Przemek Przybulewski Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 (edytowane) Z racji braku natchnienia Scimitar i Scorpion trafily do pudełek a na warsztacie pojawiły się kolejne dwa mostra ze stajni Trumpetera czyli stotrzydziesto milimetrowa artyleria obrony wybrzeża w postaci modelu o wdzięcznej i łatwej do zapamiętania nazwie Russian A-222 Bereg 130mm Coastal Defense Gun of Bereg Coastal Artillery System. Żeby bylo ciekawiej plan jest taki aby umieścić na jednej podstawce razem z pojazdem o równie szumenj nazwie czyli: Russian 3S51M SPU of 4K51 Rubezh Costal Missile System with P-15. Same pojazdy są bardzo długie, chyba nawet dłuższe od SCUD który miał prawie 40cm długości. Muszę pomyśleć jak to wepchnąć na podstawkę aby jeden pojazd nie przytłoczył drugiego. Tym bardziej że chciałbym zrobić w wersji gotowej do strzału/ataku więc na maxa rozłożone. Uff, tyle słowem wstępu. Budowę rozpoczałem od ramy i na razie tyle: No może jeszcze mała uwaga. Albo mi się wydaje albo po Smerchu i SCUDie niektóre formy sa już nieco zużyte. Mam wrażenie że na częściach bardziej widoczne są szwy, jest więcej nadlewek i ogólnie elementy sa gorszej jakości i potrzebują więcej czyszczenia. Edytowane 14 Marca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 Myślę, że masz bardzo dużo racji, co do form. Podobna sytuacja była z najlepszym jak do tej pory na rynku modelem Abramsa z Dragona AIM oraz SEP (teraz jest już Meng, RFM oraz nowy Academy). Po ponownym wydaniu po kilku latach już bez metalowych luf oraz ostatniej wersji SEP V2, wielu modelarzy zwracało uwagę ,że jakość/spasowanie elementów spadły w porównaniu do modeli wypuszczonych wcześniej. Jeżeli niektóre formy pasują pod inne wersje ostatnio wypuszczanych radzieckich kolosów to z pewnością jest jak piszesz. Ok będę tu zaglądał, acha nie widzę zdjecia/zdjęć, które zamieściłeś w poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 22 Marca 2017 Autor Share Napisano 22 Marca 2017 Coś tam powoli dłubię ale chwilowo zatrzymał mnie Wiedzmin i zużywa moje cenne zasoby czasowe. Silnik i rama w częściach, mniej więcej przygotowane do malowania: --- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Części pomalowane na czarno i gotowe do montażu: I wstępnie zmontowane: Nawierciłem jeszcze bardziej rury wydechowe, bo ścianki były grubaśne i przybrudziłem pigmentami: Zamontowałem na sucho zderzak i grill z chłodnicą: Widok przodolewoboczny i przodoprawoboczny: --- Zrobiłem też podpory hydrauliczne, wymieniając uchwyty na druciane: Wystrugałem tez ramę na której zamocowana jest wieża, i wstępna przymiarka tej ramy: --- Można powiedzieć, ze Bereg idzie na bok a czas się zająć ramą Rubezh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Rewelacyjnie to wszystko wygląda zdradź czym i jak podziałałeś na ramę po pomalowaniu jej na czarno i silnik (suchy pędzel, pigmenty?). Jak dużą przewidujesz podstawkę na oba modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Dzięki. Rama potraktowana suchym pędzlem aluminium. Podstawka min 30 cm x 60 cm, max 30 cm x 80 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Ale masz przemaił ☺ Rdza na rurach elegancka. Obserwuje dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 No lecisz, a rama się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Rama potraktowana suchym pędzlem aluminium. Dzięki za info i obserwuję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Ale masz przemaił ☺ Rdza na rurach elegancka. Obserwuje dalej. Dzięki. Tak dużo roboty przy tym nie ma. Ot trochę szlifowania. No lecisz, a rama się podoba.Dzięki. Zacząłem powoli robić drugą ramę i różni się w paru miejscach. Dobrze że nie robiłem razem bo by się poplątało wszystko. Dzięki za info i obserwuję dalej Spoko. Zawsze możesz też zajrzeć tu http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=51344 lub tu http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=55461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Druga rama się "robi". Najpierw żmudne wycinanie i czyszczenie części: Tak aby mieć mniej więcej wszystko przyszykowane do złożenia większych elementów. To jest większość (nie wszystko) części potrzebne do zrobienia ramy z zawieszeniem, silnikiem i napędem: I posklejane w większe elementy/moduły: Pokrywa silnika, jakieś pojemniki i zbiorniki paliwa: Teraz malowanko i końcowe dkładanie ramy. Jak złożę to przymierzę wstępnie do postawki aby zobaczyć jaka będzie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 "Tylko" rama a tyle części super no i dopinguję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 ...plan jest taki aby umieścić na jednej podstawce (...) Muszę pomyśleć jak to wepchnąć na podstawkę aby jeden pojazd nie przytłoczył drugiego. Tym bardziej że chciałbym zrobić w wersji gotowej do strzału/ataku więc na maxa rozłożone. To pewnie coś w takim stylu planujesz : Ładne bydlaczki, mam nadzieję że Trumpek wypuści kiedyś tego Berega w 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 5 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Ototototo. Takiego zdjęcia szukałem. Dzięki wielkie. A Bereg w 1/72 jest z Modelcollect - UA72051. Tu masz reckę http://www.detailscaleview.com/2017/01/modelcollect-172-222-130mm-bereg-ua72051-review.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Kwietnia 2017 Share Napisano 5 Kwietnia 2017 Nooo aleś mnie ucieszył tym linkiem Wypraski wyglądają całkiem porządnie Od razu zaszalałem i sobie zamówiłem razem z S-300... jeszcze ten Bajkał kusi z ich oferty... Poza tym widzę, że maja tez w najbliższych planach wypuścić Rubież EDIT: Sorry ze OT ale przy okazji zapytam: wiesz może czy wyszła (albo ktoś planuje) Sopke (S-2) w 72 ? Amodel wypuścił kiedyś sam pocisk ale bez wyrzutni (jest tylko wózek transportowy). Kiedyś ambitnie się przymierzałem do wyrzutni-samoróbki ale odpuściłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2017 Co do KS-2 to nic nie wiem i nic nie znalazłem. Niszowy temat. A Bereg i Rubezh rosną w siłę. Obydwie ramy gotowe: --- --- I przymiarka do podstawki 30x60cm: Póżniej na warsztat trafiły kabinki. Same części: Pomalowane na dwa lekko różne odcienie: --- I prawie złożone: Zrobiłem też pociski/rakiety: --- --- --- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Kwietnia 2017 Share Napisano 21 Kwietnia 2017 Zaczynają się malunki. Jaki to kolor, ten zielony we wnętrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2017 Zaczynają się malunki. Jaki to kolor, ten zielony we wnętrzu. Mieszanka dobierana na oko z kolorków Tamiya - nic gotowego. Wymalowałem tym też Smerch i SCUDa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Kwietnia 2017 Share Napisano 21 Kwietnia 2017 To przy okazji następnego malowania spróbuj chociaż przybliżone proporcje podać. Bedzie wiadomo od czego zaczynać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2017 To przy okazji następnego malowania spróbuj chociaż przybliżone proporcje podać. Bedzie wiadomo od czego zaczynać.Zawsze przed malowaniem obiecuję sobie, zapiszę proporcje. A jak zaczynam mieszać to zapominam o tym i później nawet nie wiem jakich farb używałem. Tutaj to na pewno było Park Green, Sky Blue, White, Yellow Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 21 Kwietnia 2017 Share Napisano 21 Kwietnia 2017 Super fajnie że dalej się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Kwietnia 2017 Share Napisano 21 Kwietnia 2017 Spoko Przemek, do mojego Scud-a jeszcze trochę czasu jest. Może następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Kwietnia 2017 Share Napisano 22 Kwietnia 2017 Co do KS-2 to nic nie wiem i nic nie znalazłem Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc Kabinka bardzo ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Działam dalej. Radar od spodu, do tego dochodzi drabinka ale nie pasuje, żeby zrobic ruchomą, musiałem dokleić kawałek 0,5mm HIPSu: --- Jakiś moduł, do którego dokleiłem też kawałki HIPSu bo miał brzydkie ślady po wypychaczach: Widok od góry, wszystko puste w środku, nic, żadnego wyposażenia, nie wiem po co jest opcja robienia otwartych drzwi: I z doklejonym radarem: Podstawa do wyrzutni, mnóstwo śladów których nie da sięłatwo zakryć czy zaszpachlować: Przymiarka na sucho: --- Pokrywy wyrzutni: Przymierzone do ramy: --- Wycieniowane: Pomalowane sklejone, a pokrywy przymocowane na maskol: --- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Co za dziwoląg... doceniam konsekwencję w budowie pojazdów nietypowych i oryginalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi