Skocz do zawartości

PzKpfw 38(t) - Tamiya - 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejna "48" w produkcji.

Samoskładalny model Tamiyi, już po podkładzie, w przymiarkach do podstawki - "gdzieś w Prusiech Wschodnich zimą /wiosną 1945 r."

bf73dae56ea00f520dabcc0f4176887a.jpg

559abd03f25ba733c1471344e4cdb2cc.jpg

6baae7b21466da25d7815f8f5160a846.jpg

763a8543d1560a2f027bb555e270d4cd.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Pierwszy raz widze 38(t) w takim kolorze. Zazwyczaj kojarze german grey. Stad moje zdziwienie zmieszane z zaciekawieniem masz jakis refki?

Napisano

Taak, ale dlaczego zielony?

Może trzeba popatrzeć na bardziej wiarygodną paletę?

Pozdrawiam!

Napisano

Szkoda że tylko warsztat malarski.

Tak dla formalności to na pierwszej fotce - tej 1944 - to wersja "G",

na drugiej fotce maszyna w kamuflażu dwubarwnym.

Pozdrawiam

Krzysztof

Napisano
Szkoda że tylko warsztat malarski.

Krzysztof

To samoskładalna Tamka, bez żadnych większych ingerencji złożona w jeden wieczór, nie było co relacjonować z budowy.

Napisano

Wersje e/f przy założeniu że przetrwały to były malowane w bliżej nieokreślone warianty kamuflażu.

Wersja ze zdjcia to wersja póżna, ona wychodziła już w takim dunkelgelb.

Warto by ten kolor rozjaśnić nieco bo zielony nawet po washu będzie uciekał w ciemność, tu trzeba bieli.

Napisano
Wersje e/f przy założeniu że przetrwały to były malowane w bliżej nieokreślone warianty kamuflażu.

Wersja ze zdjcia to wersja póżna, ona wychodziła już w takim dunkelgelb.

Warto by ten kolor rozjaśnić nieco bo zielony nawet po washu będzie uciekał w ciemność, tu trzeba bieli.

Jeśli dobrze pamiętam to produkcję tego wozu zakończonao w połowie 1942, więc raczej żaden nie miał prawa opuścić fabryki w Dünkelgelb, a dopiero te co przetrwały zostały później przemalowane.

Mój będzie takim przemalowanym ocaleńcem ;)

Z kolorem sobie poradzę - i jeszcze raz powtarzam - on nie jest zielony ;)

Napisano

Masz rację, bredziłem, tak jak piszesz 38ka nie załapała się na żółty "fabryczny", czyli nawet moje majaczenie było zbyt optymistyczne...

Ale Twój model, więc malować możesz jak chcesz tyle:)

Napisano

Dokładnie mówiąc to produkcja interesujących Nas wersji to - wersja (E) zakończona w maju, a (F) w październiku 1941.

Czyli malowanie tylko RAL 7021 Dunkelgrau.

Czołgi Pz.Kpfw. 38(t) wycofane "z pierwszej linii" w połowie 1942 roku.

Pojazdy trafiły do jednostek policyjnych, szkolnych i rozpoznawczych.

Bułgaria,Węgry,Rumunia i Słowacja nabyła część z nich.

Pozostałe nieliczne pojazdy używane bojowo później (po lutym 1943) przemalowane na obowiązujące w danym czasie kolory.

Tak jak i inne czołgi używane w tym czasie pomalowane na bazowy RAL 7028 Dunkelgelb.

Pozdrawiam

Krzysztof

• 2 weeks later...
  • 8 months later...
Napisano

Ooo nie jest zielony

Bardzo fajnie wyszedł, super przebarwienia koloru, syf też robi wrażenie, szkoda było by mi buty brudzić wchodzą na niego

Mam go w piwnicy i kiedyś przyjdzie i na niego kolej.

Napisano
Wygląda bardzo fajnie, jednak ja osobiście bardziej zintegrowałbym czołga z gruntem.

Stoi w 90% na brukowanej ulicy.

Napisano

Chyba że tak.

Na zdjęciach nie widać dokładnie szczegółów. Myślałem że to rozmięknięta błotna droga.

A nie spojrzałem wyżej na fotki.