neptun1939 Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Witam. W tej galerii będę starał się zamieszczać zdjęcia modeli pojazdów zarówno polskich jak i niemieckich, a z czasem również sowieckich biorących udział w kampanii 1939 roku. Większość modeli pochodzić będzie z serii First to Fight. 1. Pz IIc - 8 IX 1939, Biskupice Radłowskie. Słowo o modelu: Składał się bardzo przyjemnie. Największym minusem zestawu jest zawieszenie - kształt gąsienic i wspólne odlanie wahaczy z kołami, uproszczone połączenie koła napędowe-kadłub ( szczególnie połączenie tylnych kół z kadłubem). Dodatkowo: brak otworów w wizjerach( łatwe do naprawienia ), Na pojeździe brakuje czarnych tabliczek z numerami maszyny - obecnie przeszukuję literaturę i neta w poszukiwaniu odpowiedniej jednostki. Czołg przedstawia jedną z kilkunastu maszyn rozbitych przez działony ppanc. 3 P.Strz. Podhal.w okolicy Biskupic Radłowskich. Pod pojazd powstaje winietka. Gąsienice i podwozie w 90% ukończone - ostatecznie zostanie dokończone po wtopieniu czołgu w winietkę. Nie jestem przekonany do srebrnej/metalicznej otoczki przestrzelin - prawdopodobnie ją zamaluję na dniach. Malowany Vallejo German Gray + z niewielkim dodatkiem bieli, detale i krzyże Pactrami i Model Masterami/Humbrolami. Brudzenie: AK Light Dust Deposit + Dark Earth + pastele. Z błędów zauważonych na zdjęciach: - Km i końcówkę Flaka muszę raz jeszcze przeciągnąć metalizerem i rozwiercić bo zapomniałem ( zauważyłem dopiero na zdjęciach ) - Pigment fixer dość dziwnie rozpuścił pigmenty nałożone na koła - troszkę zbyt mocno zlały się kolorystycznie czarne bandaże kół z Panzergrauem. - wyciągnąć stalowym metalizerem zęby gąsienic i te wystające paski z zewnątrz gąsienicy. 2. Praga RV w służbie Niemieckiej. Okolice Bielska/Cieszyna. 2-3 IX 1939r. Słowo o modelu: Składał się bardzo przyjemnie. Największym minusem zestawu jest wnętrze kabiny. Strasznie dużo uproszczeń. Na szczęście nie są aż tak dobrze widoczne. W modelu brakuje szyb na dniach postaram się to jakoś uzupełnić. Na chwilę obecną nie przewiduję żadnej winietki/dioramki, może z czasem coś się wymyśli. Malowany Vallejo German Gray + z niewielkim dodatkiem bieli, detale Pactrami i Model Masterami/Humbrolami Brudzenie: AK Light Dust Deposit + Dark Earth + pastele. Przełęcz Jordanowska. 2 IX 1939r. O modelach Ogólnie wszystkie modele składało się bardzo przyjemnie. Detale dość dobrze oddane. Z minusów należy wymieć: - niepoprawny kształt gąsienic i znaczne uproszczenie układu zawieszenia. - fatalne połączenie górna/ dolna część wanny - odcinek na długości błotnika oraz z samego tyłu. - brak żaluzji w Pz Ib na tylnej płycie pod wieżą. Czołgi przedstawiają maszyny biorące w kolejnym natarciu na odcinek obrony w rejonie miejscowości Wysoka. "Czystsza" Pz Ib z założenia wykonana jest jako mniej uświniona - przedstawiać ma czołg rzucony jako uzupełnienie strat poniesionych w poprzednich szturmach. Pod modele przewiduję większą dioramę z fragmentem wsi oraz polskich pozycji ziemno-polowych. Jeśli się uda praca w okresie letnim eksponowana będzie w Muzeum Czynu Zbrojnego Żywiecczyzny ( dwie kompanie b. ON "Żywiec" walczyły pod Jordanowem, po czym 3 września zostały koleją wycofane w okolice Żywca/Bielska). Maszyny są celowo dość mocno uświnione ( silny ostrzał art. oraz przejazd przez pola uprane). Z nieścisłości historycznych: błędne są numery na wieżach pojazdów - wpierw wykonałem modele dopiero później zrodził się pomysł stworzenia większej dioramy z Żywczakami w akcji. Pz.Ib v.1 Z błędów: - troszkę krzywo wyszła mi swastyka - brak żaluzji z tyłu pod wieżą. Sd.Kfz 265: Z błędów: - za czysty krzyż na bocznym włazie ( uświnię go podczas "wtapiania" pojazdu w teren - zacieki/srebrzenie z pigment fixera - krzyż po przeciwnej stronie włazu troszkę się błyszczy/srebrzy ( modele nie są pokryte jeszcze lakierem matowym ) - do zdjęcia załapał się włosek z kota widoczny w okolicy lampy Pz Ib v.2 - uzupełnienie Z błędów: - brak zawiasów na włazie - gdzieś mi się zapodziały, dodam na dniach. - kolejny włos z kota (koło anteny) do zdjęcia Pz II D: Z błędów: - KM i końcówka działka do poprawy metalizerem. - troszkę za duże szczeliny między płytami pancernymi Pz Ia. 4. "Wir zogen gegen Polen. Vor dem Sturm auf das brenende Wegierska Gorka" 1-3 IX 1939 Połowa modeli na dwie winietki z mojej okolicy. Lfh 18 - od 1 IX do 3 IX po potyczce w Milówce art. niemiecka rozłożyła się na polanach i kartofliskach w okolicy rz. Soły ostrzeliwując rozpoznane polskie pozycje w rejonie rygla obronnego WG. Znane nam są liczne zdjęcia tych pozycji - w tym jedno dość ciekawe ( temat na dalszą przyszłość z dioramką ) - rozdęta haubica LfH 18 w Milówce. Pod tą haubicę powstaje powoli winietka wzorowana na znanym mi zdjęciu. Przewiduję jeszcze jedną haubicę na tą samą winietkę. Działo celowo tak mocno zakurzone: od Zwardonia do Żywca ( najbliższa droga twarda/kamienna/brukowna w 1939r.) art. była ciągnięta polnymi drogami przez konie. W regionie dominuje ziemia brunatna, lato tamtego roku było wyjątkowo upalne, a co za tym idzie przejazd czegokolwiek wznieca duże tumany kurzu. Całość zabrudzeń na pewno potęgowało rozłożenie art. w bardzo bliskim, lub wręcz na, kartofliskach i innych polach uprawnych, zasianych. Pak 36 - wraz z jednym Flakiem mają zaklepane miejsce na wspólnej winietce. Te dwa typy działek ostrzeliwały polskie bunkry z odległości 200-300 m - cel miały jak na dłoni - niedokończone schrony, z elementami metalowymi pomalowanymi... pomarańczową minią... Więcej szczegółów podam za niedługo w wątku warsztatowym dioram. Z błędów: - wycior do zabrudzenia w LfH 18 - srebrzenie/błyszczenie na PaKu po Fixerze - nie siadło zbyt dobrze łoże w Paku - brak skrzynki na płycie 5. PaK 36 - Tomaszów Lubelski Pod PaKa palnowana winietka z 7 TP ( ostatni szturm siódemek ). Na chwilę obecną prezentuje się ona (armatka) tak: Zapraszam do komentowania, wytykania błedów. Poziom za duży nie jest - zdaję sobie z tego sprawę. Mam jednak nadzieję że część prac się Wam spodoba, a wytknięte błędy pozwolą uniknąć podobnych błędów w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Fajne, jednakże gąsienice i tłumiki chyba nie miały szansy tak zardzewieć. Gęsi wyglądają jakby stały w wodzie parę miesięcy, a to przecież początek wojny był i pojazdy w pełnym cugu. Flagę na Ib wyrzuć, tak samo jak plandekę na pradze - słabe bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Lutego 2017 Autor Share Napisano 6 Lutego 2017 Gąsienice podrasuję jeszcze jakimiś metalikami. Faktycznie troszkę przesadziłem. Flagę również postaram się wywalić i zrobić nową ( może uda się bez uszkadzania powierzchni farby. Plandeka na Pradze zestawowa. Postaram się zrobić pałąki i zrobić ją z papieru/chusteczki. Dzięki za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Przeszlifuj sreberkiem wierzchy gąsek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Taka moja rada bez krzty czegokolwiek negatywnego. Poprzeglądaj sobie warsztaty i modele kolegów Matejson, Panzer4 i będziesz wiedział gdzie jesteś w tej trudnej według mnie skali (1:72), co umiesz i jak robić lepiej. No chyba, że chcesz kleić "na sztukę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Przeszlifuj sreberkiem wierzchy gąsek Serio? To jest dobra rada wg Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Przeszlifuj sreberkiem wierzchy gąsek Serio? To jest dobra rada wg Ciebie? Taka sobie, ale ogólnie to ja jestem słabym modelarzem i dopiero się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi