Skocz do zawartości

Jagdpanzer 38(t) Hetzer Late, Academy 1/35

Rinzler_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

Przedstawiam swoje dzisiejsze zmagania z tytułowym bohaterem. Jest to mój powrót do hobby po kilkunastu latach rozłąki.

Liczę na wasze konstruktywne komentarze i wyrozumiałość.

Plan do tego modelu jest taki żeby był czysto i ładnie sklejony oraz pomalowany, myślę nad inną lufą bo zestawowa mi nie pasuje ale ogólnie model ma być " z pudła ", no może jeszcze osłony boczne zrobię z puchy po bronku, przynajmniej będzie dobry pretekst

zxQrclf.jpg

7CT7kcq.jpg

BE2A9Ev.jpg

oGHZiq7.jpg

C4NEckJ.jpg

Co do szpachli to się nie zgodzę, model składa się bardzo przyjemnie, jest mały ból z tylnymi klapami silnikowymi ale to szczegół, reszta wzorcowo.

Camo - no to jest pytanie, na początku chciałem pudełkowe natomiast troch popaczałem w internetach i natrafiłem na camo z końca wojny gdzie osłona armaty nie ma camo tylko jest w kolorze bazowym a z resztą na zdjęciu przykład:

5xGohe1.jpg

Gąsienice - nie lubię tego typu który jest w zestawie, raz się kiedyś sparzyłem na dragonowskich MT i od tego czasu mam depresję jak je widzę ale inwestycja w friule to koszta, nie podjąłem jeszcze decyzji

Ten kamuflaż rzeczywiście jest ciekawy, jak się go ładnie zmaluje to robi wrażenie, a co do gąsek to te zestawowe nie są takie złe, fruile z kolei warte tyle samo co ten model, ja bym spróbował zmontować pudełkowe.

No to jest właśnie ten ból o którym wspominałem a tak po prawdzie to w 75% wynik mojego błędu ale jeszcze nad tym popracuje. W sumie na niektórych zdjeciach spasowanie tych płyt też nie jest takie idealne

• 3 weeks later...

Hej, mały update w temacie, prace idą powoli ale przy 2 małych szkrabów to i tak dobrze że cokolwiek można podłubać .

Karaluch wygląda obecnie tak:

Lyt1uzN.jpg

sCpmbpY.jpg

fY2eu7i.jpg

kl7Kaxd.jpg

Jeśli skleiłeś już górę z dołem, to nie wiem, czy nie będziesz miał problemów z zainstalowaniem metalowej lufy .

Kleiłem ten model i także mogę potwierdzić, że spasowanie jest oki.

Może pokusił byś się o usunięcie imitacji uchwytów na plandekę wokół stropu budy i zrobienie ich z drucika oraz wstawienie rurek na antenę zamiast firmowego odlewu - prace proste a podnoszą walory modelu.

Swoją drogą gratulacje, że przy dwóch szkrabach, podjąłeś się dłubania modeli, ja z jednym maluszkiem mam problem, by coś pokleić .

• 2 months later...

Dwa miesiące minęły jak nic nie pokazywałem i tak naprawdę nie dużo się od czego czasu zmieniło.

To co udało się ogarnąć to wydech , już pokryty Chaosem. Podłubałem z zestawowym który wg mnie jest zbyt gruby, jakby mu się przyjrzeć to jego grubość odpowiada grubości bocznego pancerza. Pocieniłem ścianki, nawierciłem rurę i wg mnie jest ok.

Dodałem koła, trochę je ponacinałem i w tej chwili dłubie przy zestawowych gąskach.

Mam jeszcze problem jak ogarnąć te klamry do mocowania "czegoś" wokół budy, oryginalne to jakieś pypcie ale jak oglądałem zdjęcia to faktycznie male są i teraz jak je wymienić żeby nie przeskalować i przy okazji nie popaść w depresję :P

wydech

B4pkOIE.jpg

ueiyY9t.jpg

1dWURPR.jpg

Wydech wg mnie wyszedł ok .

Mam jeszcze problem jak ogarnąć te klamry do mocowania "czegoś" wokół budy, oryginalne to jakieś pypcie ale jak oglądałem zdjęcia to faktycznie male są i teraz jak je wymienić żeby nie przeskalować i przy okazji nie popaść w depresję :P

Te uchwyty pod plandekę wokół stropu kadłuba ja robiłem cieniutkim drucikiem ( wierciłem otworki na wylot w płycie i osadzałem uchwyt), zdjęcie z warsztatu mojego "Chwata":

r_DSCF2455_zps2cefda14.jpg

dałem radę, to z pewnością Ty też dasz .