19robi88 Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 No A-7 wyszedł spoko wiec musisz trzymać jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Bardzo ładnie Alcady -drogie Ja maluje srebrem od Vallejo,bardzo rzadkim,rozcieńczam 1:1 domowym( 1 IPA -2 Woda ) Pryskam dwa, trzy razy, lekko szlifuje i na to lakier błyszczący,Pracy sporo ,ale jest ładniejszy od zwykłej srebrzanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 To jest ten moment gdzie wszystko zaczyna się psuć. Mianowicie zacząłem preshading, farba rozcieńczona do konsystencji podobnej do mleka, ciśnienie max 1 bar najczęściej balansowałem od 0,6 do 0,8. Wydaje mi się że wyszło średnio :/ linie niby nieco cieńsze niż w A-7 ale dalej nieco za grube. Góra jest skończona, po południu zrobię to samo na dole, pylonach i klapach podwozia. Mam plan żeby po czarnym, wziąć biały i pomalować wnętrza paneli dla kontrastu, a na bardzo dużych powierzchniach na których nie ma paneli (płat skrzydła, usterzenie itp.) zrobić lekki marmurek białym. Potem wezmę brązowy, i wykonam lekkie przybrudzenia. Nie chcę żeby powłoka była nudna i jednolita. Zaglądajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Nie chcę żeby powłoka była nudna i jednolita. Jeszcze nie jest za późno, żeby spróbować innej techniki, która do tego kamo będzie idealna. Preshading czarnym jest słaby. Robisz fajny model, nie bój się nauczyć czegoś nowego https://doogsmodels.com/2014/07/03/technique-black-basing/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 Miałem robić black basing na następnym modelu, ale stwierdziłem że spróbuję już teraz. Tak więc góra to mocno kontrastujący preshading a dół czyli niemal biała szarość będzie zrobiona black basingiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie, kibicujcie ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 Myślę że można spokojnie rozpocząć temat uzbrojenia i podwieszeń. W zestawie jest tego trochę więc zamieszczam zdjęcie: Pozycje: A - Rakiety powietrze-powietrze Magic B - Jakieś ACMI (?) C - GBU-12 D - Rakiety Mica (?) E - Zbiornik paliwa F - Jakiś rodzaj systemu naprowadzającego (?) G - ??? H/I - Chyba również systemy naprowadzające (na rakietę mi to nie wygląda) I tu pytanie do jakiegoś miłośnika/znawcy francuskiego uzbrojenia: Czym są elementy do których nie mam pewności? Jaki schemat uzbrojenia byłby w miarę realistyczny (zależy mi na użyciu rakiet Mica i Magic, reszta prawie że dowolna. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Próbuj black basingu nie czekaj kurcze cos dziwnie ci pryska areo te linie ale czemu masz regulacje strumienia na areo?? co do uzbrojenia nie pomogę niech ktoś bardziej kumaty się wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 Wrzucaj większe zdjęcia jak możesz, bo trochę małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Jasne, zacznę wrzucać większe zdjęcia, myślałem że mniejsze będą wygodniejsze do przeglądania na forum. Lecimy z tematem, położyłem marmurek na jedną stronę samolotu, wieczorem wezmę się za drugą, i potem "wariacje kolorystyczne" ) Wygląda to według mnie nienajgorzej, trochę jak połączenie typowego black basingu z preshadingiem. No cóż, zobaczymy co z tego wyjdzie ) Co do uzbrojenia, to po godzinie googlowania sam doszedłem do tego czym są dane rzeczy, i jaki schemat zastosuję w mirażu: A - Rakieta Magic B - Dalej nie jestem w stanie znaleźć co to, jedyna informacja jest taka że wyprodukował to koncern MATRA C- GBU-12 D - Rakieta Matra Super 350 bodajże w wersji F lub D I - to coś zwanego "jammer pod" dokładnie Barax ECM Pod Schemat podwieszeń: A | B | D | C | D | I | A Dość nietypowo bo z bombą GBU-12 pod kadłubem, ale chyba wolę to niż zbiornik paliwa... Pozdrawiam, Kuba Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 ciekawie ciekawie czekam na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 W końcu ) Chyba nie umiem korzystać z internetu ale w końcu znalazłem czym jest element B. Jest to "system przeciwdziałania namiarom radarowym" ale łatwiej po angielsku czyli chaff dispenser ) Dokładniej to Matra Phimat. Malowanie będzie takie: Lub jedno z tych: Pozdrawiam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 ja bym powalczył i zrobił ta z falowanym przejściem kolorów z pierwszej fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 No-no, aż miło patrzeć jakie robisz postępy. Mimo wszystko jeszcze warto popracować nad liniami preshadingu, żeby w przyszłości był nieco cieńsze. Ale jest znacznie lepiej niż w przypadku A-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Bardzo ciekawy ten preszejding !! Ciekaw jestem co z tego wyjdzie na wierzch, że tak powiem ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Tak Ci to ładnie wychodź, ze aż boje się złapać za swój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Pobawiłem się dzisiaj black basingiem na spodzie samolotu, zacząłem robić marmurek na skrzydle, ale potem naszła mnie ochota jak to będzie wyglądać na końcu. Efektem mojej pracy są pomalowane stateczniki (potem będzie jeszcze postshading) nałożyłem 2-3 warstwy marmurku mieszaniną białego i jasnego szarego 70.990 w stosunku 1:1 rozcieńczoną w stosunku 1:1 z rozcienczalnikiem, na małym ciśnieniu jak ostatnio ok. 0.8 bara zacząłem robić ślaczki, wzorki, kropki itp. Na koniec poszły 2 warstwy tej samej farby jako baza pod dalsze podmalówki. Efekt nie jest jakiś bardzo intensywny, ale nie chcę żeby miraż wyglądał jakby stał na pustynii przez 50 lat ) Podoba się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Nie znam się na szczegółach, sam sie ucze ale podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Ładnie wyszło, choć dla mnie efekt za bardzo się schował. Po lakierach i brudzeniu będzie jeszcze mniej widoczny. Ale Ty na żywo widzisz więcej, niż my na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Palce bolą, ale lecę dalej. Siedziałem nad zdjęciami, tak aby idealnie oddać jak to wygląda w rzeczywistości, trochę pobawiłem się suwakami i to zdjęcie chyba najlepiej pokazuje efekt: Zrobię w taki sposób cały spód, potem trochę porozjaśniam marmurek, przyciemnie linie podziału, jak będzie trzeba to jeszcze będę czarował olejami po położeniu kalkomanii. Zaglądajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Kolego ślicznie podłapałeś technikę,pozazdrościć Musze ostro potrenować ,aby osiągnąć Twój poziom Powodzenia w dalszym malowaniu Cały czas sledze postępy prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Nie ma czego zazdrościć, dopiero mój drugi model po przerwie więc według mnie nie jest jakoś idealnie, ale nie ukrywam, na razie jestem bardzo zadowolony z efektów ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Całkiem nieźle to wygląda jak jeszcze porozjaśniasz dobrze to będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Skończyłem nakładać bazę na spód, jutro rozjaśnienia i shading na liniach i można zaczynać malować górę, a tam się dopiero będzie działo ))) Przepraszam z góry że zdjęcie nieco ciemne, ale to jedyny sposób żeby w miarę sensownie oddać efekt. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Na przedostatnim zdjęciu widać, że efekt nie zanikł. Dla mnie jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Może mi się wydaje, ale mam wrażenie, że nie poszpachlowałeś łączenia połówek kadłuba, tak to przynajmniej wygląda na dolnej ogonowej części maszyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi