abtb Napisano 29 Czerwca 2017 Share Napisano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, po wielu namowach i naciskach brata okrętowca odważyłem się przedstawić szerszemu gronu modelarskiemu kilka swoich ulepów do oceny i ogólnej dyskusji. Czyli tak jak w temacie prezentuję trzy działa samobieżne z rodziny Su, tj. SU-122 (Aer Mołdowa), Su-85 i Su 122P (UM). Wszystkie modele prosto z pudła z dodatkiem luf metalowych ( poza Su-122) oraz lin i belek własnej produkcji. Podstawki jak zwykle we wszystkich moich "pancerniakach" z brzozowych krążków plus jakieś tam dodatki. Zabiegów dodatkowych tyle o ile bo nie jestem chemikiem i chemią się nie bawię. Modele oczywiście w królewskiej skali czyli 1/72 Na początek Su 122 w zimowym kamo po środku SU 85 oraz Su 122P i na koniec coś z wieszcza "Wpłynąłem na suchego przestwór oceanu Wóz nurza się w zieloność i jak łódka brodzi Sród fali łąk szumiących, śród kwiatów powodzi Omijam koralowe ostrowy burzanu" Tak więc poddaję się krytyce, nie spodziewam się tutaj przebić ale jak to mówią - na odległość mniej boli Edytowane 10 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 29 Czerwca 2017 Share Napisano 29 Czerwca 2017 Całkiem udane Su-czki. Wymienił bym tylko uchwyty dla desantu na cieńsze, druciane. Z takim sposobem wożenia lin holowniczych nie zetknąłem się, ale czego to radziecki samochdczik nie wymyśli, mogło teoretycznie i tak być. I może ciut więcej okopceń przy wydechach (fajnie rozwierconych i pordzewionych) - jak W-2 nie pluje olejem to należy natychmiast uzupełnić olej bo się zatrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Czerwca 2017 Share Napisano 29 Czerwca 2017 Ładne te suczki, ale każdy musi coś pomarudzić. Belki drewniane bardzo ładnie ci wyszły, ale przez to że są tak idealnie proste troszkę sztucznie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2017 Pomaleńku dyskusja się rozkręca i wypada ustosunkować się do "marudzenia" Jeżeli chodzi o liny to sposoby układania były właściwie dwa: 1) fabryczny - wedle rysunków na T-34 i pochodnych na prawym błotniku (wzdłuż) zamocowane w uchwytach 2) jak kto chciał, byle nie spadła i nie przeszkadzała Ja poszedłem drugim sposobem i w wykombinowałem że na każdym pojeździe ułożę liny inaczej żeby było ciekawie. Zakładałem kauszę na hak i dalej w taki sposób by się nie zsuwała w czasie jazdy. A że to kawał dość sztywnej stali wyszedłem z założenia że raczej nie powinna być zwinięta w kłębek. A poza tym skoro niektórzy wożą na pancerzu pół sklepu żelaznego, stację paliw i skład amunicji więc uważam że można z czystym sumieniem "pofolgować" sobie z linami. Co do okopcenia to jest tylko takie delikatne. W swoich IS-ach okopciłem blachy i zbiornik troszkę mocniej bo tam wydechy wychodziły bezpośrednio na płytę a w T były delikatnie podgięte do góry więc może aż tak nie okopcały płyty. Belki robiłem z patyka do szaszłyków więc można powiedzieć że są wręcz idealnie proste. Samowyciągacz był najczęściej robiony z sosny a ta rośnie w miarę prosto a że był mocowany do obydwu gąsienic to myślę że tankiści szukali takowego żeby w razie "W" nie bawić się z krzywym pniem. Pytanie do Michała: Jak Ci idzie z wozem ewakuacyjnym na bazie teciaka z UM. Mam zamiar takowego złożyć i chętnie bym zobaczył jak model wygląda po złożeniu w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 30 Czerwca 2017 Share Napisano 30 Czerwca 2017 Pytanie do Michała: Jak Ci idzie z wozem ewakuacyjnym na bazie teciaka z UM. Mam zamiar takowego złożyć i chętnie bym zobaczył jak model wygląda po złożeniu w całość. Powoli idzie do przodu, główne elementy już złożone. W najbliższych dniach znajdę chwilę żeby wrzucić zdjęcia do wątku warsztatowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2017 Oczekuję na fotki z niecierpliwością, może mnie zmobilizują do skończenia "pierwszego z pierwszych" czyli T 34/76 z L-11 Um-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 30 Czerwca 2017 Share Napisano 30 Czerwca 2017 Zwróciliście uwagę na piękne mocowania zapasowych ogniw gąsienic w SU 85?. Pamiętajcie, że to skala 1/72 i zdjęcia są w dużym zbliżeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi