Skocz do zawartości

Polski Fiat 508/III Furgon z IBG (1:72)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to wracam do prezentacji swoich modeli, tym razem coś podwójnie polskiego: Fiat 508/III Furgon z IBG.

Na początek zdjęcie nie moje - Pana Joachima Makowskiego z Bytomia w 2015 roku - gdzie zresztą model został wyróżniony .

Bytom-Fiat508_zpsayoq59zb.jpg

Nie mam zdjęć sprzed malowania, więc jedynie opiszę co dorabiałem .

Fiat-01_zpstvgbdipr.jpg

Fiat-02_zpsxipr7zwp.jpg

Na pewno komorę silnikową, ale wyszła ciemno, a do tego przez podniesioną klapę niewiele widać.

Fiat-03_zpsbxtih6bi.jpg

Fiat-04_zpsmtqktzdy.jpg

Kabina jest wyposażona, ale i w oryginale była dość skromna .

Fiat-05_zpsxlyjabxy.jpg

Fiat-06_zpso0w9zsmt.jpg

Poprawiłem uchwyty do narzędzi, stelaże na pace, dodałem wycieraczki i klamki, ponieważ pojazd jest popsuty, stąd korba .

Fiat-07_zpshpmseyp7.jpg

Fiat-08_zpsnl0rk37y.jpg

Gdzieś na Śląsku odrestaurowano ten pojazd, a na sieci był filmik, więc podpatrywałem na nim co i jak .

Fiat508-05_zpsmyrh5kks.jpg

Fiat508-07_zpsws1pfpne.jpg

Figurki są z białego metalu od Mirage Hobby - kupiłem je przypadkowo - były w paczce z załogą Lee... zestaw musiałem kupić drugi raz, ale nie żałuję, bo te fajnie się prezentują .

Fiat508-08_zpsuxxdhbxv.jpg

Pojazd jest z Manewrów Wołyńskich, a gdzieś przeczytałem, że "wrogie oddziały" rozróżniano po różnokolorowych opaskach na rękawach - ta załoga należy do "czerwonych" .

Fiat508-10_zpsn5uocai4.jpg

Fiat508-14_zpsy8vbf7pe.jpg

Model też kupiony dość przypadkowo, ale nie żałuję! Sam model jest w mojej ocenie dobry, teraz są nawet do niego blachy z Parta (nie dla tej wersji, ale to bez znaczenia). Jest mały, ale warto któregoś z Fiatów kupić i skleić!!!!

Model generalnie bardzo doceniany na konkursach, ale proszę i o ocenę na forum .

Napisano

Przeginasz z tymi obiciami ;)

I po co te dziwaczne badyle/korzenie ? - widziałeś coś takiego w naturze ? Mnie przypomina kawałki imbiru i pietruszki ;)

Gratuluję wyróżnień .

Napisano

Powiedziałbym że model przeciętny. Z rzeczy które mi się nie widza to obicia, które w zasadzie w tej skali bym sobie chyba darował. Do tego elementy o których wspominał Marcin. Do tego brak śladów po kołach i zakurzonych w odpowiedni sposób opon.

Napisano

Każdą twoją prace jaką tu widziałem psujesz tymi "obiciami" które pokrywają bezsensownie niemal każda możliwą powierzchnie. Wygląda to wręcz jakbyś zdmuchiwał/strzepywał czarną farbę z pędzla na cały model, zupełnie losowo...

Napisano

Po dłuższym zastanowieniu muszę wam przyznać rację, że z obiciami przesadzam...

Przydała się chwila refleksji... same robienie odprysków jest dość ciekawe... ale w umiarze . W '72 powinno mieć to jeszcze większy umiar...

Z tymi modelami już nic nie zrobię, ale będzie to nauczka na przyszłość .