYEegzHRmKh9tDAwdgj5byU3fEouY134oJx41Lq7vlIDoZpaRLH-nhws5HUAPRgNTGfldQbZ_F8rIcr1UT05ZA2FRd3itRlxwttgljFoK1khsN-NoKo1IRH9tOiTJQjmWwsHhaHQKsyekh3TKqLlddoEV1iwX2Tr012XLX8kcaoInYz2D19gwzsUrcFbCGfh6O2-nH3rrEcuOhkbsgRmK1sg9XDHQXB0iC8nowepBZnFNfYor0duB8ueCoKOwOjVIx6NZ8e5llHQmpKmqqdKPQb05LJj3bkWbtwZjS7rRL8pSPVhQrf6GDf1h8WgDGP4WCeY3GAIlTg4XQVKiJo_0BNhoEbBBg4nR1k-eV5SUX8127G1MjUqQ7dMEmnhyI55mRDduByeEg2kB89IJ5ecAfWTKEaQ48kT_87wntK-Up97keY-p7v6kMwi5djgmZHHaN9QZ80l28dkg=w900-h602-no

Napisano

Przy okazji pytanko z innej beczki. Czy MiG-29 9.12 z GWH muszę kupić early czy late, aby zrobić polskiego?

Mam już Su-22 z dodatkami, planuje kupić F-16 jednomiejscowy (nie wiem jeszcze z którego najlepiej zrobić polskiego).

Chciałbym mieć kolekcje większości samolotów używanych w Polsce po IIWW, a zacząć od najnowszych i powoli do coraz starszych.