karambolis8 Napisano 14 Stycznia 2017 Share Napisano 14 Stycznia 2017 Dzisiaj odebrałem paczkę z CFT do F-16 Tamiya od Attack Squadron (Arma Hobby). Zestaw można skomentować jednym słowem: super! W zestawie 5 elementów. Jeden z nich to mały vent do opcjonalnego przyklejenia. Jakość odlewów bez zarzutu. Linie i nity są na prawdę idealne, będą pasowały do świetnego modelu Tamki Zbiorniki są zrobione jako odlewy cienkościenne. Na oko 2-3mm grubości. Dzięki temu będzie można je bez problemu dopasować do modelu. Dodatkowo producent twierdzi, że skanowali model Tamiya w 3D i na tej podstawie zrobili projekt zbiorników, więc ze spasowaniem nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Stycznia 2017 Share Napisano 14 Stycznia 2017 No to teraz fundamentalne pytanie: z jakiego zestawu Tamki można zrobić polskiego F-16 i co jeszcze Arma powinna do niego dorobić? Zapewne najprościej będzie chyba przerobić model F-16C Block 25/32 albo 32/52? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2017 Najlepszy będzie 32/52. Może być Thunderbirds. Będzie brakowało jeszcze długiego ogona ze spadochronem oraz paru antenek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Stycznia 2017 Share Napisano 14 Stycznia 2017 Mam 25/32 i nie uśmiecha mi się kupować siódmy zestaw F-16. Jak ten przerobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESP Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 25/32 i 52 mają totalnie inne podwozie i klapy + IFF przed kabiną. Ale jak chcesz ja robię właśnie ThunderBirds w wersji Block32 i zostaną mi rzeczy do Block52. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2017 W 32 inne są koła i klapy podwozia. Koła można załatwić żywicą. IFF mogę Ci wysłać ;) Całkiem poprawnych klap do polaka nie ma w żadnym zestawie Tamki ani u Airesa. Nie widziałem jeszcze modelu, który by miał je poprawnie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 ESP i Karambolis: bardzo chętnie te części przygarnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Arma zapowiedziała wydanie w najblizszym czasie zastaw dodatków do Tamki żeby można było zrobić Jastrzębia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 A wiadomo do którego konkretnego modelu Tamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 A wiadomo do którego konkretnego modelu Tamki? Tego nie wiem, ale myślę że z Block 25/32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Do każdego z tamki, w którym jest mały wlot i wzmocnione podwozie. Czyli do wszystkich które zawieraja w sobie elementy do block 52. Na dzisiaj to sa dwa pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Do każdego z tamki, w którym jest mały wlot i wzmocnione podwozie.Czyli do wszystkich które zawieraja w sobie elementy do block 52. Na dzisiaj to sa dwa pudełka. Czyli zestaw z Block 25/32 i Thunderbirds... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Pytanie tylko czy zrobią klapy do podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Pewnie się nie znam ale jak dla mnie to klapy podwozia w block 52 z tamki są prawidłowe - z wybrzuszeniem. W zestawie są dwa komplety - normalne do lekkiego podwozia i drugi komplet z przetłoczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2017 W żadnej Tamce nie ma poprawnej przedniej pokrywy do Jastrzębia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 A czym ona się różni od normalnych? Zebrowaniem od środka ? Bo z zewnątrz jest gładka z tego co pamiętam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2017 Nie nazwałbym tego żebrowaniem, ale tak, chodzi o to co jest na wewnętrznej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 No to na tej samej zasadzie ma złą komorę podwozia i kanał dolotowy- bo w komorze jest przetloczenie, które widać jako wystający dzyndzel w kanale dolotowym, żeby się grubsze koło zmieściło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Stycznia 2017 Share Napisano 17 Stycznia 2017 Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to na zewnątrz klap nie ma wybrzuszeń, tylko wewnątrz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2017 Wybrzuszenia są na zewnątrz klap podwozia głównego. Natomiast przednia klapa ma wewnątrz inne przetłoczenia niż pzostałe F-16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Właśnie wpadły w moje ręce te zbiorniki i muszę powiedzieć, że Arma nie byłaby sobą gdyby czegoś nie zwaliła: ewidentnie brakuje w zestawie blaszki z siateczką na jednym ze zbiorników. Arma zrobiła po prostu otwór, a w prawdziwym F-16 w tym miejscu jest siatka wywietrznika. Nie będzie łatwo samemu to poprawić. Czy to był taki duży problem, żeby zrobić kompletne zbiorniki ze wszystkim co potrzebuje modelarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Siatka jest w zestawie Kinetica, który poza tą siatką, która jest za gęsta jest za krótki o prawie centymetr. W AH nie zrobili trawionej a w żywicy nie wydrukowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Czyli siatki nie ma w zestawie Army ze zbiornikami, ale za to jest w innym modelu, który co prawda jest niewymiarowy, ale za to ta siateczka w tym modelu jest nieprawidłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Dokładnie tak to wygląda... nikt tej siatki nie robi prawidłowo bo jest to osłona wylotu gazów z działka i powinna być bardzo delikatna, czego się po prostu masowo nie daje wytrawić. Więc nawet nie trawi się siatki tylko robi coś siatkopodobnego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Może jakimś wyjściem jest docięcie siateczki ze sreberka od czekolady, niektóre mają taki drobny, siateczkowy wzór wytłoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi