MiloszKr Napisano 11 Maja 2006 Share Napisano 11 Maja 2006 W końcu wzieła mnie ochota na Scanię Longline w wykonaniu Svempy. Wiem że sam malunek będzie wielkim wyzwaniem jak i wykonanie całego wnętrza. Postanowiłem stworzyć taki model bo dostałem inspiracji po obejrzeniu zdjęć z NT 2005. Niestety narazie Scania 10x4 stoi bo nie mam do niej części. Ktoś daje plamy z załatwieniem modeli ale to już nie warzne. Do stworzenia tej Scani użyczą mi części z rozebranej Mileniumki do podzespołów pierwszych(dosłownie), jak i podzespoły od innej Scani. Mój Ojcieć na samą myśl że tworze ten model powiedziął "YES YES My Lord" Pierwsze fotki z prac: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Maja 2006 Share Napisano 11 Maja 2006 Widzę Milosz że biuerzesz sie za dość ambitny projekt Powiedz mi, czy wymiary kabiny i całego ciągnika wziołeś ot tak z głowy, czy masz jakieś konkretny schemat z danymi Co do malunków to napewno dasz sobie radę, wytniesz szablony i po kłopocie Acha, zauważyłem że boczna ściana z tyłu jest u Ciebie zbyt prosta, a powinna iść lekkim łukiem. Ps Życzę powodzonka w budowie i czekam na jej efekt końcowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 11 Maja 2006 Share Napisano 11 Maja 2006 zaje****a ta ciężarówa jak zrobisz taka sama jak na zdjeciach to przyjade i zloze Ci chold Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Maja 2006 Share Napisano 11 Maja 2006 zaje****a ta ciężarówa jak zrobisz taka sama jak na zdjeciach to przyjade i zloze Ci chold Post zostanie zachowany, jako dowód przy ewentualnych składaniach pokłonów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 11 Maja 2006 Share Napisano 11 Maja 2006 No no zapowiada się niezły model ciężarówki Mie pozostaje mi nic innego tylko życzyć Ci powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 11 Maja 2006 Autor Share Napisano 11 Maja 2006 Do Tornado. Posiadam odpowiednią dokumentację zdjeciową jak i wymiarową do modelu Longline. To albo policzysz długośc kabiny T od przodu nosa do tylnej ściany albo do zwykłej kaibiny R dodasz sobie 1300mm. Wynik wyszedł prosty i racjonalny. Co do sciany bocznej to na zdjeciu wydaje się jak by była prosta ale w realu jest deczko zaokrąglona. Co do malunków to te prześcia kolorwe będa napewno od szablonów a jak będzie z samym orłem(gryfem) okaże się. Shadow Fox trzymam Cię za słowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iraz Napisano 24 Lipca 2006 Share Napisano 24 Lipca 2006 Życze ci dużo szczęścia przy dalszych pracach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinw49 Napisano 3 Sierpnia 2006 Share Napisano 3 Sierpnia 2006 Będziesz miał kupe roboty z tym i mam nadzieje że ci się uda. POWODZONKA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pszczółka Napisano 3 Sierpnia 2006 Share Napisano 3 Sierpnia 2006 Witam czy idą jakieś postepy z pracy nad modelem bo jakas cisza zapadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 11 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2006 Wruciłem niedawno do prac nad modelem. W między czasie pracowałem jeszcze nad innym też Truckiem ale chilowo tamten poszedł na pułeczke. Efekty z prac nad modelem widać na fotkach. Mozna sobie poruwnać z orginalnymi zdjęciami umieszczonymi na górze. Duzo pracy zostało zrobione ale jeszcze dużo mnie czeka. Najgorsze są odwzorowywania lini i przetłoczeń ale myśle że dam sobie z tym rade. Pozdriawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R+ Napisano 11 Sierpnia 2006 Share Napisano 11 Sierpnia 2006 miodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Sierpnia 2006 Share Napisano 11 Sierpnia 2006 Widzę zę kabina nabiera kształtów teraz wiem dlaczego kupiłeś puszkę a nie tubkę szpachli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 12 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2006 Po blisko 5 godzinach spędzonych nad kabiną i 4 szpachlowaniach i 3 razach poprowadzenia zle linii która biegnie wzdłurz dachu, w końcu za 4 razem się udało zrobić to na prawym boku. Lewy bok idzie pod szpachlę i jeszcze raz tworzenie linie. Będzie zabwawa z lewym bokiem ale co tam. Wink A oto fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 15 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Po bardzo długim szlifowaniu środkowej części dachu i jednego szpachlowania tego miejsca dach wygląda tak jak na tej fotce. Napewno jedno jeszcze szpachlowanie delikatne się sprzyda no ale cóz chcieć mieć coś dobrego trzeba się starać i walczyć z przeciwnościami losu. Dość zamulania zdjećie.: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Sierpnia 2006 Share Napisano 16 Sierpnia 2006 Ładnie idzie szlifowanko, widzę że wszystkie linie są zachowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 16 Sierpnia 2006 Share Napisano 16 Sierpnia 2006 wbrew pozorom wyszlo dobrze;) ps myślałem że tylko ja tak późno/wcześnie siedzeprzed kompem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 16 Sierpnia 2006 Share Napisano 16 Sierpnia 2006 oj nie wiem czy jedno starczy, robiłes coś kiedys w szpachlo tego typu?To jest strasznie trudno rowne zrobic, zobaczyszz jak podkładem pomalujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 16 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2006 Jakub sądząc z moich obliczeń jedno delikatne spzachlowanie wystarczy by załatac drobne otworki z wcześniejszej warstwy szpachli i wszystko wyruwnać na poziom i gładkość. Może Ci się wydać ale z szpachli i dużo cierpliwości mogę cuda wyprawiac bo to całkiem fajny materiał w obrubce plastycznej. Dach jeszcze jest nieskończony bo brakuje 2 lini podziałowych na końcu dachu ale i one będa zrobione. Dość tego zamulania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 16 Sierpnia 2006 Share Napisano 16 Sierpnia 2006 (edytowane) Wiem ze mozna duzo zrobic, kiedys duzo babrałem, ale wiem, że po pomalowaniu podkładem duzo wychodzi. Edytowane 16 Sierpnia 2006 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 16 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2006 To też zależy od tego jak się przygotowywuje dany element pod lakierowanie i jaki etap obróbki przechodził plastik. Ja zaczynam od Pilnika sciernego 100 potem 180 potem 200 przechodze nastepnie do papieru 500 potem 700 potem 1000 a na koniec papiery wodne 1200-1600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 13 Listopada 2006 Autor Share Napisano 13 Listopada 2006 Dawno Nic się niedziało w tym temacie. Ostatnio jakoś wruciła mi chęć do tego modelu jak miałem dość siedzenia non stop nad kokpitem do SCani 10x4. Rozpisywać niema sięco zabardzo jeśli ktoś śledził uważnie tą relacje z budowy zauwarzy odrazu zmiany. Fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 14 Listopada 2006 Share Napisano 14 Listopada 2006 Kolejne szlifowanko No nieźle dajesz Miłosz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Listopada 2006 Share Napisano 14 Listopada 2006 Miłosz kupił duzą puszkę szpachli ieraz nie wie co z nią zrobić, wiec smaruje i szlifuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 16 Listopada 2006 Autor Share Napisano 16 Listopada 2006 Oj ostatnio ta szpachla którą zakupiłem sie kończy Ale zato prace sie posuwaja doprzodu jutro wrzuce fotke drugiej ściany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 19 Listopada 2006 Autor Share Napisano 19 Listopada 2006 Z pod szpachli na dachu zaczyna wychodzić dach Longline. Jeszcze jest troszku pracy poprawek i niedociągnięć ale nad tym będę pracował. Coraz rzadziej dłubie przynich- Praca Dyplomowa i przygotowania do matury odbierają wolny czas na model. Koniec zamulania fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi