zawigrze Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, Zaczynam budowę Bentleya Blower. Zestaw od Revella, skala 1:24. Na częściach znalazłem oznaczenia Hellera Zależy mi na tym żeby dało się otwierać maskę. Do malowania będę używał farb Revell Aqua Color. Podpowiedzcie mi czy w przypadku tych farb można zrobić polerkę używając past Tamiya? Poniżej zawartość pudełka Edytowane 30 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 27 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Oto pierwsze efekty prac nad modelem. Niestety nie mam na to wiele czasu więc prace powoli idą do przodu. Złożony blok silnika i sprzęgło. Teraz czas na pozostały osprzęt i sprężarkę. Edytowane 30 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Stycznia 2017 Share Napisano 27 Stycznia 2017 Popracuj nad usunięciem widocznych łączeń - strasznie wali po oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 29 Stycznia 2017 Share Napisano 29 Stycznia 2017 Zależy mi na tym żeby dało się otwierać maskę. Do malowania będę używał farb Revell Aqua Color. Podpowiedzcie mi czy w przypadku tych farb można zrobić polerkę używając past Tamiya? Na farby i tak położysz lakier bezbarwny błyszczący (?) i dopiero potem polerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2017 Na farby i tak położysz lakier bezbarwny błyszczący (?) i dopiero potem polerka Myślałem właśnie o błyszczącym na elementy nadwozia, a na pozostałych elementach (np rama) może mat. Co do lakierów to też pytanie co polecacie. Mam jakieś bezbarwne z revella: aqua color farblos gloss nr 36101 i farblos matt nr 36102. Zastanawiam się czy nie lepiej położyć jakiś inny lakier niż wodne. Wydaje mi się, że powłoka może być za miękka do polerki. Może jestem w błędzie. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Pomalowałem element ramy który montuje się między silnikiem a sprężarką. Kolor wyszedł całkiem ok. Na zdjęciu nie wygląda może najlepiej ze względu na światło i użycie lampy błyskowej. Przy świetle dziennym pewnie wyszłoby lepiej. Będę wdzięczny za podpowiedź w kwestii lakieru i polerki. Myślałem nad użyciem do ramy lakieru matowego, ale może lepiej błyszczący. Mam Revell nr 36101 Aqua Color. Czy po tym można zrobić polerkę? Myślałem o użyciu past Tamiya. Edytowane 30 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 położony lakier oczywiście możesz polerować pastą Tamiya i innymi. Ramę bym zrobił pół mat a reszta połysk ale nie wiem jak było w oryginale. Masz jakas dokumentacja? Popatrz w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Ten swój lakier po prostu przetestuj na kawałku plastiku. Ja używam Gunze GX100, który podobno jest najtwardszy ze wszystkich modelarskich lakierów 1K, ale na pewno nie jest tak twardy jak lakiery 2K samochodowe używane przez część modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Świetny model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Tu masz ciekawa dokumentacje http://www.conceptcarz.com/chassis/161,9149/Bentley-45-Litre.aspx Rama jest w połysku tak jak nadwozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 19 Lutego 2017 Autor Share Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Podpowiedzcie proszę trochę w kwestii chromów. Elementy które są w zestawie po wycięciu mają oczywiście miejsca gdzie widać zielony plastik. To samo w miejscach gdzie chcę usunąć nadmiar plastiku. Szukałem farby do zamalowania takich miejsc i znalazłem spray w kolorze silver chrome. Wydaje mi się że jest jednak ciemniejszy od tego koloru chromu z zestawu. Położyłem dwie warstwy tej farby. Może jeszcze jak dam na to lakier bezbarwny to będzie trochę lepiej... Widziałem na forum, że niektórzy stosują Liqude Chrome. Niestety obskoczyłem u mnie wszystkie sklepy dla plastyków i tego nie mają. Jak uważacie da rade ten chrom w sprayu czy lipa. Pozostałości z innego zestawu pomalowane chromem w spray. Oryginalny chrom z zestawu Edytowane 30 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Podpowiedzcie proszę trochę w kwestii chromów. … Koledzy zapewne doradzą, aby usunąć chemicznie fabryczne „chromy” i położyć własne. Najbardziej zaawansowani powiedzą, że Alclad ALC-107. Mniej religijni powiedzą że Gunze SM06. Nakrzyczą na zwolenników Model Master 1790, czy Vallejo 71.064, lub Vallejo 77.707. Ja żadnego z powyższych nie stosowałem i po prostacku zadowalam się Dupli-Color Chromeffect. Wspomniany przez ciebie Molotow Liquid Chrome możesz nabyć drogą wysyłkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Przy malowaniu pamiętaj że "przedział osobowy" był kryty skórą i tam musi być inny odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 26 Lutego 2017 Autor Share Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Aktualny stan prac. Silnik prawie gotowy. Jeszcze tylko dwa przewody z jednej strony. Sprężarka Sprężarka z elementem ramy Edytowane 30 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) Witajcie, Na tą chwilę złożony jest cały silnik ze sprężarką oraz wał napędowy. Teraz czas na zbiornik paliwa Edytowane 30 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 6 Marca 2017 Share Napisano 6 Marca 2017 Mnie się podoba, czekamy na więcej. Czysta robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) Witajcie. Działam dalej. Zbiornik już sklejony ale jeszcze sporo pracy przy nim przed malowaniem. Na połączeniach elementów będzie dużo zabawy ze szpachlą. Szczególnie kiepsko wygląda łuk na dole zbiornika. Boczne panele są za krótkie w stosunku do reszty i trzeba to wyrównać. W innych miejscach też nie jest wcale lepiej... Powoli też zaczynam prace przy ramie i na początek zastanawiam się jak postąpić z klaksonami. Chodził mi po głowie pomysł by je rozwiercić, pomalować w środku i tak zostawić. Revell przewidział kalkomanie na fronty. Pogrzebałem w necie i widzę, że w oryginale były montowane siatki ochronne imitowane prze te kalkomanie ale tak to jest zrobione że nie widać za bardzo nic za nimi. No i mam teraz dylemat... Edytowane 30 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Po długiej przerwie kolejne zdjęcia. Zbiornik paliwa ukończony. W trakcie ostatnie prace przy elementach ramy. Edytowane 30 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Poproszę o fotki w normalnym wymiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 15 Lipca 2017 Autor Share Napisano 15 Lipca 2017 (edytowane) Poniżej fotki z kolejnych etapów pracy. Tym razem zdjęcia większe. Mam nadzieję że będą OK. Elementy do montażu ramy Złożona rama z zamontowanym silnikiem, skrzynią, wałem, mostem, układem kierowniczym Teraz na warsztat trafia przedział pasażerski. Poniżej fotka tylnej kanapy. Malowanie miało dać efekt zużytej "wysiedzianej" skóry. Czy uważacie że jest OK? Tak jak wcześniej pisał GEM część pasażerska była pokryta skórą więć pomysł mam taki, żeby pomalować go na ciemniejszy kolor niż ramę i położyć lakier matowy. Edytowane 30 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Lipca 2017 Super Moderator Share Napisano 15 Lipca 2017 hmm no nie wiem, miałem okazję siedzieć w Rollsie z 72 roku i skóra nadal pachniała takim specyficznym zapachem, o wysiedzeniu i pomarszczeniu jakimkolwiek nie wspominając... a biorąc pod uwagę że tak powiem funkiel-nówka nie śmigana... Ja bym zrobił normalną skórę może to nie "modelarsko" ale raczej "redukcyjnie" ;) Pozdro, oglądam dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 16 Lipca 2017 Autor Share Napisano 16 Lipca 2017 (edytowane) Dziś zająłem się deską rozdzielczą. Efekt chyba całkiem znośny. Edytowane 30 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 16 Lipca 2017 Share Napisano 16 Lipca 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zawigrze Napisano 17 Lipca 2017 Autor Share Napisano 17 Lipca 2017 Oczywiście widziałem. Robi wrażenie. Zastawiałem się nad tym patentem ale jednak przy tym modelu odpuszczę. Postaram się to zastosować przy Alfie Romeo 159 Alfetta, która jako jeden z kilku modeli czeka na swoją kolej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi