rudolf24 Napisano 30 Czerwca 2017 Share Napisano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, zawsze chciałem mieć parę ciekawych łodzi podwodnych z ZSRR oraz Rosji, chcąc nie chcąc pierwszą jaką dorwałem jest tytułowa Alfa produkcji Mikro Mira. Będzie to mój pierwszy twór w 1/350 (w międzyczasie dojdzie Pola od HB oraz Kirow w 700, ale nie uprzedzajmy faktów :P) Zanim przejdę do sedna, czy mógłbym prosić o dodanie mojego warsztatu do klubu okrętów Rosyjskich ? Jeśli oczywiście istnieje taka możliwość. Model udało mi się kupić za całkiem dobre pieniądze (okolice 47 zł zamiast prawie 70 sklepowych). Poniżej pokazuje parę robionych na szybko zdjęć z tego co znajdziemy w pudełku. Na razie model sobie schnie po pierwszej walce z łączeniem połówek, teraz czekam na przesyłkę z szpachlą :P Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Czerwca 2017 Share Napisano 30 Czerwca 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2017 Share Napisano 30 Czerwca 2017 rudolf24 - tematyka Chociaż cena rzeczywiście przystępna to czeka się wiele samoróbek. Na pewno otwory przelewowe są do zdarcia i wydrapania na nowo... sprawdź też bo w moim egzemplarzy były mocno skoślawione zarysy wyrzutni torped... Trochę kiepsko wybrałeś, mogłeś nabyć w tej skali model HB bo te wypraski są trochę starawe, jeszcze z czasów kiedy do wyrobów MikroMira schodziła tona szpachli. Jakbyś potrzebował jakiś info czy miał wątpliwości uderzaj do mnie na PW - na temat Lirki mam masę materiałów Zajrzyj też tutaj: viewtopic.php?f=78&t=1493 viewtopic.php?f=78&t=44665 Nie poddawaj się - trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 1 Lipca 2017 Autor Share Napisano 1 Lipca 2017 No to roboty jest tam trochę więcej niż myślałem :P , bo na ten moment chciałem po prostu drobić wszystkie te "antenty" widoczne poniżej. No cóż zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lipca 2017 Share Napisano 6 Lipca 2017 To jest też przewaga HB - u nich anteny i peryskopy są.... Chociaż też szału nie ma bo plastiki słabo zdetalizowane Tu masz dwa przykłady jak chłopaki zaszaleli z samoróbkami: http://www.findmodelkit.com/content/b-123-proj-705k-lira-1400-maquette-scratch http://www.findmodelkit.com/content/proj705-lira-alfa-class-1400-maquettescratch tak więc jeśli masz zapędy zegarmistrzowskie to można wyrzeźbić cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Mały problem był, i zdublowałem sobie post :P Wracając, mimo przestoju pracę przy Alfie ruszyły . Kadłub sklejony i wyszlifowany, zostało po szpachlować jeszcze w okolicach (sterów ? Tak to można nazwać ?), oraz sprawdzić czy gdzieś nie ma jakis ubytków. Zrobiłem też śrubę napędową (doprawdy trudna sztuka, chyba wyszło całkiem znośnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Pióra śruby nie skręcone.... do zatopienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Z tymi piórami to szkoda gadać, gruba ta blaszka i kompletnego pojęcia nie miałem jak to zrobić by jakoś wyglądało... No nic, tak już zostawię. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Skręć je na 2 pensety. Jedną łapiesz u nasady , drugą po zewntrznej i skręcasz tak by kąt natarcia po zewn był mniejszy od kąta natarcia przy kołpaku. Ot cała filozofia, jak śmigło samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Sierpnia 2017 Share Napisano 11 Sierpnia 2017 Przy wale było nachylenie ok 45stopni a potem płaty się prostowały prawie tak że łopatki przy końcach miały nachylenie z 5stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 11 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2017 Dzięki panowie, postaram się coś w tym temacie zdziałać, ale nic nie obiecuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 27 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Czy schemat z instrukcji (podałem wyżej) jest dobry oraz jakie kolory będę odpowiadały ? Maluje Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2018 Dawno tu nic nie było, pierwszy okręt podwodny w życiu wymalowany. Niestety upadł mi w czasie malowania i musiałem szpachlować . Zostawie tak jak już jest, żadnych gruntownych przemalowań nie będzie. W miejsca tych ubytków wchodzą stery, więc nie ma co się martwić :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 fajnie że się ruszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi