Jump to content

Książki o MW II RP

Forest
 Share

Recommended Posts

Powitać Jak w temacie, poszukuję książek traktujących o naszej flocie w okresie międzywojennym. Najchętniej wspomnienia marynarzy, choć suche opracowania też "łyknę"

Polecicie jakieś tytuły?

• 1 month later...

Chodzi o flotę handlową? wojenną? morską? śródlądową? Bo to tak bardzo ogólnie...

Jak interesują cię takie pozycje gdzie jest 100% wspomnień to polecam np.

- Morski Dywizjon Lotniczy. Wspomnienia lotników [A.Celarek, Gdańsk 2013] - mimo sugestywnego tytułu nie tylko jest o lotnikach ale i o marynarzach m.in. opisy wspólnych manewrów, codziennego życia itd. Jest też nawet coś o marynarzach z Flotylli Pińskiej z czasów REL-u.

- W cieniu puckich hydroplanów [J.Grochowska, B.Kos-Dąbrowska, Gdańsk 2010] - tak naprawdę jest to zbiór wycinków prasowych na temat lotników z Pucka ale i o PMW też sporo jest. Dodatkowym atutem jest obszerna dokumentacja fotograficzna "codziennego życia" z kolekcji p.Tadeusza Stankiewicza.

- Marynarskie drogi [A.Browarski, Warszawa 1996] - tutaj o II RP jest niedużo, głównie już czasy zaraz przedwojenne i wojenne

- Życie codzienne oficerów II Rzeczypospolitej [F.Kusiak, Warszawa 1992] - nawet całkiem sporo o marynarce

- Lata młodości i wojna światowa na Bałtyku [W.Zajączkowski, Toronto 1970] - wspomnienia kmdr Zajączkowskiego, o codziennym życiu w marynarce też jest sporo (do 1927 służba nad Zatoką, od 1927 dowódca Flotylli Pińskiej)

Polecam książkę Wacława Korabiewicza "Złowiłem życie" wydana 1973 - lekarza okrętowego Daru Pomorza w latach 1930 - 1939. Świetnie się czyta, doskonały język, opowieść przeplatana humorem opisująca życie floty na co dzień. Polecam wszystkim- nie tylko fanom marynarki.

Dzięki, Panowie Chodziło mi głównie o flotę wojenną, ale handlową też chętnie "łyknę"

Żadnej z tych pozycji jeszcze nie czytałem, dzięki raz jeszcze

A zacząć chyba należy od nieśmiertelnej pozycji: "Wielkie dni małej floty".

I później wszystkie inne Jerzego Pertka.

A zacząć chyba należy od nieśmiertelnej pozycji: "Wielkie dni małej floty".

I później wszystkie inne Jerzego Pertka.

To mam już oczytane

Fala za falą poszukam, dzięki