Jump to content

ORP "Jastrząb" 1942 - 1/350 Yankee Modleworks

Janisz
 Share

Recommended Posts

A dziś mała niespodzianka.

To był mój pierwszy kupiony model żywiczny lat temu naście - bo kosztował niedużo. Obecnie chyba nie można go kupić bo i producent chyba już nie istnieje.

W każdym bądź razie jest to jedyny taki model na rynku ( nie liczę kartonówek) z którego można wykonać naszego "Jastrzębia".

Zestaw wygląda tak:

9M9AHlQl.jpg njiY6pXl.jpg

j5k8WG4l.jpg 1cu67vVl.jpg

WcDvs0Pl.jpg

Model miał jeden feler - taką oto dziurę w dnie...... szpachla odpadła, dopiero zalanie cjanoakrylem i nałożenie wycietej blaszki dało dobry efekt.

WRfh1ANl.jpg

A gotowy ORP "Jastrząb" tak:

xfThNnBl.jpg fxiTjxZl.jpg

Cb7Ktjsl.jpg tq0ZanAl.jpg

Zmian większych nie przeprowadzałem tylko wymieniłem inne wysięgniki pod anteny na kiosku, spiłowałem imitację drabinek i wstawiłem drabinki z jakiegoś zestawu tak jak widać na zdjęciach archiwalnych oraz zamiast kołpaków śrub z blachy - plaskate były wustrugałem z wykałaczki.

Malowanie to Gunze. Gumonitka Infiniti.

Dzięki za opinie.

Bandera - tu była jazda........ chciałem powiesić kalkę z Mirage'a z "Groma" ale........ to to nawet się nie rozpadło bo czerwona farba się rozpuściła........... jeszcze czegoś takiego nie widziałem no i nie było innego wyjścia jak druknąć na atramentówce......

Model oldschoolowy wg. daty na blaszce rocznik 1995......więc bardziej niż pełnoletni.

Podstawka chyba z "Victora" HB też trochę do poprawki.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Dobry stary pigboat ;) Czaję się do niego już parę lat Zawsze chciałem go zrobić w pierwotnej konfiguracji, z całym skeg-iem, wtedy wygląda na prawdę oldskulowo, jeszcze jako S 25. Może sie w końcu kiedyś za to wezmę. Tego Yankiego chyba nie da się już nigdzie dostać nie?