Skocz do zawartości

ORP "Jastrząb" 1942 - 1/350 Yankee Modleworks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A dziś mała niespodzianka.

To był mój pierwszy kupiony model żywiczny lat temu naście - bo kosztował niedużo. Obecnie chyba nie można go kupić bo i producent chyba już nie istnieje.

W każdym bądź razie jest to jedyny taki model na rynku ( nie liczę kartonówek) z którego można wykonać naszego "Jastrzębia".

Zestaw wygląda tak:

9M9AHlQl.jpg njiY6pXl.jpg

j5k8WG4l.jpg 1cu67vVl.jpg

WcDvs0Pl.jpg

Model miał jeden feler - taką oto dziurę w dnie...... szpachla odpadła, dopiero zalanie cjanoakrylem i nałożenie wycietej blaszki dało dobry efekt.

WRfh1ANl.jpg

A gotowy ORP "Jastrząb" tak:

xfThNnBl.jpg fxiTjxZl.jpg

Cb7Ktjsl.jpg tq0ZanAl.jpg

Zmian większych nie przeprowadzałem tylko wymieniłem inne wysięgniki pod anteny na kiosku, spiłowałem imitację drabinek i wstawiłem drabinki z jakiegoś zestawu tak jak widać na zdjęciach archiwalnych oraz zamiast kołpaków śrub z blachy - plaskate były wustrugałem z wykałaczki.

Malowanie to Gunze. Gumonitka Infiniti.

Napisano

To zaskoczyłeś... tego ptaszora to jeszcze nie było.

Jak na taką stara żywicę to niezła jakość.

Elegancki

Wywal tylko tą banderę bo kiepska

Ta podstawka to z jakiegoś z podwodniaków od HobbyBossa?

Napisano

Dzięki za opinie.

Bandera - tu była jazda........ chciałem powiesić kalkę z Mirage'a z "Groma" ale........ to to nawet się nie rozpadło bo czerwona farba się rozpuściła........... jeszcze czegoś takiego nie widziałem no i nie było innego wyjścia jak druknąć na atramentówce......

Model oldschoolowy wg. daty na blaszce rocznik 1995......więc bardziej niż pełnoletni.

Podstawka chyba z "Victora" HB też trochę do poprawki.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano

Dobry stary pigboat ;) Czaję się do niego już parę lat Zawsze chciałem go zrobić w pierwotnej konfiguracji, z całym skeg-iem, wtedy wygląda na prawdę oldskulowo, jeszcze jako S 25. Może sie w końcu kiedyś za to wezmę. Tego Yankiego chyba nie da się już nigdzie dostać nie?