Lipstein Napisano 23 Października 2017 Autor Share Napisano 23 Października 2017 Paweł, a nie wygrzebiesz czegoś z netu? Ja mam zamiar kupić M10 i zacząć w końcu sklejać coś większego i mniej stresującego, a tego kijowego Kiowa odłożyć do zamrażalnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Cześć! A co byś konkretnie potrzebował? Szkoda by było to zamrażać. W sumie moje "jajka" też są zamrożone, ale mam nadzieję, że niedługo. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Października 2017 Autor Share Napisano 23 Października 2017 Przyda się wszystko co przedstawia kadłub i mechanizmy sterowania wewnątrz. Nie mam kiedy podejść do muzeum, poza tym to jakiś późniejszy egzemplarz, ma inny rozkład/wygląd siedzeń i inną tablicę rozdzielczą. Podobnie z wlotami powietrza w okolicy wirnika, tam sa przewidziane takie pojedyńcze pionowe elementy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Proszę: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/topic/273787-vietnam-oh-58a-kiowa/ dyskusja myślę na temat tylko na zagramanicznym forum ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Proszę: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/topic/273787-vietnam-oh-58a-kiowa/ dyskusja myślę na temat tylko na zagramanicznym forum ;) szkoda tylko, że większość fotek już nie widoczne :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Cześć! Może Ci pomoże Aero - Technika Lotnicza 3/93. Do pobrania tutaj: http://chomikuj.pl/Latawce_JackaM/Czasopisma+(HQ)/AERO+-+Technika+Lotnicza Na chomikach warto tez poszukać innej literatury. Ja będę patrzył dalej - jak coś znajdę, to postawię to tutaj. Nie poddawaj się! Pozdrawiam i życzę powodzenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 Wraca mi wena... szkoda, że tych "zanikłych" zdjęć nie obejrzymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Października 2017 Autor Share Napisano 27 Października 2017 Wczoraj przy użyciu aluminiowej taśmy do uszczelniania przewodów wentylacyjnych zrobiłem pierwszą próbną imitację winylowej wykładziny na ścianach i "podsufitce" tego helikoptera. Wyszło na tyle zadowalająco, że to od razu wkleiłem na stałe w kabinkę. Taśmę wcześniej nakleiłem na papier i wyryłem charakterystyczną kratkę, coś jak rozciągana siatka ogrodzeniowa. Nakleiłem na papier kredowy i nie powtórzę więcej tego błędu... Dzisiaj może zrobię i okleję ten pionowy kwadratowy element, w którym były ukryte cięgna idące od kokpitu do silnika - wyczytałem to w podesłanym przez Pawła artykułu z Techniki Lotnicza - Paweł - mało zdjęć, ale dużo tekstu - wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 Cieszę się, że mogłem pomóc! Dobrze, że robota idzie do przodu. A i ja też ruszyłem z moimi "jajkami" - niedługo update. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Października 2017 Autor Share Napisano 27 Października 2017 odnalazłem też część tych zaginionych zdjęć z wątku który podesłaliście, między innymi jest kilka ujęć tej przegrody pomiędzy kokpitem a przedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Podsufitka powstała z i wyglądała tak Szlifowanie, poprawianie, szlifowanie, poprawianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Przegroda gotowa, brak jeszcze tunelu na cięgna do silnika Masakra po podkładzie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 No i widzisz, idziesz do przodu! Zerknij proszę na mój wątek w podobnym temacie, ostatnio znowu go rozkręciłem: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=56387 Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Października 2017 Autor Share Napisano 30 Października 2017 Jeszcze raz dzięki za doping! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Będziesz rył i nitował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Nie, nie mam narzędzi. Poza tym ze zdjęć wynika dla mnie, blachy poszycia nakładano na zakładkę i nitowano do wręg, wiec nie będę dokładał sobie roboty i robił podziału na tak małym modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2017 Taki postęp: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Grudnia 2017 Share Napisano 22 Grudnia 2017 Cześć! Wygląda dobrze, ciesze się, że ruszyłeś z robotą! Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Lutego 2018 Autor Share Napisano 17 Lutego 2018 Coś tam do przodu Po wklejeniu jednej z dolnych szyb ujawniła się szpara na 0,4mm; na razie wszystko schnie i później wkleję hips i szlifnę Kontrast między kolorem kamuflażu a wnętrzem - tak mi wychodzi ze zdjęć... Masakra z dolnymi szybkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Cześć! Cieszę się, że robisz postępy! Ja na moich OH-6 na razie trochę utknąłem. Ale wyjdę z tego. Kontrast pomiędzy wnętrzem i kamuflażem chyba jest OK. Wnętrza przemalowali na czarno dopiero po wprowadzeniu NVG - noktowizorów pasywnych, czyli nie w Wietnamie. Z tym oknem to mocna rzecz, taka szczelina. Jednak na te Italerowskie maleństwa trzeba uważać jak mało gdzie. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Lutego 2018 Autor Share Napisano 18 Lutego 2018 Wnętrza przemalowali na czarno dopiero po wprowadzeniu NVG - noktowizorów pasywnych, czyli nie w Wietnamie. Gratuluję wiedzy! A za dalszy doping dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Marca 2018 Autor Share Napisano 3 Marca 2018 Postęp prac: Na szybę po szlifowaniu zaaplikowałem lakier błyszczący: czy w Wietnamie były montowane te elementy do przecinania drutów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Marca 2018 Share Napisano 3 Marca 2018 Trzeba popatrzec foty referencyjne, ale wydaje mi sie ze nozyce zaczeto montowac gdzies na przelomie lat 80/90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Marca 2018 Share Napisano 3 Marca 2018 Cześć! Te noże do drutów się nazywają WSPS. Wydaje mi się że to lata osiemdziesiąte. W Wietnamie ich nie było, a może szkoda - podobno była tam w czasie wojny tylko jedna linia wysokiego napięcia, a i tak słyszałem, że kosztowała życie około 100 osób - załogi śmigłowców, które się o tę linię rozbiły. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Marca 2018 Autor Share Napisano 3 Marca 2018 Dokleiłem je z rozpędu, dzisiaj odcinam i szlifuje na gładko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi