Skocz do zawartości

Krolewski Tygrys dragon 1/35

michal0281

Rekomendowane odpowiedzi

Oto stary modelik

upload_-1

upload_-1

Strasznie ciemny, no i postanowilem z nim cos zrobic, cleanlux,20 minut i model byl juz bez farby. Co do malowania bede sie inspirowal tym zdjeciem

upload_-1

Podklad i baza juz zrobione

upload_-1

upload_-1

ps calkiem fajnie tak sobie robic modelik bez meczenia z klejeniem

Jak dla mnie to on znów będzie słaby. Ta modulacja na wieży Ci kompletnie nie wyszła. Wygląda jak malowanie płyty dwoma kolorami, a nie modulacja. Nie o to chodzi!

Troszke poprawie i bedzie ok (mam nadzieje)

Jak dla mnie to on znów może okazać się być za ciemny....

zdjecie nie oddaje do konca stanu faktycznego, jest juz naprawde jasny.

Troche popracowalem nad modelem, chyba dodam tez jakies figsy, mysle nad czescia tego zestawu

upload_-1

Wydaje mi sie ze merytorycznie bedzie pasowac (to pytanie do ekspertow)? Plusem tego zestawu jest to, ze jest u mnie w domu, bo inwestowac specjalnie w ten model nie mam raczej zamiaru.

Filtry poszly z miga dedykowanego do 3 tone camo.Nameczylem sie sporo z kalkami, ale siadly jak trzeba. Zabieram sie za pomalowanie osprzetu no i potem zacznie sie zabawa z washem

upload_-1

A woz z jakiej jednostki... Lub raczej formacji? Wehrmacht czy Elektrownia?

Jak elektrownia to z tymi figsami moze byc zonk. Chyba ze w przerobki pojdziesz.

To troche uproszczona opinia. Odznaki panzerwaffen do zeszlifowania z patek, na prawej powinny za to pojawic sie runy sig a na drugiej stopien, poza tam orzel narodowy zamiast na piersi to na lewym rekawie, na ramieniu, do tego musi byc w wersji SS bo byl inny niz w WH. Do tego na czapkach, zamiast kokard WH czaszki SS.

Na zdjęciu z epoki jest pojazd No.313 z 3/501 sPzAbt.

3/501 uzbrajana w Królewskie Tygrysy od połowy lipca 1944 roku.

Pierwszy Królewski Tygrys z nową wieżą "Fgst.280048" wyprodukowany w czerwcu 1944 roku.

Natomiast model ma No.213.

Pozdrawiam

Krzysztof

To troche uproszczona opinia. Odznaki panzerwaffen do zeszlifowania z patek, na prawej powinny za to pojawic sie runy sig a na drugiej stopien, poza tam orzel narodowy zamiast na piersi to na lewym rekawie, na ramieniu, do tego musi byc w wersji SS bo byl inny niz w WH. Do tego na czapkach, zamiast kokard WH czaszki SS.

Dzieki, to juz wiem mniej wiecej co i jak.

ps Jurgen dobry chlop, ale czasami sie martwie, ze te germanskie stroje troche go za bardzo rajcuja

Na zdjęciu z epoki jest pojazd No.313 z 3/501 sPzAbt.

3/501 uzbrajana w Królewskie Tygrysy od połowy lipca 1944 roku.

Pierwszy Królewski Tygrys z nową wieżą "Fgst.280048" wyprodukowany w czerwcu 1944 roku.

Natomiast model ma No.213.

Pozdrawiam

Krzysztof

Robie 213 a nie 313 bo tylko inspiruje sie ta fotka, a nie robie kopie tego konkretnego pojazdu.

ps no i nie bylo cyferek na wyklejenie 313

Spoko, nie ma w tym żadnego zboczenia a jak byś wiedział jak traktuje szkopów w necie, którym sie wydaje ze z racji pasji mam do nich jakiś sentyment to byś poją że wręcz ich nie cierpię. Niemiecki żołnierz po pierwsze wyglądał dobrze, pod drugie jego mundur i oporzadzenie ewoluowało z godnie z potrzebami, po trzecie wyprzedzali epokę. A że życie napisało wiele nieregulaminowych scenariuszy na ten temat więc zagadnienie na całe zycie do zgłebiania i i tak nie opanujesz. Spróbuj tyle powiedzieć o mundurze US Army, Brytyjskim czy (pożal się Panie Boże) Sowieckim.

...chyba dodam tez jakies figsy, mysle nad czescia tego zestawu .... Wydaje mi sie ze merytorycznie bedzie pasowac ... .

Do pojazdu No.313 by pasowały.(Tego z fotki).

To jest wczesny henschel wiec raczej "elektrycy" bo wtedy chyba wszystkie krolewskie do nich szly ... .

Tak na fotce wczesna wersja, lecz jak napisałem w poprzednim poście - Jedne z pierwszych Królewskich Tygrysów trafiły właśnie do 3/501 sPzAbt.

Robie 213 a nie 313 bo tylko inspiruje sie ta fotka, a nie robie kopie tego konkretnego pojazdu.

No.213 z jakiej jednostki? Wtedy można ustalić czy Wehrmacht czy SS.

A może to luźny temat?

Pozdrawiam

Krzysztof

Dzieki za zainteresowanie. Jesli dobrze lapie o co chodzi, to jednak troche tych tygrysow dosc szybko trafily tez do WH? Takiego wlasnie przedstawia zdjecie ktore wstawilem na pierwszej stronie, czyli skoro inspiruje sie tym zdjeciem (tzn nie robie dokladnie tego pojazdu, tylko podobny) to moj tygrysek jednak jest wehrmachtowy. ps sprawdzilem na tiger im focus i nie maja fotek 213 z 501 tak wiec moze wlasnie tak ten tygrys wygladal.... i figsy beda pasowac bez przerabiania

Wracajac do samego modelu, doszedlem do wniosku, ze przyda mu sie po filtrach moze jednak fektycznie troche rozjasnienia i dalem bardzo delikatnie mgielke z mocno rozcienczonego buff i bialego, wyszlo cos takiego

upload_-1

... ps sprawdzilem na tiger im focus i nie maja fotek 213 z 501... .

Nie było takiej maszyny w 501 sPzAbt - ponieważ pozostałe kompanie otrzymały Tygrysy I z 509 sPzAbt.

Dlatego oznaczenie jest takie istotne.

Pozdrawiam

Krzysztof

No to pozostaje opcja "luzny temat", model i tak nie jest konkursowy i trafi tylko do witrynki, wiec jakos wytrzymam to oznaczenie numeryczne SF, ale za wiedze Kolego szacunek ps obiecuje sie zglosic kiedy bede mial ochote potraktowac jakis temat bardzo powaznie.