Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj odebrałem paczkę z CFT do F-16 Tamiya od Attack Squadron (Arma Hobby).

Zestaw można skomentować jednym słowem: super!

W zestawie 5 elementów. Jeden z nich to mały vent do opcjonalnego przyklejenia. Jakość odlewów bez zarzutu.

Vju38qg.jpg

Linie i nity są na prawdę idealne, będą pasowały do świetnego modelu Tamki

JwnkwuD.jpg

Zbiorniki są zrobione jako odlewy cienkościenne. Na oko 2-3mm grubości. Dzięki temu będzie można je bez problemu dopasować do modelu. Dodatkowo producent twierdzi, że skanowali model Tamiya w 3D i na tej podstawie zrobili projekt zbiorników, więc ze spasowaniem nie powinno być problemów.

Napisano

No to teraz fundamentalne pytanie: z jakiego zestawu Tamki można zrobić polskiego F-16 i co jeszcze Arma powinna do niego dorobić?

Zapewne najprościej będzie chyba przerobić model F-16C Block 25/32 albo 32/52?

Napisano

25/32 i 52 mają totalnie inne podwozie i klapy + IFF przed kabiną.

Ale jak chcesz ja robię właśnie ThunderBirds w wersji Block32 i zostaną mi rzeczy do Block52.

Napisano

W 32 inne są koła i klapy podwozia. Koła można załatwić żywicą. IFF mogę Ci wysłać ;) Całkiem poprawnych klap do polaka nie ma w żadnym zestawie Tamki ani u Airesa. Nie widziałem jeszcze modelu, który by miał je poprawnie zrobione.

Napisano

Do każdego z tamki, w którym jest mały wlot i wzmocnione podwozie.

Czyli do wszystkich które zawieraja w sobie elementy do block 52. Na dzisiaj to sa dwa pudełka.

Napisano
Do każdego z tamki, w którym jest mały wlot i wzmocnione podwozie.

Czyli do wszystkich które zawieraja w sobie elementy do block 52. Na dzisiaj to sa dwa pudełka.

Czyli zestaw z Block 25/32 i Thunderbirds...

Napisano

Pewnie się nie znam ale jak dla mnie to klapy podwozia w block 52 z tamki są prawidłowe - z wybrzuszeniem. W zestawie są dwa komplety - normalne do lekkiego podwozia i drugi komplet z przetłoczeniem.

Napisano

No to na tej samej zasadzie ma złą komorę podwozia i kanał dolotowy- bo w komorze jest przetloczenie, które widać jako wystający dzyndzel w kanale dolotowym, żeby się grubsze koło zmieściło.

• 6 months later...
Napisano

Właśnie wpadły w moje ręce te zbiorniki i muszę powiedzieć, że Arma nie byłaby sobą gdyby czegoś nie zwaliła: ewidentnie brakuje w zestawie blaszki z siateczką na jednym ze zbiorników.

Arma zrobiła po prostu otwór, a w prawdziwym F-16 w tym miejscu jest siatka wywietrznika. Nie będzie łatwo samemu to poprawić.

Czy to był taki duży problem, żeby zrobić kompletne zbiorniki ze wszystkim co potrzebuje modelarz?

Napisano

Siatka jest w zestawie Kinetica, który poza tą siatką, która jest za gęsta jest za krótki o prawie centymetr. W AH nie zrobili trawionej a w żywicy nie wydrukowali...

Napisano

Czyli siatki nie ma w zestawie Army ze zbiornikami, ale za to jest w innym modelu, który co prawda jest niewymiarowy, ale za to ta siateczka w tym modelu jest nieprawidłowa.

Napisano

Dokładnie tak to wygląda... nikt tej siatki nie robi prawidłowo bo jest to osłona wylotu gazów z działka i powinna być bardzo delikatna, czego się po prostu masowo nie daje wytrawić. Więc nawet nie trawi się siatki tylko robi coś siatkopodobnego: 1631_1_KIN48010_2.jpg