Skocz do zawartości

M-1151 HUMVEE Academy 1/35 w wresji pudełkowej

chorąży

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

W załączeniu kilka zdjęć mojej ostatniej dłubanki. Pojazd połączony na plastelinie, gdyż czeka na ostateczny wygląd, brakujące przewody anten wykonane zostaną gdy zdecydują się na ostateczny wygląd, a chcę Polskiego. Pierwotnie miał być z pk, ale nie znalazłem wyglądu jarzma, więc pewnie kolejny będzie z pk, ale to chyba m998 gdyż znalazłem ciekawe malowanie z czasów Polskich wojsk okupacyjnych w Iraku , jak to się Czesi w ichniejszym modelarzu wypowiedzieli.

Kolory, na zdjęciu wyszedł jakby był obrośnięty mchem, w rzeczywistości tak nie wygląda, stan po sidoluxie i pierwszym "brudzeniu", teraz poprawki, mat itd ..

sGLiICZ.jpg

GSavdtf.jpg

hP4fCgq.jpg

P9tGGh1.jpg

IObGXPN.jpg

3BUMhzz.jpg

F4AMlLb.jpg

daNRSGq.jpg

Figurant jako driver "się tworzy"

Z wykończeniem czekam ukazanie się książki dotyczącej nazw własnych Polskich pojazdów wojskowych, lub jeżeli któryś z Szanownych podeśle zdjęcia Polskiego "młotka" tej wersji z flagą na osłonie m2

ps. mam *.pdf ze skanem z Czeskiego modelarza z malowaniem "młotka" z Polskich okupacyjnych sił w Iraku z polską vlajką (flagą) na drzwiach. Nie umie pdf wystawić ...

Najpierw poprawki łatwe do zrobienia (model jeszcze nie skończony, wiec może niektóre rzeczy masz w planie):

- anteny Duke i BFT masz w kolorze nadwozia, powinny być inne;

- zapuść czarnego washa w siatki grilla z przodu i na górze maski;

- podmaluj pióra wycieraczek na czarno;

- osłonę wyciągarki też;

- również na czarno pomaluj plastikowe elementy zapinek maski;

- także na czarno gumowe osłonki miejsc, z których w masce wystają ucha do podnoszenia pojazdu;

- i ostatnia rzecz na czarno: lusterka boczne;

- z kolei lusterka na wieży pomaluj na zielono. Te wszystkie poprawki ożywią jednolitą kolorystycznie bryłę modelu;

- jeżeli masz jakieś ścinki kalek (choćby drukowane czasem również na kalce nazwy modelu i producenta), to dorób oznaczenia PRT na narożach pojazdu. Ideałem byłaby oryginalna czcionka, ale lepszy rydz, niż nic, skoro chcesz Polaka.

Teraz trudniejsze poprawki:

- za nisko wkleiłeś kratki klimatyzatorów na tylnych nadkolach;

- niestety spaprałeś przednie szybki w tarczy wieży, metalowe mocowania z ich boków nie nachodzą na czoło szyb. Niepotrzebnie tam malowałeś, w dodatku zrobiłeś to krzywo.

Co do karabinu, to nie kojarzę, żeby na jakimś M1151 z Afganu był zamontowany M2. Zdjęcia mocowania PK spokojnie by się znalazły, więc może pomyśl o przeróbce.

Generalnie - podoba mi się Choć faktycznie urozmaicenie by mu się przydało. I zdecydowanie lepsze zdjęcia

ps. mam *.pdf ze skanem z Czeskiego modelarza z malowaniem "młotka" z Polskich okupacyjnych sił w Iraku z polską vlajką (flagą) na drzwiach. Nie umie pdf wystawić ...

Pdfa to tu raczej nie wstawisz, ewentualnie link. Ale zapewne chodzi Ci o to:

3T5U7tB.jpg

Najpierw poprawki łatwe do zrobienia (model jeszcze nie skończony, wiec może niektóre rzeczy masz w planie):

- anteny Duke i BFT masz w kolorze nadwozia, powinny być inne;

- zapuść czarnego washa w siatki grilla z przodu i na górze maski;

- podmaluj pióra wycieraczek na czarno;

- osłonę wyciągarki też;

- również na czarno pomaluj plastikowe elementy zapinek maski;

- także na czarno gumowe osłonki miejsc, z których w masce wystają ucha do podnoszenia pojazdu;

- i ostatnia rzecz na czarno: lusterka boczne;

- z kolei lusterka na wieży pomaluj na zielono. Te wszystkie poprawki ożywią jednolitą kolorystycznie bryłę modelu;

- jeżeli masz jakieś ścinki kalek (choćby drukowane czasem również na kalce nazwy modelu i producenta), to dorób oznaczenia PRT na narożach pojazdu. Ideałem byłaby oryginalna czcionka, ale lepszy rydz, niż nic, skoro chcesz Polaka.

Teraz trudniejsze poprawki:

- za nisko wkleiłeś kratki klimatyzatorów na tylnych nadkolach;

- niestety spaprałeś przednie szybki w tarczy wieży, metalowe mocowania z ich boków nie nachodzą na czoło szyb. Niepotrzebnie tam malowałeś, w dodatku zrobiłeś to krzywo.

Co do karabinu, to nie kojarzę, żeby na jakimś M1151 z Afganu był zamontowany M2. Zdjęcia mocowania PK spokojnie by się znalazły, więc może pomyśl o przeróbce.

Generalnie - podoba mi się Choć faktycznie urozmaicenie by mu się przydało. I zdecydowanie lepsze zdjęcia

Pdfa to tu raczej nie wstawisz, ewentualnie link. Ale zapewne chodzi Ci o to:

3T5U7tB.jpg

Tak, o to chodzi, zaintrygował mnie ten Polski m998.

Co do reszty, dziękuję za uwagi,

- anteny na razie nie wiem jakie wykorzystam ale dzięki i pomaluję wg. sugestii

- wash pójdzie

- zapinki maski, to pzregapiłem thx

- lusterka tak, czarne i folia jako "szkło"

- pióra wycieraczki były czarne, zasugerowałem się jednym z modeli, szyby są wyjmowane, poprawię

- kalkomanie dokleję

- kratki klimatyzacyjne, chciałem i wydawało się że pod listwą i lekko nachodzą na "nadkole" a jednak na, to jest klejone na "clear glue" wiec poprawię

- szyby tarczy - masz racje przegapiłem, ale to też do poprawienia

Dzięki za konstruktywne podpowiedzi, ze zdjęciami mam problem od zawsze, muszę się zdecydować na inny fotopstryk i doświetlenie

Świetnie, że dałeś się namówić! Mam nadzieję, że przy M998 warsztat będzie od początku. Po korektach, o których pisał Kubisz wyjdzie całkiem niezły model. Jest jeszcze jedna rzecz. Academy zrobiło za długi uchwyt mocowania koła zapasowego. Jeśli możesz, to skróć go i zmniejszy się dystans koła do tylnej części pojazdu.

Świetnie, że dałeś się namówić! Mam nadzieję, że przy M998 warsztat będzie od początku. Po korektach, o których pisał Kubisz wyjdzie całkiem niezły model. Jest jeszcze jedna rzecz. Academy zrobiło za długi uchwyt mocowania koła zapasowego. Jeśli możesz, to skróć go i zmniejszy się dystans koła do tylnej części pojazdu.

podejrzewałem, bo jest nienaturalnie długi, ale nie znalazłem proporcji. Prawdopodobnie opona ma prawie dolegać do burty ...

Kubisz pisał, ze raczej z m2 nie znajdę, więc też go usuwam i jarzmo do pkm zrobię z czeskich rysunków.

Nauczka na przyszłość, gdybym otworzył warsztat to szybciej (ewentualnie) byście wskazali błędy

Jak zrobić zielonkawy odcień bocznych szyb pancernych ? malujecie transparentną wewnątrz całe szyby czy tylko boki ?

thx za kolejne konstruktywne rady i podpowiedzi

Hej, posłuchasz rad Kuby i będzie znośnie - na razie jest obiecująco...

Wersja M1151, którą budujesz nie była używana przez PKW Irak tylko dopiero PKW Afganistan i to nie od razu. Tutaj masz zdjęcie wozu podobnego do swojego, notabebe tego, który niebawem zacznę budować...

1_zpsmnrkmtfa.jpg

...jak skończę to... (żeby nie było, że się mądrzę, a nic nie robię):

DSCF0070_zps1ovz1y9c.jpg

US IFOR Forces March 1996

DSCF0151_zps0w6e2jyy.jpg

DSCF0153_zpsfmjocw0w.jpg

...dopnę karetkę, to wracam do Rosomaka i M1151...

Wygląda na to, że malowanie na tym M1151 wyszło zdecydowanie lepiej niż na Rosomaku...

A wóz z czeskiej propagandy to coś jak poniżej - było ich kilka/naście podobnych różniących się modyfikacjami konkretnej załogi (i te są z Iraku):

002tzf.jpg

Kubisz pisał, ze raczej z m2 nie znajdę, więc też go usuwam i jarzmo do pkm zrobię z czeskich rysunków.

Zamiast na czeskie rysunki zajrzyj na polskie zdjęcia:

http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=17&t=92

http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=17&t=539

Ten z czeskiej gazetki, pokazany konkretniej przez mandrivecsa powyżej, to już grubsza przeróbka. Pancerz ASK (przednie okno i drzwi), klimatyzator, konstrukcja obrotnicy PKM... Ale model byłby efektowny. I kalki są do niego od Toro Model.

Nauczka na przyszłość, gdybym otworzył warsztat to szybciej (ewentualnie) byście wskazali błędy

Wystawiam kilka zdjęć po uwzględnieniu uwag. Niestety grypa skutecznie uniemożliwia zabawę ..

Uchwyt koła zapasowego, skróciłem max. aby nie przeszkadzał w użyciu tylnego haka, coś ten uchwyt jest skopany, na razie nadal m2 bo pkm nadal w "drodze", kalkomanie mam gdzieś pozostałości po strykerze, będzie jak znalazł, muszę jeszcze odlać jedną antenę i ..

rKFbPsk.jpg

CIeBPqf.jpg

SX2YULF.jpg

InzGgcy.jpg

RfK3kju.jpg

figuranta tego z zestawu sobie daruję, bo szkoda na niego czasu, mam gdzieś pudełko z US soldiers załogi mraap=a czy młotka, wprawdzie tam nie ma kierowcy, ale zobaczymy, no i dzojstik i kable w wieży, może jeszcze poddupnik strzelca, miało być pudełkowe ... szyby umyję jak skończę ..

ps. Czytaliście 4 tom Misjonarza z Dywanowa ? Kolejna świetna lektura po "Poruczniku" ...

Pozdrawiam wszystkich

No lepiej

To idziemy dalej - zrób washa na antenie BFT. Masz niepomalowane ramki okien wsuwanych w drzwi. Zobacz na zdjęcie M1151-tam jest rama, a Ty masz gołe czyste szybki

Podoba mi się wash i efekt brudzenia na całości. Do przemalowania jeszcze uchwyty lusterek i Podobiński same lustra względem uchwytów i pojazdu. W obecnym położeniu i kierowca i obsługa km w wieży nie widzi nic

Jest lepiej, choć nie wszystko poprawiłeś. Zauważyłem jeszcze kilka rzeczy:

- pancerne "okiennice" w przednich drzwiach przykleiłeś odwrotnie, w te widoczne otworki powinny wejść pałąki lusterek. Zaszpachluj te otworki;

- z przodu "okiennic" (i w przednich i w tylnych drzwiach) powinny być jeszcze pionowe płaskowniki (elementy D10);

- doklej chlapacze na tylnym zderzaku;

- pomaluj na srebrno małe paski na antenie Duke (fragment pod tym najgrubszym, górnym elementem, wygląda to tak).

Gdyby Ci się chciało zrobić to wszystko, co wypisaliśmy, to miałbyś naprawdę bardzo porządny model

I wybacz, ale zdjęcia na rolce papierowych ręczników...

Jest lepiej, choć nie wszystko poprawiłeś. Zauważyłem jeszcze kilka rzeczy:

- pancerne "okiennice" w przednich drzwiach przykleiłeś odwrotnie, w te widoczne otworki powinny wejść pałąki lusterek. Zaszpachluj te otworki;

- z przodu "okiennic" (i w przednich i w tylnych drzwiach) powinny być jeszcze pionowe płaskowniki (elementy D10);

- doklej chlapacze na tylnym zderzaku;

- pomaluj na srebrno małe paski na antenie Duke (fragment pod tym najgrubszym, górnym elementem, wygląda to tak).

Gdyby Ci się chciało zrobić to wszystko, co wypisaliśmy, to miałbyś naprawdę bardzo porządny model

I wybacz, ale zdjęcia na rolce papierowych ręczników...

Przepraszam za rolkę, papierowy ręcznik

Antena "Duke" patrzyłem jak malowałeś w Czeskim http://www.humvee-models.com/viewtopic.php?f=4&t=1512

Kalkomania, okazało się że z mig29 kolorystycznie i treścią pasuje i można poprawić/dorobić, to antena będzie ją "miała"

Okiennice już poprawione, podczas sklejania nie opisałem części i prawem Marfiego wyszło odwrotnie, dlatego wierciłem otworki pod lusterka wsteczne, płaskowniki już też. Przy okazji okazało się iż masa modelarska jaką do dziś używam, jej termin przydatności minął w 2009 r, ale nadal "działa"..

Lusterka są po sidoluksie, więc czarna obudowa, będzie "blaknąć" od słońca po bezbarwnym.

Chlapacze właśnie schną ...

ps. Kolega Adam dłubie T-44M świetnie mu idzie, wq---sie na mnie, że o tym piszę, ale namawiam Go żeby wystawił, pochwalił się ale nie będę zbyt nachalny...

pozdrawiam wszystkich ...

Stan na teraz i z góry przepraszam za nieprofesionalne zdjęcia ..

Wydłubałem atrapę dzojstika + kable sterujace + kabel z akumlatora

Poprawki malowania i przed kalkomaniami .

Jak "skończy się grypa" to zacznie się dłubanie.

Dołożyłem kuzyna dla porównania

VtftPmc.jpg

tLWJlmy.jpg

iSjA0iu.jpg

VtftPmc.jpg

YUdJydN.jpg

yi3b2T0.jpg

XP7h2Lr.jpg

zFDlq4W.jpg

pozdrowienia dla wszystkich i miłego, twórczego wekkendu...